Αυτοάμυνα και παιδί

Ψυχή και άνθρωπος.
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Οι πληροφορίες, οι συμβουλές και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται σε αυτή την ενότητα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αρχικών συγγραφέων στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονική ιατρική πληροφόρηση. Το Phorum.com.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, ούτε φέρει ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύεται εδώ ή σε άλλη ενότητα της κοινότητας, ή μεταφέρεται ως πληροφορία με τη χρήση προσωπικών μηνυμάτων, e-mail και άλλων τρόπων. Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν σωματική / ψυχική βλάβη λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης. Συστήνουμε πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό για θέματα υγείας.

Η ανάγνωση ή/και η συμμετοχή σας στην παρούσα ενότητα συνεπάγεται ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.
Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Re: Αυτοάμυνα και παιδί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 04 Ιουν 2018, 13:46

Αγις έγραψε:
04 Ιουν 2018, 12:49
Για την προετοιμασία επίσης μέχρι αυτή την στιγμή .
Για την προετοιμασία, από μικρό ξεκινάει TKD ας πούμε ώστε να αποκτήσει ανοίγματα. ευλυγισία και ισορροπία. Καλές βάσεις αυτά. Μετά ξεκινάμε.

Let them make the first mistake. We make the last move.

Άβαταρ μέλους
Αγις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις » 04 Ιουν 2018, 14:16

Πιστεύω ότι οπουδήποτε και να το στειλουμε να προετοιμαστεί στην ηλικία των 8 ετών εως τα 12 είναι ασκοπη σπατάλη χρόνου και χρήματος που θα του αφήσει μόνο κακές συνήθειες.
Προτιμώ την τυποποιημένη απο την δεκαετία του 1930 - απόσταγμα γνωσης αιώνων- προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις '' γυμναστική '' στο σπίτι καθημερινα για 15 - 20 λεπτά.
Ενα δείγμα εδ'ω απο το 10 - 20 λεπτό - είναι ουσιαστικά ότι μαθαίνουμε να κάνουμε πρίν από την εκπαίδευση για προετοιμασία.

Θα αναζητούσα επίσης Δασκαλο - α για εκπαίδευση στο Σαντσίν και στο Τένσο να τα ασκεί επί καθημερινής βάσης .
Ακόμα και να γνωρίζουμε ΔΕΝ το διδάσκουμε εμείς σε αυτό το στάδιο - απλά παρακολουθούμε την επιδοσή του.
Κολύμβηση από όσο μικρό - για μια ζωή.
Αυτά μέχρι τα 12.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Αγις την 04 Ιουν 2018, 16:02, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ΖΗΝΗΔΕΩΣ

Dorian

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dorian » 04 Ιουν 2018, 15:55

Λίγο πριν και κατά την εφηβεία θα πρότεινα, στίβο σε πρόγραμμα που εμπεριέχει και ρίψεις, όχι μόνο τρέξιμο, στα συν ο σύλλογος να έχει κάποια όργανα με βάρη για κανα 2-3 φορές την εβδομάδα. Σε συνδυασμό με καλή διατροφή με πρωτεινικές τροφές θα υπάρχει πολύ καλή εξέλιξη και σίγουρα θα είναι ικανό για αντιμετωπίζει ή καλύτερα να μην δέχεται τραμπουκισμό στα πλέον ανεξέλεγκτα σχολεία. Στα θετικά ότι σχεδόν πάντα στο στίβο έχει γυμναστές από πανεπιστημιακές σχολές. Σε γυμναστήρια κ.ά βρίσκεις ότι να ναι.
https://youtu.be/-VhIL6Ld9qI?t=1166 Πράξη ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Κατσαφάδου Κωνσταντίνου, Μιχαηλίδου Δόμνας, Βλαχάκου Νικολάου http://tinyurl.com/4hwb2kra

Άβαταρ μέλους
panos291

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από panos291 » 04 Ιουν 2018, 16:07

Εμενα ο γιος μου ειναι 7, και απο τα 4 παει muay thai. Πολυ καλο για το σωμα του, στην προπόνηση ριχνει και τρωει αλλα εξω απο εκει, καβγαδες δεν ξεκιναει.
Επισης, καθημερινο κολυμπι.

bizeli

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bizeli » 04 Ιουν 2018, 16:15

Σε ποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί το παιδί να χρησιμοποιήσει βία, έστω και σε αυτοάμυνα, δεδομένου ότι όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί είναι υπό την επίβλεψή σου;
Δεύτερον ακόμα και τέλεια να ξέρει ένα παιδί αυτοάμυνα, τηρουμένων των αναλογιών, άμα του επιτεθεί ένας ενήλικας με μεγαλύτερη σωματική δύναμη το παιχνίδι είναι χαμένο.
Άρα πού θα τη χρησιμοποιήσει αυτή τη βία; Σε άλλα παιδιά;
Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα παιδιά που μαθαίνουν πολεμικές τέχνες θα πρέπει να τους γίνει κατανοητό ότι είναι βασικά μια μορφή αθλητισμού και η έννοια της αυτοάμυνας θα πρέπει να περαστεί πολύ αργότερα, μετά τα 12 ίσως.
Διότι το πιο πιθανό είναι το παιδί να μπερδέψει την "αυτοάμυνα" με το "λύνω τις διαφορές μου με ξύλο" και μετά δεν μπορείς να το μαζέψεις όλο αυτό.

Άβαταρ μέλους
Αγις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις » 04 Ιουν 2018, 16:19

Tπτ δεν μπορεί να προετοιμάσει - διδάξει καλύτερα 'ενα παιδί τις βασικές αρχές αυτοάμυνας - από την κολύμβηση.
Φυσικά σε ανταγωνιστικό περιβάλλον - με αγώνες και σε όλα τα αγωνίσματα της και όχι σε κολυμβητήριο -πισίνα δλδ παιδότοπο.
Πέρα από τα προφανή - ολική ενδυνάμωση - αντοχή σε περιβάλλον αντίστασης αλλά ασφαλές από κραδασμούς μαθαίνει αμφιδεξιότητα - συγχρονισμό αναπνοής κίνησης διαφορετικών μελών ανά περίπτωση για την μέγιστη παραγωγή έργου σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνεται μετάπτωση απο σχετική χαλαρότητα σε πλήρη ένταση την κατάλληλη χρονική στιγμή χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα μόνο μέλη αίσθηση ρυθμού - ροής κορμού και μελών σε κινήσεις ευθείες η κυκλικές.
Μεγάλος Δάσκαλος....
ΖΗΝΗΔΕΩΣ

bizeli

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bizeli » 04 Ιουν 2018, 16:34

Κι εγώ για να είμαι ειλικρινής θεωρώ βασίλισσα όλων των αθλημάτων την κολύμβηση και μετά μάλλον τον στίβο και μετά όλα τα άλλα.
Τις πολεμικές τέχνες τις θεωρώ τελείως pointless (δεν τις θεωρώ καν άθλημα) και αυτά περί αυτοάμυνας δεν νομίζω ότι μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.
Ακόμα και αν θεωρούνταν άθλημα δεν νομίζω ότι μπορείς να ασχοληθείς ούτε καν επαγγελματικά με αυτό. Μόνο να ανοίξεις καμιά σχολή πολεμικών τεχνών ανάμεσα στις τόσες άλλες που υπάρχουν.
Ενώ ένα παιδί που έχει έφεση στον αθλητισμό μπορεί να ασχοληθεί με τόσα άλλα αθλήματα που αν θέλει και είναι καλός μπορεί να κάνει και καριέρα σε αυτά (πχ μπάσκετ, ποδόσφαιρο κτλ).
Γενικά νομίζω στις πολεμικές τέχνες πάνε όσοι δεν είναι και πολύ καλοί στα άλλα αθλήματα.

Άβαταρ μέλους
panos291

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από panos291 » 04 Ιουν 2018, 16:44

bizeli έγραψε:
04 Ιουν 2018, 16:15
Σε ποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί το παιδί να χρησιμοποιήσει βία, έστω και σε αυτοάμυνα, δεδομένου ότι όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί είναι υπό την επίβλεψή σου;
Δεύτερον ακόμα και τέλεια να ξέρει ένα παιδί αυτοάμυνα, τηρουμένων των αναλογιών, άμα του επιτεθεί ένας ενήλικας με μεγαλύτερη σωματική δύναμη το παιχνίδι είναι χαμένο.
Άρα πού θα τη χρησιμοποιήσει αυτή τη βία; Σε άλλα παιδιά;
Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα παιδιά που μαθαίνουν πολεμικές τέχνες θα πρέπει να τους γίνει κατανοητό ότι είναι βασικά μια μορφή αθλητισμού και η έννοια της αυτοάμυνας θα πρέπει να περαστεί πολύ αργότερα, μετά τα 12 ίσως.
Διότι το πιο πιθανό είναι το παιδί να μπερδέψει την "αυτοάμυνα" με το "λύνω τις διαφορές μου με ξύλο" και μετά δεν μπορείς να το μαζέψεις όλο αυτό.
Διαφωνω με την politically correct πολυφορεμενη λεξη "αυτοαμυνα". Αυτοαμυνα ειναι ο σωστος λογος για να χρησιμοποιήσεις μια πολεμικη τεχνη, οχι η ιδια η πολεμικη τεχνη.
Για να πουμε τα πραγματα με το ονομα τους, στο muay thai μαθαινεις να δερνεις. Και ναι, οταν ενα παιδι δεχτει bullying και ειναι σε θεση να υπερασπιστεί τον εαυτο του, τοτε πρεπει να το κανει και μαλιστα με τετοιο τροπο που να παραδειγματιστουν και οι υπολοιποι που εχουν αυτο το..χομπυ, και να μην ασχοληθουν ποτε μαζι του.

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 04 Ιουν 2018, 16:47

bizeli έγραψε:
04 Ιουν 2018, 16:34
Κι εγώ για να είμαι ειλικρινής θεωρώ βασίλισσα όλων των αθλημάτων την κολύμβηση και μετά μάλλον τον στίβο και μετά όλα τα άλλα.
Τις πολεμικές τέχνες τις θεωρώ τελείως pointless (δεν τις θεωρώ καν άθλημα) και αυτά περί αυτοάμυνας δεν νομίζω ότι μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.
Ακόμα και αν θεωρούνταν άθλημα δεν νομίζω ότι μπορείς να ασχοληθείς ούτε καν επαγγελματικά με αυτό. Μόνο να ανοίξεις καμιά σχολή πολεμικών τεχνών ανάμεσα στις τόσες άλλες που υπάρχουν.
Ενώ ένα παιδί που έχει έφεση στον αθλητισμό μπορεί να ασχοληθεί με τόσα άλλα αθλήματα που αν θέλει και είναι καλός μπορεί να κάνει και καριέρα σε αυτά (πχ μπάσκετ, ποδόσφαιρο κτλ).
Γενικά νομίζω στις πολεμικές τέχνες πάνε όσοι δεν είναι και πολύ καλοί στα άλλα αθλήματα.
όταν ήμουν μικρός έκανα στίβο, μετά έπαιξα μπάσκετ, ακόμα παίζω για πλάκα, και ενδιάμεσα έκανα αυτό που λες πολεμικές τέχνες. Νομίζω τα έχεις κάνει αχταρμά. :)

Άσε την καριέρα έξω, ο στίβος είναι ωραίο ατομικό άθλημα για να ξεπερνάς τον εαυτό σου, να αποκτάς πολυμορφία κλπ, το μπάσκετ είναι ο ορισμός της ομαδικότητας, και οι πολεμικές τέχνες είναι παρανόηση. Υπάρχουν αυτές του Άρεως, οι martial arts που είναι για να δέρνεις, υπάρχουν και της Αθηνάς, που είναι νομίζω φοβερές.

Άβαταρ μέλους
Αγις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις » 04 Ιουν 2018, 16:54

Λογικό να υπάρχει σύγχυση και να διαβάζουμε τα απίστευτα - για σεβασμούς - ευγενείς κανονισμούς - προσωπική βελτίωση
υπερβατικά πνευματική :003: και άλλα σπαραξικάρδια αφου σε αυτό είμαστε εκτεθειμένοι .
ΖΗΝΗΔΕΩΣ

Άβαταρ μέλους
Χουργιατς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χουργιατς » 04 Ιουν 2018, 17:17

καράτε, κουνγκ φου, μουάη-τάη, φάει πάει

Εικόνα

Dorian

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dorian » 04 Ιουν 2018, 17:19

Αγις έγραψε:
04 Ιουν 2018, 16:19
Tπτ δεν μπορεί να προετοιμάσει - διδάξει καλύτερα 'ενα παιδί τις βασικές αρχές αυτοάμυνας - από την κολύμβηση.
Φυσικά σε ανταγωνιστικό περιβάλλον - με αγώνες και σε όλα τα αγωνίσματα της και όχι σε κολυμβητήριο -πισίνα δλδ παιδότοπο.
Πέρα από τα προφανή - ολική ενδυνάμωση - αντοχή σε περιβάλλον αντίστασης αλλά ασφαλές από κραδασμούς μαθαίνει αμφιδεξιότητα - συγχρονισμό αναπνοής κίνησης διαφορετικών μελών ανά περίπτωση για την μέγιστη παραγωγή έργου σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνεται μετάπτωση απο σχετική χαλαρότητα σε πλήρη ένταση την κατάλληλη χρονική στιγμή χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα μόνο μέλη αίσθηση ρυθμού - ροής κορμού και μελών σε κινήσεις ευθείες η κυκλικές.
Μεγάλος Δάσκαλος....
Βασικά είναι πολύ καλή κάρδιο άσκηση χωρίς καταπονήσεις, με την μικρή αντίσταση του νερού που κάνει γράμμωση και σε κορμό. Επειδή όμως δεν έχει μεγάλες αντιστάσεις αν δεν έχει κάποιος εγγενή γενετική προδιάθεση για εντυπωσιακό σώμα, λίγα πράγματα θα κάνει από μόνο του. Η λογική και εμπειρικά παραδείγματα αυτό μου έχουν δείξει. Δεν βλέπω πως μπορεί να βοηθήσει στο θέμα ιδιαίτερα. Δεν μιλάμε φυσικά για επίπεδο πρωταθλητισμού.
https://youtu.be/-VhIL6Ld9qI?t=1166 Πράξη ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Κατσαφάδου Κωνσταντίνου, Μιχαηλίδου Δόμνας, Βλαχάκου Νικολάου http://tinyurl.com/4hwb2kra

Άβαταρ μέλους
Αγις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις » 04 Ιουν 2018, 17:28

Dorian έγραψε:
04 Ιουν 2018, 17:19
Αγις έγραψε:
04 Ιουν 2018, 16:19
Μεγάλος Δάσκαλος....
Βασικά είναι πολύ καλή κάρδιο άσκηση χωρίς καταπονήσεις, με την μικρή αντίσταση του νερού που κάνει γράμμωση και σε κορμό. Επειδή όμως δεν έχει μεγάλες αντιστάσεις αν δεν έχει κάποιος εγγενή γενετική προδιάθεση για εντυπωσιακό σώμα, λίγα πράγματα θα κάνει από μόνο του. Η λογική και εμπειρικά παραδείγματα αυτό μου έχουν δείξει. Δεν βλέπω πως μπορεί να βοηθήσει στο θέμα ιδιαίτερα. Δεν μιλάμε φυσικά για επίπεδο πρωταθλητισμού.
Εξήγησα το που βοηθάει.
Εμπειρικά κοριτσι που είχε ασχοληθεί σοβαρά - ανταγωνιστικα με κολύμβηση και χορούς στο Λύκειο Ελληνίδων- μόνο - από αθληση στα 17 της ξεκίνησε κραβ μαγκά και σε δύο χρόνια ηταν το αστέρι στην ομάδα της - επειδή ηταν προετοιμασμένη μακροχρόνια και σωστα σωματικά και πνευματικά να ανταποκριθεί στα διδασκόμενα.
ΖΗΝΗΔΕΩΣ

bizeli

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bizeli » 04 Ιουν 2018, 17:29

panos291 έγραψε:
04 Ιουν 2018, 16:44
Και ναι, οταν ενα παιδι δεχτει bullying και ειναι σε θεση να υπερασπιστεί τον εαυτο του, τοτε πρεπει να το κανει και μαλιστα με τετοιο τροπο που να παραδειγματιστουν και οι υπολοιποι που εχουν αυτο το..χομπυ, και να μην ασχοληθουν ποτε μαζι του.
Άρα συμφωνούμε ότι η μοναδική περίπτωση που ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει βία είναι όταν δεχθεί επίθεση από συνομηλίκους του. Γιατί δεν φαντάζομαι να προτρέπει κανείς ένα παιδί να αντιδράσει αν μπει πχ ένας κλέφτης μέσα στο σπίτι. Ούτε καν η αστυνομία δεν το προτρέπει αυτό στους ενήλικες.

Άρα μένει να δούμε από ποια ηλικία και μετά είναι σε θέση να μένει ένα παιδί μόνο του στο σπίτι ή να κυκλοφορεί μόνο του στους δρόμους (και εξαρτάται και σε τι περιοχή μένει πόλη ή χωριό) ώστε να χρειάζεται να ξέρει και αυτοάμυνα.
Σίγουρα από τα 9 -10 (για να είμαστε σίγουροι) μπορούμε να αρχίσουμε να αφήνουμε ένα παιδί μόνο του στο σπίτι κάποιες ώρες της ημέρας και ανάλογα την περιοχή που μένουμε να το αφήνουμε μόνο του να πηγαίνει πχ αγγλικά (αν είναι κοντά χωρίς να περνάει πολλούς κεντρικούς δρόμους κτλ) ή να κατεβαίνει μόνο του να παίζει με τους φίλους του (και πάλι παίζει ανάλογα η περιοχή που μένουμε).
Άρα μέχρι την ηλικία περίπου των 10 ετών το παιδί τις περισσότερες ώρες θα είναι υπό την επίβλεψή μας ή θα βρίσκεται σε χώρους προστατευόμενους με κάποιους ενήλικες παρόντες (πχ σχολείο ή σε κάποια άλλη εξωσχολική δραστηριότητα).
Άρα σε αυτές τις ηλικίες οι ώρες που ένα παιδί είναι εκτεθειμένο είναι ουσιαστικά στις μετακινήσεις του ή όταν παίζει μαζί με άλλα παιδιά σε κάποια πλατεία ή σε κάποιο πάρκο πχ και φαντάζομαι σε ώρες που υπάρχει και άλλος κόσμος για να επέμβει αν χρειαστεί.
Το καλύτερο για μένα είναι το παιδί να μάθει να αποφεύγει τους κινδύνους, εφόσον βρίσκεται σε μη προστατευμένο περιβάλλον αλλά και αυτό το "μη προστατευμένο περιβάλλον" πρέπει να το ορίσουμε λίγο. Υπάρχει κάποιος γονέας που μπορεί να αφήσει το παιδί του να κυκλοφορεί μόνο του αργά τη νύχτα;
Δλδ πού μπορεί να είναι ένα παιδί σε τέτοια ηλικία και να χρειαστεί να υπερασπιστεί μόνο του τον εαυτό του;
Σε μεγαλύτερες ηλικίες μετά τα 12 να το συζητήσουμε που τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία και αλλάζουν οι ισορροπίες αλλά πιο πριν "αυτοάμυνα +παιδί" μου φαίνεται λίγο τραβηγμένο.

Αν είναι θέμα μόνο bullying το παιδί θα το δεχθεί το πιο πιθανό στον χώρο του σχολείου όπου υπάρχουν δάσκαλοι να παρέμβουν και να χειριστούν το θέμα χωρίς να χρειαστεί το παιδί να πάρει τον νόμο στα χέρια του κι έχουμε χειρότερα ή αν είναι εκτός σχολείου τότε οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν να προσέχουν το παιδί τους περισσότερο εφόσον έχουν αντιληφθεί ότι το παιδί τους είναι στοχοποιημένο και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, να ενημερώσουν και το σχολείο, τους γονείς των θυτών κτλ και τέλος πάντων να αντιμετωπιστεί πιο σφαιρικά το θέμα. Γιατί άντε και τους ξεφεύγει τη μια φορά. Δεν θα υπάρξει επόμενη; Άρα πρέπει να σταματήσει το ίδιο το bullying. Όχι να οπλοφορεί το παιδί για την ασφάλειά του.

Οποιαδήποτε άλλη "κακιά στιγμή" πχ να τύχει δολοφόνος, κλέφτης, παιδεραστής που θα κρατάει πιθανώς και κάποιο όπλο νομίζω ότι είναι λίγο δώρο άδωρο οι πολεμικές τέχνες.
Μακάρι, βέβαια, αν έστω υπάρχει και μια μικρή ελπίδα με μια καρατιά το παιδί να ξεφύγει από αυτούς αλλά το βλέπω χλωμό.

bizeli

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bizeli » 04 Ιουν 2018, 17:33

enaon έγραψε:
04 Ιουν 2018, 16:47
Νομίζω τα έχεις κάνει αχταρμά. :)
Να στο κάνω πιο σαφές. Δεν θεωρώ τις πολεμικές τέχνες άθλημα.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ψυχολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών