axilmar έγραψε: ↑20 Αύγ 2019, 11:08
O I έγραψε: ↑20 Αύγ 2019, 06:27
Και
αυτό φυσικά!
αλλά μιας και επιμένει:
axilmar έγραψε: ↑19 Αύγ 2019, 12:27
Αρα ο Θεος δεν μπορει να υπαρχει απο μονος του, καποιος αλλος Θεος θα πρεπει να τον εχει δημιουργησει, ετσι;
Όχι
axilmar έγραψε: ↑19 Αύγ 2019, 12:27
Infinite recursion δλδ.
Αν αυτό πιστεύεις για "πριν" την παρούσα έναρξη διαστολής τού χωροχρόνου, απλά αυτό αποτελεί πίστη σαν τη δική μου αλλά με άκρως υλιστικά κριτήρια
axilmar έγραψε: ↑19 Αύγ 2019, 12:27
Ατοπο.
...
axilmar έγραψε: ↑19 Αύγ 2019, 12:27
Και αρα δεν υπαρχει Θεος.
Και αυτό το συμπέρανες από την πίστη ότι το σύμπαν θα μπορούσε να διαστολο-συστέλεται αενάως κατά αυτή την πίστη;
Απλά μεταθέτεις το ερώτημα στην έναρξη διαστολο-συστολής και τίποτα παραπάνω κι έτσι το ερώτημα παραμένει, εκτός αν πιστεύεις ότι αν αποδειχθεί η αέναος διαστολο-συστολή τού σύμπαντος, που πιστεύεις, η έρευνα θα σταματήσει εκεί και δεν θα ψάχνει την αιτία αυτής τής κατάστασης
Κάτι τέτοιο είναι όντως άτοπο!

Ο.Ι.
Δεν ειναι δυνατον να μην ισχυει η σχεση αιτιας-αιτιατου εξω απο τον χωροχρονο στον οποιο ζουμε. Δεν ειναι δυνατον να μην ισχυει η λογικη, για τον απλουστατο λογο οτι ενα συστημα χωρις κανονες (δλδ τυχαιο) δεν μπορει να παραξει εργο, και δεν ειναι δυνατον να γινει μια σειρα ενεργειων που θα αποσκοπει στην παραγωγη εργου.
Αυτός που ήταν ο Αίτιος διαστολής του παρόντος σύμπαντος (εξω-χωρο-χρονικά τού παρόντος) σίγουρα ήταν Αίτιος και τής λογικής και των κανόνων που διέπουν το σύμπαν και τίποτα εξ αυτών των στοιχείων δεν μπορεί να μας πείσει ότι κάποιος τον δημιούργησε ή ότι δεν ήταν δικά Του κελεύσματα και η λογική και οι κανόνες και η ύλη (μιας και μιλάμε για εξω-χωρο-χρονική οντότητα που προφανώς παρήγαγε κατά το δυνατόν αποδεδειγμένα το σύμπαν που ζούμε).
axilmar έγραψε: ↑20 Αύγ 2019, 11:08
Εξαλλου, οποιος λεει οτι ο Θεος δημιουργησε τον κοσμο, υποννοει (εστω και αθελα του) οτι και στο θεικο συμπαν υπαρχει η σχεση αιτιας-αιτιατου: μια οντοτητα (ο θεος στην περιπτωση μας), πηρε μια αποφαση (που σημαινει οτι υπηρχε ενα συνολο κανονων πανω στο οποιο βασιστηκε η αποφαση), εκανε μια σειρα ενεργειων για να υλοποιησει την αποφαση αυτη (που σημαινει οτι το συνολο κανονων επετρεπε την διαδοχικη υλοποιηση των βηματων), και αυτες οι ενεργειες ειχαν ενα αποτελεσμα, το Συμπαν μας.
Βασικά, η εισαγωγή που θέτεις: "θεικο συμπαν" αποτελεί στοιχείο τής πίστης σου αλλά τίποτα δεν μας πείθει ότι υπάρχει κάτι τέτοιο αποδεδειγμένα.
Οπότε, το "οτι υπηρχε ενα συνολο κανονων πανω στο οποιο βασιστηκε η αποφαση" αποτελεί καθαρά στοιχείο τής πίστης σου και όχι τής λογικής για Τον αίτιο τού σύμπαντος ο οποίος δεν μπορεί παρά να είναι ο Αίτιος και των κανόνων και τής λογικής αποδεδειγμένα βάση τής λογικής που επικαλείσαι.
Η "διαδοχικη υλοποιηση των βηματων" είναι μέρος τού σύμπαντος που μας περιβάλει που αποδεδειγμένα έλαβε χώρα από την αρχική του έναρξη, δηλαδή, από το φαινομενικά "τίποτα" που δεν μπορεί να ισχύουν οι κανόνες τού σύμπαντος που μας περιβάλει αλλά έλαβαν χώρα κατά τήν έναρξη και τίποτα δεν μας πείθει ότι ο Αίτιος δεν είναι ο δημιουργός αυτών των κανόνων ή ότι ο ίδιος υπακούει σε κανόνες.
Προς το παρόν, το λογικό, μιας και το σύμπαν φαίνεται ότι έχει έναρξη, ότι περιέχεται σ' αυτό έλαβε χώρα από Τον/Το αίτιό του κατά την έναρξη.
axilmar έγραψε: ↑20 Αύγ 2019, 11:08
Εαν ισχυριστει κανεις οτι στο Συμπαν του Θεου δεν υπαρχει Λογικη, δλδ δεν υπαρχει σχεση αιτιας-αιτιατου, τοτε ο Θεος δεν ειναι καποια δυναμη αλλα μια μηχανη παραγωγης τυχαιοτητας, δλδ δεν μπορει να παρει αποφασεις και να τις υλοποιησει.
Το ότι το σύμπαν διέπεται από κανόνες και λογική, που εξηγούνται με τη λογική, αυτό δεν είναι απόδειξη ότι και η αιτία του παρόντος σύμπαντος που αποδεδειγμένα (προς το παρόν) ισχύουν, ότι θα έπρεπε να διέπεται και ο Αίτιος από αυτούς τούς κανόνες. Το μόνο που μπορεί να ισχυριστεί κάποιος είναι ότι αυτά έλαβαν χώρα κατά την έναρξη. Μόνο αν πιστεύει κάποιος ότι το σύμπαν διαστολο-συστέλεται μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο που λες αλλά αυτός μεταθέτει το πρόβλημα στην έναρξη αυτής τις διαστολο-συστολής.
Και η λογική είναι απόρροια Του αιτίου μιας και διέπει το σύμπαν που γνωρίζουμε το οποίο έλαβε αρχή κατά την έναρξη τού χωροχρόνου.
axilmar έγραψε: ↑20 Αύγ 2019, 11:08
Εαν ισχυριστει κανεις οτι στο Συμπαν του Θεου υπαρχει η σχεση αιτιας - αιτιατου, τοτε ισχυριζεται οτι ο Θεος εχει τον δικο του χωροχρονο, το δικο του συμπαν. Εαν στο συμπαν αυτο ο θεος ειναι απειρος προς ολες τις κατευθυνσεις (omniscient, omnipresent, omnipotent), τοτε δεν μπορει να δημιουργησει κατι (γιατι ηδη θα υπηρχε), ενω εαν ο θεος δεν ειναι απειρος αλλα πεπερασμενος τοτε το ερωτημα της αρχης παραμενει.
Το αν "ο Θεος εχει τον δικο του χωροχρονο, το δικο του συμπαν" δεν αποδεικνύεται από καμιά λογική παρά μόνο από τήν πίστη που θέλει πριν την αποδεδειγμένη κατά το δυνατόν έναρξη της διαστολής τού χωροχρόνου ή την πίστη έναρξης μιας "αέναης" διαστολο-συστολής τού σύμπαντος (που θα ζητηθεί η αιτία της αν αποδειχθεί) να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες που διέπουν το παρόν σύμπαν. Δηλαδή ότι υπάρχει κι εκεί χωροχρόνος. Σε οποιαδήποτε έναρξη κι αν επιλέξεις.
axilmar έγραψε: ↑20 Αύγ 2019, 11:08
Σχετικα με την υλη και το πνευμα, εαν υποθεσουμε οτι ο Θεος μπορει και αλληλεπιδρα με το υπαρχον συμπαν, αυτο παει να πει οτι αποτελειται και ο θεος απο καποιο ειδος υλης. Ισως την υλη αυτη δεν μπορουμε εμεις να την δουμε ή να την προσεγγισουμε, αλλα δεν παυει να ειναι 'κατι'. Οποτε ο διαχωρισμος μεταξυ υλης και πνευματος και ο χαρακτηρισμος 'υλιστικο' ειναι εντελως ακυρος, καταργειται στην πραξη αμεσα αφου ολα αποτελουνται απο καποιο ειδος υλης.
Πλην
των νόμων της λογικής αλλά αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να απαντηθεί από έναν άκρως υλιστή γιατί πάντα θα καταλήγει σε απολήξεις νευρώνων, κοινωνικούς και ηθικούς νόμους κττ που φυσικά αυτά δεν απαντούν στο ερώτημα.
Τίποτα δεν μας πείθει ότι "ο Θεος μπορει και αλληλεπιδρα με το υπαρχον συμπαν, αυτο παει να πει οτι αποτελειται και ο θεος απο καποιο ειδος υλης", πόσο μάλιστα αν Αυτός είναι ο δημιουργός της που τις έδωσε από τη λογική Του και τις έθεσε κανόνες.
Αν είναι ο Δημιουργός τής λογικής και των κανόνων, σίγουρα έχει τη δυνατότητα να τους επιβλέπει όπως Αυτός ξέρει.
Το μόνο που έχεις για να έχουν ισχύει αυτά που λες, είναι να αποδείξεις ότι πράγματι υπάρχει ύλη έξω από τον χωροχρόνο που ζούμε
Όσα λες αποτελούν στοιχεία της υλιστικής σου πίστης όπως εμένα τής δικής μου. Η μόνη διαφορά μεταξύ των πίστεών μας είναι ότι η δική μου έχει εφαλτήριο την έναρξη από το φαινομενικά "τίποτα" (και άλλων που δεν αναφέρω εδώ) ενώ τής δικής σου να δίνει υλιστική υπόσταση σ' αυτό.

Ο.Ι.