Εννοείς scientism; Δεν είχα ξανακούσει για επιστημονισμό και το γκούγκλισμα έβγαλε ελληνικό wiki να λέει για φιλοσοφική μεθοδολογία συγκρητισμού επιστήμης και πίστης, που προφανώς δεν έχει αλληλοεπικάλυψη με την θέση που υποτίθεται ότι συνοψίζει ο όρος αθεϊσμός.ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑02 Απρ 2020, 13:43Εν προκειμένω, μιλάω φιλοσοφικά. Δεν γίνεται κάθε φορά να εξηγώ ότι τώρα μιλάω σαν χριστιανός και τώρα μιλάω σαν φιλοσοφικά σκεπτόμενος άνθρωπος.
Συμφωνώ με τον όρο νατουραλισμό, αλλά θα έλεγα ότι ο επιστημονισμός είναι ακριβέστερη έννοια για αυτό στο οποίο αναφέρομαι.
Αλλιώς ναι το scientism που τείνει να πηγαίνει και χεράκι χεράκι με το σύνδρομο του μηχανικού είναι επίσης πάθηση που επηρεάζει πολλά άτομα που χρησιμοποιούν τον αθεϊσμό σαν υποκατάστατο προσωπικότητας, αλλά το ένα δεν προϋποθέτει το άλλο.
Αυθαίρετα είπα, όχι αφηρημένα. Αναφέρομαι στην συχνή-πυκνή διαπίστωση ότι η επιστημονική μέθοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει ή να αποκλείσει ό,τι είναι τέλος πάντων αυτό που πιστεύουν οι πιστοί, επειδή έτσι.
Καταλαβαίνω πάντως ότι νουθεσίες κατά τυχόν πρόωρων προσπαθειών υπερεκλογίκευσης είναι χρήσιμες για την πρόοδο σε εσωτερικά συστήματα όπου το ζητούμενο είναι η ανοιχτόμυαλη και απροκατάληπτη προσέγγιση στην υπερβατική εμπειρία (άκτιστο φως στον χριστιανισμό, εϊν σοφ στον ιουδαισμό, κ.ο.κ.). Πιθανόν η εγγενής καχυποψία απέναντι σε τυχόν πιο θετικοεπιστημονικές προσεγγίσεις στην πίστη να είναι σύμπτωμα της διαστρωμάτωσης του ποίμνιου με τρόπο που κάνει την υπερβατική εμπειρία μη διαθέσιμη για την συντριπτική πλειοψηφία των πιστών που δεν είναι διατεθειμένοι να παρατήσουν ζωή και οικογένεια και να πάρουν τα βουνά για φουλ τάιμ περισυλλογή.
Από κει και πέρα είμαι ανοικτός στο να χρησιμοποιήσω κάποιον πιο pc μη-θεολογικό όρο από το σέκτες μυημένων αν έχει κάποιος να προτείνει. Think tank εσωτερικής γνώσης αποκλειστικά για συντηρητικούς άντρες;