Chronicle έγραψε: ↑24 Μάιος 2020, 12:22
Στην ουσία το ίδιο έλεγε και ο Καταρτζής, απλώς βρισκόταν σε αδιέξοδο για να αντιμετωπίσει τους αρχαιοβαρεμένους της εποχής του και γι' αυτό καταγράφει τόσες αντιφάσεις στο έργο του
Γι' αυτό άλλωστε γελάμε με τους ρωμαϊστές, διότι ξέρουν καλά ότι οι σημερινοί Έλληνες συμφωνούν ΚΑΙ με τον Καταρτζή!
Διότι, κανείς μας δεν λέει σήμερα, "ΕΜΕΙΣ οι αρχαίοι Έλληνες", αλλά λέμε, "εμείς οι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων", κάτι που πίστευε φυσικά και ο Καταρτζής. Όλοι ξέρουμε ότι αν κάποιος πει "είμαι αρχαίος Έλληνας", η θέση του είναι στο τρελοκομείο. Κατά συνέπεια, όχι μόνο στήριγμα δεν τους προσφέρει ο Καταρτζής, αλλά αντιθέτως, αποτελεί κινούμενη άμμο που τους έχει ήδη καταπιεί.
Ο Καταρτζής απλώς αγωνιούσε να βρει επιχειρήματα για να διατηρήσει τον ελληνισμό ως ρωμιοσύνη σε αντίθεση με τους αρχαιόπληκτους που ζούσαν στην ουτοπία της απευθείας γέφυρας μεταξύ αρχαίας Ελλάδας και σήμερα.
Αλλά μην ξεχνάμε ότι απευθυνόταν στο τότε. Εμείς σήμερα όμως εύκολα βλέπουμε ότι ο Καταρτζής ήταν απλώς οπαδός του ομαλά εξελισσόμενου ελληνισμού που πλέον βιωνόταν ως ρωμιοσύνη. Γι' αυτό αποδεχόταν τον προγονικό ελληνισμό και ως προς το γένος και ως προς τη γλώσσα.
Τις "εθνικιστικές" ατάκες του Καταρτζή τις έχουμε αναφέρει πάλι, για να καταλάβουμε πόσο απλή είναι η ερμηνεία περί "δύο λαών και εθνών", όταν το λέει ο ίδιος που ομολογεί ότι "κατάγεται άπό τόν Περικλέα" και τον "Θεμιστοκλέα"!. Η ομολογία είναι τρομακτική για τους ρωμαϊστές, που αν θυμηθεί κάποιος, αγωνιούν να βασιστούν σε δύο συγκρουόμενες θεωρίες:
1) Θέλουν οι ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ Βυζαντινοί να βλέπουν προγόνους τους λατινορωμαίους!
2) Θέλουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, οι αυθεντικοί Ρωμιοί που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ αδιάσπαστη "εθνοτική ταυτότητα των Βυζαντινών", να βλέπουν προγόνους μαζί και τους... Αρχαίους Έλληνες!
Όποιος κατανοήσει σε τι πρωτοφανή μονοπάτια αντίφασης τους έχουμε οδηγήσει, τελικά θα νιώσει οίκτο για τους ρωμαϊστές. Πρεσβεύουν "αδιάσπαστη συνέχεια εθνοτικής ταυτότητας βυζαντινών και ρωμιών", και κατόπιν την διασπούν μόνοι τους επικαλούμενοι τον... Καταρτζή!
Διότι για τον καταρτζή, ένα και μοναδικό ιστορικό υποκείμενο είναι οι Έλληνες και οι Ρωμιοί μέσα στην ιστορική τους εξέλιξη διότι δεν υπάρχουν τρύπες στην ιστορία και ο ελληνισμός, κατακτώντας παρά τη θέληψη του το αυθεντικά ρωμαϊκό στοιχείο που ήταν το λατινικό, προχώρησε στο επόμενο βήμα της ιστορίας του ως ρωμιοσύνη.
Αυτά λέει ο "εθνικιστής" Καταρτζής:
Οι "Ρωμαίοι" του Καταρτζή ξεκινούν από τους... Έλληνες/Γραικούς και όχι από τους Φαβίους!
Και τόσο για λύπηση οι ρωμαϊστές, όταν βλέπουμε την εθνικιστική ουσία του Καταρτζή να κατανοεί μέχρι και ο... Κιτρομηλίδης διότι από τις αντιφάσεις του Καταρτζή μπορεί να μπερδευτεί μόνο όποιος το... επιθυμεί! Οι αρχαίοι Έλληνες από τους νεοέλληνες ασφαλώς και διακρίνονται, ασφαλώς και ξεχωρίζουν και γι΄αυτό όπως είπαμε ακόμα και ο πιο εθνικιστής Έλληνας δεν λέει ποτέ την έκφραση, "εμείς οι αρχαίοι Έλληνες":


Δεν σου φτάνουν όλα όσα έχεις υποστεί εδώ μέσα, τώρα θες και να ρεφάρεις
το κάζο που έπαθες με τον Καταρτζή, τον πιο Ρωμιό από τους Ρωμιούς

- Το να λες ότι η ρωμιοσύνη ήταν ομαλά εξελισσόμενος ελληνισμός είναι ουσιοκρατία. Το λες αυτό ως Νεοέλληνας που ξέρει ότι η ρωμιοσύνη μετεξελίχθηκε, με τη σειρά της, σε Νέο Ελληνισμό
(η νεοελληνική ιδεολογία είναι το πέταμα του ρωμαϊκού φερετζέ και η επιστροφή στην πάτρια ταυτότητα του Έλληνα). Έλα όμως που όταν ο Καταρτζής μιλούσε για Ρωμιοσύνη, εννοούσε το έθνος της Ρωμιοσύνης και όχι το Νέο Ελληνισμό.
- Οι Νεοέλληνες δεν συμφωνούν με τον Καταρτζή. Λένε "είμαστε Νεοέλληνες που καταγόμαστε από τους αρχαίους Έλληνες". Δεν λένε "είμαστε Ρωμιοί που καταγόμαστε από τους Έλληνες", όπως έλεγε ο Καταρτζής.
- Ο Καταρτζής ακολουθούσε τη ρωμαίικο ιστορικό σχήμα του Ακροπολίτη (Έλληνες -> Βυζαντινοί Ρωμαίοι), όχι το ιστορικό σχήμα άλλων Βυζαντινών Ρωμαίων (αρχαίοι Έλληνες + αρχαίοι Ρωμαίοι -> Βυζαντινοί Ρωμαίοι). Είναι αστείο να ισχυρίζεσαι ότι δεν πίστευε σε μια διακριτή βυζαντινή εθνοτική ταυτότητα, επειδή απέρριπτε ως προγόνους τους λατινορωμαίους.
- Είναι ακόμα μεγαλύτερο αστείο να επικαλείσαι καθηγητές, όπως ο Κιτρομηλίδης, που εξηγούν απλοϊκά τα πράγματα (μπορώ να σου παραθέσω και τον Δημαρά που θεωρούσε τον Καταρτζή Νεοέλληνα

), γιατί έχουν μαύρα μεσάνυχτα από την ιδιαιτερότητα της ρωμαίικης ταυτότητας.
- Βλέπω ότι ανακάλυψες και τον Αθανάσιο Κομνηνό Υψηλάντη, ο οποίος 9 στις 10 μιλάει για Ρωμιούς και 1 στις 10 για Έλληνες. Και ενώ το ζήτημα είναι αν είχε ρωμαίικη ή νεοελληνική συνείδηση, εσύ, σαν αυτιστικός που είσαι, προσπαθείς να μου την πεις δείχνοντας ότι... δεν είχε λατινορωμαϊκή...
- Όσο για το πόσο πιο Ρωμιός ήταν ο Καταρτζής ή ο Κομνηνός Υψηλάντης ή ο Δαπόντες από τον Αθανάσιο τον Πάριο, φαίνεται από τη συχνότητα του εν λόγω εθνωνυμίου στα γραπτά τους. Το γεγονός ότι αυτή την - κατ' εσέ - μικρή λεπτομέρεια
(την κατ΄εμέ μεγάλη), κάποιοι ομοϊδεάτες σου προσπαθούν να τη μειώσουν και να τη διαστρεβλώσουν λέει πάρα πολλά. Π.χ. η Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη που φιλοδοξεί να γράψει και ολόκληρη μελέτη για τα εθνωνύμια επί τουρκοκρατίας, διαστρεβλώνει βάναυσα τη συχνότητα του όρου Ρωμαίοι στο έργο του Κομνηνού Υψηλάντη. Συγκεκριμένα μας λέει (στο άρθρο της στον τόμο
"Έλλην, Ρωμηός, Γραικός", σ. 258) ότι ο Υψηλάντης χρησιμοποιεί τον όρο συνολικά 26 φορές, ενώ εγώ, μόνο στις σημειώσεις που έχω κρατήσει, βλέπω πάνω από 70 αναφορές (και αντίστοιχα 5 αναφορές σε Έλληνες και 4 σε Γραικούς).