vagabondo έγραψε: ↑10 Ιούλ 2018, 15:25
Ασέβαστος έγραψε: ↑10 Ιούλ 2018, 14:38
αυτο ειναι τελειως διαφορετικο με το να το χτυπησει κανεις ως τιμωρια, η ως προειδοποιηση για να μην κανει κατι. αυτο ειναι που γεννα το μπουλινκ, για το οποιο συζηταμε.
Αυτό είναι δικό σου, αυθαίρετο συμπέρασμα. Εγω, τα αδέρφια μου, τα ξαδέρφια μου οι φίλοι μου, όλοι τρωγαμε ξύλο από τους γονείς μας (σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία από τα 2) και κανένας δεν έκανε ποτέ μπουλιγκ.
η πορεια καθε ανθρωπου μπορει να ειναι διαφορετικη. φυσικα και δεν προκειται ολοι οσοι φανε ξυλο να γινουνε μπουληδες. εχουν απλως πολυ αυξημενες πιθανοτητες να γινουν, (η να γινουν θυματα) απο οσους γνωρισαν με διαφορετικο τροπο τη βια.
και φυσικα οσο πιο μικρο το παιδι, τοσο μεγαλυτερο το εγκλημα.
τα παιδια, δεν μαθαινουν μονο απο αυτα που τους λεμε. μαθαινουν περισσοτερα απο αυτα που μας βλεπουν να κανουμε. ειδικα τα 2χρονα, που δεν μιλανε κιολας.
τι μαθαινει λοιπον ενα παιδι απο ενα "νταντα" στην πανα;
1. οτι ειναι οκ να δερνουμε οποιον κανει "κακο". το τι ειναι "κακο" το οριζει αυτος που δερνει.
2. οτι ειναι οκ να δερνουμε καποιον πολυ πιο αδυνατο απο μας.
3. οτι ειναι οκ να τρωμε ξυλο.
αυτα τα μαθηματα, εχει καλες πιθανοτητες να τα εφαρμοσει στο μελλον, στον παιδικο σταθμο με το να ριχνει ξυλο σε οποιον κανει κατι κακο, οπως το οριζει αυτος, η με το να τρωει ξυλο, αδιαμαρτυρητα. αυτο μπορει να συνεχιστει μεχρι και την ενηλικη ζωη του, οπου θα καταληξει στη φυλακη, σε κανα χαντακι, η ενα δειλο, φοβικο μυρμηγκακι.
φυσικα δεν θα συμβουν αυτα σε ολους. θα συμβουν ισως σε λιγους. αυτο δεν ειναι λογος να μην προσπαθουμε να συμβουν σε λιγοτερους, σκοτωνωντας το κακο στη ριζα του. εκει, στα 2χρονα, και σε αυτους που θεωρουν σωστο να τα χτυπανε.