Ας μιλήσουμε τώρα για την απόλαυση.
Υπάρχει μια πρώτη απόλαυση, "αισθητηριακή" αν θέλεις. Μια άμεση ευχαρίστηση που αντλείς από αυτό που ακούς. Που οφείλεται τόσο στον τρόπο που έχει κατασκευαστεί το κομμάτι όσο και στις δικές σου προσδοκίες όπως διαμορφώνονται από αυτά που έχεις συνηθίσει να ακούς. Αυτή η ευχαρίστηση δεν είναι ασφαλές κριτήριο της ποιότητας αυτού που ακούς γιατί μπορεί να οφείλεται σε καθαρά εξωμουσικούς λόγους. Πχ η γιαγιά σου σε νανούριζε με ένα τραγούδι το οποίο σου φέρνει συγκεκριμένες αναμνήσεις κάθε φορά που το ακούς και συγκινείσαι.
Για να πούμε για τις παραπάνω απολαύσεις που μπορεί να προσφέρει η τέχνη πρέπει να κάνουμε διάκριση ειδών. Χοντρικά ας πούμε ότι υπάρχουν ιστορικά 2 πολύ μεγάλες κατηγορίες και σχετικά μία τρίτη.
Υπήρχε λοιπόν η τέχνη της ομάδας στις παλαιότερες κοινωνίες. Εκεί τίποτα δεν είναι κανενός. Είναι του συνόλου. Καθόμαστε όλοι μαζί της φυλής σε έναν κύκλο και τραγουδάμε. Τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξει και οι αλλαγές είναι πολύ μικρές και σταδιακές και σε βάθος αιώνων. Η οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες (σε κατέλαβε μια άλλη φυλή και επέβαλε την δική της μουσική). Ιστορική συνέχεια αυτού του πράγματος είναι η παραδοσιακή τέχνη.
Πάμε τώρα σε μία αλλαγή που κατά τα φαινόμενα έλαβε χώρα στην αρχαία Ελλάδα συνέπεια διάφορων διεργασιών που γέννησαν το άτομο. Τον άνθρωπο που θεωρεί τον εαυτό του ξεχωριστή μονάδα διαφορετικό από τους γύρω και διεκδικεί αυτή την διαφορετικότητα να την κάνει γνωστή.
Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν υπογράφει το δημιούργημά του. Και το επόμενο είναι ακόμα πιο σοβαρό: θέλει να κάνει κάτι το οποίο να είναι ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο ως δικό του ακόμα και όταν δεν δεις την υπογραφή. Δηλαδή προσπαθεί όσο είναι δυνατό να μην μιμείται τους άλλους αλλά να έχει ένα αναγνωρίσιμα προσωπικό στυλ. Αυτός ο τρόπος σκέψης και λειτουργίας είναι η γενεσιουργός αιτία και κινητήριος δύναμη πίσω από όλη την σοβαρή καλλιτεχνική δημιουργία της Δύσης.
Εδώ πλέον η μουσική είναι του τάδε. Είναι αναγνωρίσιμη ως τέτοια και όταν γράφεις εσύ θα
πρέπει να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι που να είναι αλλιώς σε κάποιο βαθμό. Μια τρομακτική συνέπεια αυτής της λειτουργίας είναι η ταχύτατη εξέλιξη σε αυτή τη μορφή τέχνης η οποία δεν υπάρχει στην παραδοσιακή μουσική.
Έτσι φτάνεις από τον Κούρο (περίπου 530πΧ)

στον Ερμή του 340 χΠ

και στο σύμπλεγμα του Λαοοκόντος τον πρώτο αιώνα μΧ

Τέτοια τρομακτική εξέλιξη δεν θα παρατηρήσεις στην λαϊκή/παραδοσιακή τέχνη γιατί δεν υπάρχει η ανάγκη να γίνει. Εκφράζει την συνολική ψυχή της κοινωνίας και είναι αυτό και δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Αν δεις κάτι ανάλογο (δύσκολα) θα είναι γιατί έχουν επέλθει ριζικές αλλαγές στην κοινωνία. Αν πας όμως σε περιοχές που ο τρόπος ζωής συνεχίζεται χωρίς μεγάλες αλλαγές θα δεις την παραδοσιακή τέχνη να διατηρείται μέσα στους αιώνες.