Γιατί το λένε σάντουιτς;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Πασιφάη

Re: Γιατί το λένε σάντουιτς;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πασιφάη » 01 Απρ 2025, 13:54

Ρε μην σκοτώνεστε για το φαϊ. Σε κάθε τόπο κάποια πράγματα τα λέμε αλλιώς. Εδώ στην Πάτρα, όταν παραγγέλνουμε πίτες, είτε με γύρο χοιρινό, είτε με γύρο κοτόπουλο, εννοείται πως αυτό που ζητάμε είναι το ζυμάρι το αλάδωτο με την εκάστοτε γέμιση.
Αν θέλουμε σάντουϊτς με όποιο υλικό απ'τα παραπάνω ή κάποιο άλλο, λέμε απλά ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ. Απλά κατανοητά. Εννοούμε το ΨΩΜΙ.
Τεσπα. Το φαγητό πρέπει να ενώνει τους άνθρωποι, όχι να τους χωρίζει. Μπα σε καλό σας πχια. καλές οι τρολλιες αλλά δεν ήρθε δα και το τέλος του κόζμου. :lol:
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 01 Απρ 2025, 14:12

Beria έγραψε:
01 Απρ 2025, 13:30
Μπίστης έγραψε:
01 Απρ 2025, 13:25
sys3x έγραψε:
01 Απρ 2025, 13:19
(δεν έχω καταλάβει εάν κι εσύ παραγγέλνεις σουβλάκι με μπιφτέκι, σουβλάκι με μπιφτέκι μλκ μου 🤣) εσείς. :)
Το έχω ζητήσει στην Πάτρα, αγνός πρωτοετής, πριν καταλάβω και παραδεχτώ πως οι μη Αθηναίοι έχετε δίκιο, του έπεσε η πίτα από το χέρι :lol:

Σουβλάκι θες ή μπιφτέκι ?
... με είπε :smt047
Εικόνα

Συνεκδοχή αδερφέ
Ικανότης της γλώσσας να συνδέει ιεραρχικά έννοιες
(σουβλάκι το έδεσμα κρέατος σε οβελό, συνεκδοχικά ο τύπος του εδεσματος σε όλες τις παραλλαγές του)

Μόνο οι βόρειοι αδερφοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν αυτην την εννοιολογική προσαρμογή
Μπροδερινούλη, όλος ο κόσμος συνεκδοχικά ( :romance-hearteyes: ) λέει τα σάντουιτς σάντουιτς κι ας μην είναι σώνει και καλά δύο λεπτές φέτες ψωμί με κάτι ανάμεσα, όλος ο κόσμος εχτός από αυτούς που ζητάνε σουβλάκι με γύρχαχαχαχαχαχχα🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 01 Απρ 2025, 20:00

sys3x έγραψε:
Από όσο διάβασα, ο Χέλλης (και νομίζω και κανένας άλλος)δεν λέει τον γύρο (σκέτο το κρέας δηλαδή) σάντουιτς, λέει τον γύρο σε πίτα ή σε ψωμάκι κτλ σάντουιτς
"Από οσο διάβασα" = δεν διάβασα καθόλου"...διότι:
hellegennes έγραψε:
29 Μαρ 2025, 14:57
Κανείς δεν διαφωνεί ότι διαφορετικοί τύποι σάντουιτς μπορεί να έχουν την δική τους συγκεκριμένη ονομασία. Και ο γύρος λέγεται γύρος, αυτή είναι η ειδική του ονομασία Αλλά αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι ο γύρος, ε, η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς. Το ίδιο και αν σε ρωτήσει τι είναι το τοστ, τι είναι το μπέργκερ και τι είναι το ντονέρ.
...το διάβασες σωστά αυτό; το κατάλαβες ή να στο μεγαλώσω ακόμα πιο πολύ;
Αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι ο γύρος, τότε η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς; Όχι τον γύρο σε πίτα ή σε ψωμάκι", που πρόσθεσες εσύ (και δεν ξέρω ΠΟΥ το διάβασαε), αλλά ο γύρος σκέτο. Σκέτη η λέξη γύρος = σάντουιτς. Βλέπεις να λέει καπου για ψωμάκια και πίτες;

Και όταν του το επεσήμανα, αντί να πει κάτι σαν "ε καλά εννοούσα το πως προσφέρεται", είπε...
hellegennes έγραψε:
29 Μαρ 2025, 22:35
Γύρος λέγεται και το έδεσμα από μόνο του και η μορφή του σε σάντουιτς.
...απλά, πρόσεθεσε "και η μορφή του σε σάντουιτς" και πίστεψε ότι θα το παρέβλεπα...αμ δε!
Φυσικά, αν δεν έκανε την κωλοτουμπίτσα του, δεν θα ήταν ο Χέλης. Αλλά επειδή τον ξέρω από το 2012, δεν περνάν τέτοια κόλπα.
sys3x έγραψε:
(το οποίον είναι σωστό και γενικώς κοινώς αποδεκτό σαν όρος), οι Αθηναίοι (κι εσύ μαζί τους; δεν ξέρω πες μας αν θέλεις) λέτε το σουβλάκι (το σουβλάκι μλκ μου :lol:) σάντουιτς (σουβλάκι = σάντουιτς, σουβλάκι με γύρο πχ 🤣).
Απ' ότι κατάλαβα, η συνεκδοχή σου είναι εντελώς άγνωστη έννοια...γιατί; σε κάνει να νιώθεις άβολα;
Προσωπικά παραγγέλνω αρκετά αναλυτικά:
"μία πίτα γύρο (ή με σουβλάκι) χοιρινό (ή κοτόπουλο), απ' όλα και σάλτσα (αν υπάρχει μερακλίδικη) αλλά χωρίς πατάτες και τζατζίκι"

Δεν θα γελάσω όμως αν κάποιος παραγγείλει "ένα σουβλάκι γύρο με απ' όλα". Και δεν θα γελάσω, όχι επειδή είμαι τοπικιστής αλλά επειδή έχω κατανοήσει για ΠΟΙΟΝ λόγο το λένε ΚΑΙ έτσι.
Όπως έχω κατανοήσει για ποιον λόγο το λένε ΚΑΙ σάντουιτς και έτσι δεν γελάω ΟΥΤΕ με αυτό.
Αυτοί που ΔΕΝ το έχουν κατανοήσει (είσαι και εσύ μαζί τους; δεν ξέρω, πες μας αν θέλεις), είναι οι ψωνισμένοι τοπικιστές.
Και επιβεβαιώνουν την παροιμία: "είπ' ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα"...

Ρε συ...σταματήστε, επί τέλους, αυτήν τη σιχαμένη και εγωϊστική τοπικιστική μαλακία, "εσείς οι Αθηναίοι", "εσείς οι Θεσσαλονικείς", "εσείς οι Κρητικοί". Τι σταδιάλα πια; Πόσο κολλημένοι είστε ρε συ; Έχετε μεταφέρει την πολιτική σας τύφλα και σε πολιτιστικό επίπεδο!

ΥΓ.
Να κρατάς από κάθε τόπο τα καλά του. Διότι έχει. Και πολλά μάλιστα. Αν είναι να ψάχνεις για μαλάκες ώστε να τους κοροϊδέψεις, δεν χρειάζεται να "ξενιτευτείς" Και ο δικός σου τόπος, τίγκα στους μαλάκες είναι...γιατί να ψάχνεις σε άλλους τόπους;

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 01 Απρ 2025, 20:09

Τρου στορι:

Είναι καλεσμένος ο Συς σε παρτάρα με μουσικές, γκόμενες, ναρκωτικαρες, πισίνες, όλα τα καλά.
Και την ώρα που έχουν κουραστεί και αράζουν λέει η χοστες:
'μαγκες λέω να παραγγείλουμε σουβλάκια, για πείτε'
Σηκώνεται τσαντισμενος ο Συς και βαράει την πόρτα πίσω του φωνάζοντας:
'εγω ήθελα με γύρο. Σουβλάκια να φάτε μόνοι σας'
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 01 Απρ 2025, 20:13

sys3x έγραψε:
λέει τον γύρο σε πίτα ή σε ψωμάκι κτλ σάντουιτς (το οποίον είναι σωστό και γενικώς κοινώς αποδεκτό σαν όρος)

:sal9:

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 01 Απρ 2025, 20:24

Beria έγραψε:
01 Απρ 2025, 20:09
Τρου στορι:

Είναι καλεσμένος ο Συς σε παρτάρα με μουσικές, γκόμενες, ναρκωτικαρες, πισίνες, όλα τα καλά.
'εγω ήθελα με γύρο. Σουβλάκια να φάτε μόνοι σας' Και να βάλετε όλοι Linux σάντουιτς...
Τώρα είναι σωστό...
:lol:

Στύξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύξ » 01 Απρ 2025, 20:29

Beria έγραψε:
Τρου στορι:

Όχι ρε :smt005::smt005:

Στύξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύξ » 01 Απρ 2025, 20:31

Λοξίας έγραψε:
01 Απρ 2025, 20:24
Beria έγραψε:
Τρου στορι:

'εγω ήθελα με γύρο. Σουβλάκια να φάτε μόνοι σας' Και να βάλετε όλοι Linux σάντουιτς...
Τώρα είναι σωστό...
'Αλλος από κει , μουαχαχα :003::003:

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 01 Απρ 2025, 21:35

enaon έγραψε:
01 Απρ 2025, 20:13
sys3x έγραψε:
λέει τον γύρο σε πίτα ή σε ψωμάκι κτλ σάντουιτς (το οποίον είναι σωστό και γενικώς κοινώς αποδεκτό σαν όρος)

:sal9:
https://youtube.com/shorts/eh2DmVqjAf8? ... Mcqd92BxYf
Σουβλάκι με μπριζόλα.
🤣🤣🤣🤣🤣

.

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 01 Απρ 2025, 22:01

Λοξίας έγραψε:
01 Απρ 2025, 20:00
sys3x έγραψε:
Από όσο διάβασα, ο Χέλλης (και νομίζω και κανένας άλλος)δεν λέει τον γύρο (σκέτο το κρέας δηλαδή) σάντουιτς, λέει τον γύρο σε πίτα ή σε ψωμάκι κτλ σάντουιτς
"Από οσο διάβασα" = δεν διάβασα καθόλου"...διότι:
hellegennes έγραψε:
29 Μαρ 2025, 14:57
Κανείς δεν διαφωνεί ότι διαφορετικοί τύποι σάντουιτς μπορεί να έχουν την δική τους συγκεκριμένη ονομασία. Και ο γύρος λέγεται γύρος, αυτή είναι η ειδική του ονομασία Αλλά αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι ο γύρος, ε, η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς. Το ίδιο και αν σε ρωτήσει τι είναι το τοστ, τι είναι το μπέργκερ και τι είναι το ντονέρ.
...το διάβασες σωστά αυτό; το κατάλαβες ή να στο μεγαλώσω ακόμα πιο πολύ;
Αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι ο γύρος, τότε η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς; Όχι τον γύρο σε πίτα ή σε ψωμάκι", που πρόσθεσες εσύ (και δεν ξέρω ΠΟΥ το διάβασαε), αλλά ο γύρος σκέτο. Σκέτη η λέξη γύρος = σάντουιτς. Βλέπεις να λέει καπου για ψωμάκια και πίτες;

Και όταν του το επεσήμανα, αντί να πει κάτι σαν "ε καλά εννοούσα το πως προσφέρεται", είπε...
hellegennes έγραψε:
29 Μαρ 2025, 22:35
Γύρος λέγεται και το έδεσμα από μόνο του και η μορφή του σε σάντουιτς.
...απλά, πρόσεθεσε "και η μορφή του σε σάντουιτς" και πίστεψε ότι θα το παρέβλεπα...αμ δε!
Φυσικά, αν δεν έκανε την κωλοτουμπίτσα του, δεν θα ήταν ο Χέλης. Αλλά επειδή τον ξέρω από το 2012, δεν περνάν τέτοια κόλπα.
sys3x έγραψε:
(το οποίον είναι σωστό και γενικώς κοινώς αποδεκτό σαν όρος), οι Αθηναίοι (κι εσύ μαζί τους; δεν ξέρω πες μας αν θέλεις) λέτε το σουβλάκι (το σουβλάκι μλκ μου :lol:) σάντουιτς (σουβλάκι = σάντουιτς, σουβλάκι με γύρο πχ 🤣).
Απ' ότι κατάλαβα, η συνεκδοχή σου είναι εντελώς άγνωστη έννοια...γιατί; σε κάνει να νιώθεις άβολα;
Προσωπικά παραγγέλνω αρκετά αναλυτικά:
"μία πίτα γύρο (ή με σουβλάκι) χοιρινό (ή κοτόπουλο), απ' όλα και σάλτσα (αν υπάρχει μερακλίδικη) αλλά χωρίς πατάτες και τζατζίκι"

Δεν θα γελάσω όμως αν κάποιος παραγγείλει "ένα σουβλάκι γύρο με απ' όλα". Και δεν θα γελάσω, όχι επειδή είμαι τοπικιστής αλλά επειδή έχω κατανοήσει για ΠΟΙΟΝ λόγο το λένε ΚΑΙ έτσι.
Όπως έχω κατανοήσει για ποιον λόγο το λένε ΚΑΙ σάντουιτς και έτσι δεν γελάω ΟΥΤΕ με αυτό.
Αυτοί που ΔΕΝ το έχουν κατανοήσει (είσαι και εσύ μαζί τους; δεν ξέρω, πες μας αν θέλεις), είναι οι ψωνισμένοι τοπικιστές.
Και επιβεβαιώνουν την παροιμία: "είπ' ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα"...

Ρε συ...σταματήστε, επί τέλους, αυτήν τη σιχαμένη και εγωϊστική τοπικιστική μαλακία, "εσείς οι Αθηναίοι", "εσείς οι Θεσσαλονικείς", "εσείς οι Κρητικοί". Τι σταδιάλα πια; Πόσο κολλημένοι είστε ρε συ; Έχετε μεταφέρει την πολιτική σας τύφλα και σε πολιτιστικό επίπεδο!

ΥΓ.
Να κρατάς από κάθε τόπο τα καλά του. Διότι έχει. Και πολλά μάλιστα. Αν είναι να ψάχνεις για μαλάκες ώστε να τους κοροϊδέψεις, δεν χρειάζεται να "ξενιτευτείς" Και ο δικός σου τόπος, τίγκα στους μαλάκες είναι...γιατί να ψάχνεις σε άλλους τόπους;
Μα ναι, δεν έχω εκτεθεί στην συνεκδοχικότητα των μίκυ μάου και της κόα κόλα. :)
Γράφεις όλο μακρυνάρια ρε μπαγάσα και όλο βαριέμαι να κάθομαι να σου απαντώ διεξοδικά σε αυτά που γράφεις.
Κι εδώ έτσι παραγγέλνει ο κόσμος, όπως εσύ, αλλά ρε φίλε αυτό με τα σουβλάκια είναι πραγματικά αστείο, σουβλάκι με μπιφτέκι ρε μαλάκες τώρα; σοβαρά;

.

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 01 Απρ 2025, 22:05

Beria έγραψε:
Τρου στορι:

Μπην δερ, νταν δατ, αλλά με μπουγάτσες στο τέλος.

.

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 01 Απρ 2025, 22:06

Σουβλάκι με κρέμα κανείς;
🤣🤣🤣

.

Άβαταρ μέλους
Λευκός Λύκος
Phorum.gr user: Λευκός Λύκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λευκός Λύκος » 01 Απρ 2025, 22:08

Πασιφάη έγραψε:
01 Απρ 2025, 13:54
Ρε μην σκοτώνεστε για το φαϊ. Σε κάθε τόπο κάποια πράγματα τα λέμε αλλιώς. Εδώ στην Πάτρα, όταν παραγγέλνουμε πίτες, είτε με γύρο χοιρινό, είτε με γύρο κοτόπουλο, εννοείται πως αυτό που ζητάμε είναι το ζυμάρι το αλάδωτο με την εκάστοτε γέμιση.
Αν θέλουμε σάντουϊτς με όποιο υλικό απ'τα παραπάνω ή κάποιο άλλο, λέμε απλά ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ. Απλά κατανοητά. Εννοούμε το ΨΩΜΙ.
Τεσπα. Το φαγητό πρέπει να ενώνει τους άνθρωποι, όχι να τους χωρίζει. Μπα σε καλό σας πχια. καλές οι τρολλιες αλλά δεν ήρθε δα και το τέλος του κόζμου. :lol:
Ρετσίνα της προκοπής φέρατε; :lol:
Το 2006 ήμουν φαντάρος στην Πάτρα,και ψάχναμε να πιούμε καμία ρετσίνα της προκοπής και μας φέρνανε Κουρτακη,σαν κατούρημα. :roll:

Στύξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύξ » 01 Απρ 2025, 22:18

Στη Λάρσα λέμε πιτόγυρο ρε μλκες και νοούν όλα τα μαγαζιά . Η μόνη διευκρίνιση που χρειάζεται είναι απ΄όλα ( κρεμμύδι ,τζατζίκι κλπ) ή σκέτο (μόνο με πατάτες).

Πάει πχ ο Στύξ να παραγγείλει : 3 πίτες σουβλάκι χοιρινό με μουστάρδα και πατάτες και 3 απ' όλα και συνεννοούμαστε. :g030:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Στύξ την 01 Απρ 2025, 22:19, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Λευκός Λύκος
Phorum.gr user: Λευκός Λύκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λευκός Λύκος » 01 Απρ 2025, 22:19

Στύξ έγραψε:
01 Απρ 2025, 22:18
Στη Λάρσα λέμε πιτόγυρο ρε μλκες και νοούν όλα τα μαγαζιά . Η μόνη διευκρίνιση που χρειάζεται είναι απ΄όλα ( κρεμμύδι ,τζατζίκι κλπ) ή σκέτο (μόνο με πατάτες).

Πάει πχ ο Στύξ να παραγγείλει : 3 πίτες σουβλάκι χοιρινό με μουστάρδα και πατάτες και 3 απ' όλα και συνενοούμαστε. :g030:
Έτσι είναι και εδώ Θεσσαλονίκη

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών