Ναι, στο δικο μας κοσμο κυριαρχει η εντροπια, στον πνευματικο κοσμο υπαρχει το Δεντρο της Ζωης και ολα διαρκως ανανεωνονται.
.
Ο χώρος είναι μία λέξη. Μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα ανάλογα τη συζήτηση. Ασφαλώς και είναι μέσο εποπτείας για να μετράμε. Αλλά οι σύγχρονοι φυσικοί τον θέλουν με ιδιότητες και αναπαραγόμενο. Είναι και αυτό. Κανένα πρόβλημα. Χώρο λέμε και τον χώρο (τον αντιεξουσιαστικό και άλλους). Η γλώσσα μας και η νόησή μας είναι πολύ μικρότερες από το όλον ώστε να μπορούν να το καλύψουν. Προσεγγίσεις κάνουμε.Bazoomba έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 12:52Καθαρα φιλοσοφικα μιλωντας, ολες ανθρωποκεντρικες και δογματικες ειναι, οπως αλλωστε οφειλουν.
Αν θελουμε να ειμαστε συνεπεις οφειλουμε να εκκινησουμε απο τα καρτεσιανα θεμελια. Αλλα ενας τετοιος πρωτοπειρος, κατα τον Χουσσερλ ,στοχασμος απαιτει σοβαροτητα, πραγμα που οριοθετει ηδη τον τροπο προσεγγισης του ζητηματος. Διοτι βλεπεις το να ομιλουμε για απειρα συμπαντα προυποθετει οτι μπορουμε να μιλησουμε για το τι ειναι ο χωρος πρωταρχικα. Τι ειναι διασταση κλπ.
Οι δυο τελευταιες προτασεις σου, συμπυκνωνουν το κειμενο μου. Εαν η νοηση ειναι μικροτερη απο το ολον τοτε καθε δυνατοτητα γνωσιμοτητας του προκυπτει απο την καθυποταξη του στην σφαιρα της συνειδησης. Η προταση"βλεπω μονο ενα μικρο κομματι του κοσμου", μας δινει στην πραγματικοτητα 2 πληροφοριες:την δυσαναλογια που επισημαινεις ο ιδιος και την παρεμβολη αποκλεισμων για την διαμορφωση της τελικης εικονας.Χαοτικός έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 13:46Ο χώρος είναι μία λέξη. Μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα ανάλογα τη συζήτηση. Ασφαλώς και είναι μέσο εποπτείας για να μετράμε. Αλλά οι σύγχρονοι φυσικοί τον θέλουν με ιδιότητες και αναπαραγόμενο. Είναι και αυτό. Κανένα πρόβλημα. Χώρο λέμε και τον χώρο (τον αντιεξουσιαστικό και άλλους). Η γλώσσα μας και η νόησή μας είναι πολύ μικρότερες από το όλον ώστε να μπορούν να το καλύψουν. Προσεγγίσεις κάνουμε.Bazoomba έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 12:52Καθαρα φιλοσοφικα μιλωντας, ολες ανθρωποκεντρικες και δογματικες ειναι, οπως αλλωστε οφειλουν.
Αν θελουμε να ειμαστε συνεπεις οφειλουμε να εκκινησουμε απο τα καρτεσιανα θεμελια. Αλλα ενας τετοιος πρωτοπειρος, κατα τον Χουσσερλ ,στοχασμος απαιτει σοβαροτητα, πραγμα που οριοθετει ηδη τον τροπο προσεγγισης του ζητηματος. Διοτι βλεπεις το να ομιλουμε για απειρα συμπαντα προυποθετει οτι μπορουμε να μιλησουμε για το τι ειναι ο χωρος πρωταρχικα. Τι ειναι διασταση κλπ.
Όχι. Αλλά εσύ είσαι πράσινος. Όπως και ο ήλιος άλλωστε.Bazoomba έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 14:06Οι δυο τελευταιες προτασεις σου, συμπυκνωνουν το κειμενο μου. Εαν η νοηση ειναι μικροτερη απο το ολον τοτε καθε δυνατοτητα γνωσιμοτητας του προκυπτει απο την καθυποταξη του στην σφαιρα της συνειδησης. Η προταση"βλεπω μονο ενα μικρο κομματι του κοσμου", μας δινει στην πραγματικοτητα 2 πληροφοριες. Την δυσαναλογια που επισημαινεις ο ιδιος και την παρεμβολη αποκλεισμων για την διαμορφωση της τελικης εικονας.Χαοτικός έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 13:46Ο χώρος είναι μία λέξη. Μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα ανάλογα τη συζήτηση. Ασφαλώς και είναι μέσο εποπτείας για να μετράμε. Αλλά οι σύγχρονοι φυσικοί τον θέλουν με ιδιότητες και αναπαραγόμενο. Είναι και αυτό. Κανένα πρόβλημα. Χώρο λέμε και τον χώρο (τον αντιεξουσιαστικό και άλλους). Η γλώσσα μας και η νόησή μας είναι πολύ μικρότερες από το όλον ώστε να μπορούν να το καλύψουν. Προσεγγίσεις κάνουμε.Bazoomba έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 12:52
Καθαρα φιλοσοφικα μιλωντας, ολες ανθρωποκεντρικες και δογματικες ειναι, οπως αλλωστε οφειλουν.
Αν θελουμε να ειμαστε συνεπεις οφειλουμε να εκκινησουμε απο τα καρτεσιανα θεμελια. Αλλα ενας τετοιος πρωτοπειρος, κατα τον Χουσσερλ ,στοχασμος απαιτει σοβαροτητα, πραγμα που οριοθετει ηδη τον τροπο προσεγγισης του ζητηματος. Διοτι βλεπεις το να ομιλουμε για απειρα συμπαντα προυποθετει οτι μπορουμε να μιλησουμε για το τι ειναι ο χωρος πρωταρχικα. Τι ειναι διασταση κλπ.
Μπορεις να μου πεις τι χρωμα ειναι το λογοτυπο του phorum;
Ηθελα να φτασω σε καποιο point αλλα fair enough:
μπορουμε λοιπον να συμπερανουμε οτι το πραγματικο χρωμα του νικ μου ειναι το χρωμα που ανεφερες;hellegennes έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 14:26Δεν θα υπάρξει καμμιά διαφοροποίηση. Όλοι πράσινο θα το βλέπουμε.
Ναι.Bazoomba έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 14:34μπορουμε λοιπον να συμπερανουμε οτι το πραγματικο χρωμα του νικ μου ειναι το χρωμα που ανεφερες;hellegennes έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 14:26Δεν θα υπάρξει καμμιά διαφοροποίηση. Όλοι πράσινο θα το βλέπουμε.
Ο σκυλος, η γατα, το χρυσοψαρο μεσα στην γυαλα θα δουν, πιστευεις το ιδιο χρωμα εκει που εμεις βλεπουμε πρασινο; Ακομα καλυτερα: θα ειναι ιδιες οι μεταξυ τους αντιληψεις; Εαν οχι, υπαρχει τροπος να τις ιεραρχησουμε αποφευγοντας να καταφυγουμε στο κριτηριο της ομοιοτητας τους με την δικη μας παρασταση; Ποια ειναι αυτη που προσεγγιζει καλυτερα το πραγματικο; Αυτη που ανηκει στο πιο περιπλοκο ον;hellegennes έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 14:38Ναι.Bazoomba έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 14:34μπορουμε λοιπον να συμπερανουμε οτι το πραγματικο χρωμα του νικ μου ειναι το χρωμα που ανεφερες;hellegennes έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 14:26Δεν θα υπάρξει καμμιά διαφοροποίηση. Όλοι πράσινο θα το βλέπουμε.
Η αίσθηση του ποιου κομματιού του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος αντιστοιχεί σε ποιο χρώμα εξαρτάται από την βιολογία της όρασής μας και την μετάφρασή της από τον εγκέφαλο. Μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους, η αντιστοίχιση είναι ίδια. Άλλα είδη έχουν διαφορετική δομή στην όρασή τους και είναι διχρωματική ή πενταχρωματική αντί της δικής μας τριχρωματικής. Ή μπορεί το φάσμα του ορατού φωτός γι' αυτά να είναι μετατοπισμένο προς το ερυθρό ή προς το ιώδες.Bazoomba έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 14:50Ο σκυλος, η γατα, το χρυσοψαρο μεσα στην γυαλα θα δουν, πιστευεις το ιδιο χρωμα εκει που εμεις βλεπουμε πρασινο; Ακομα καλυτερα: θα ειναι ιδιες οι μεταξυ τους αντιληψεις; Εαν οχι, υπαρχει τροπος να τις ιεραρχησουμε αποφευγοντας να καταφυγουμε στο κριτηριο της ομοιοτητας τους με την δικη μας παρασταση; Ποια ειναι αυτη που προσεγγιζει καλυτερα το πραγματικο; Αυτη που ανηκει στο πιο περιπλοκο ον;
Η αισθητηριακή μας αντίληψη είναι τρομερά περιορισμένη σε σχέση με αυτό που υπάρχει εκεί πέρα έξω (-μέσα), εξελίχθηκε τόσο όσο και με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να μην μας τρώνε τα θηρία, να βρίσκουμε εύκολα τροφή και κυρίως να βρίσκουμε να γαμάμε. Αντίστοιχα, σε ένα κατά πολύ χαμηλότερο συχνοτικά φάσμα βρίσκεται και η αίσθηση της ακοής μας, μάλιστα επειδή πλέον καταλαβαίνουμε και διαχωρίζουμε αυτό που "πραγματικά" (και καλά, ότι μπορούμε να μετρήσουμε) συμβαίνει - εκπέμπεται σε σχέση με αυτό που συμβαίνει - λαμβάνεται από τα όργανα μας και καταλήγει στον εγκέφαλο μας σαν πληροφορία ονομάζουμε το φαινόμενο αυτό ψυχοακουστική.hellegennes έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 16:04Η αίσθηση του ποιου κομματιού του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος αντιστοιχεί σε ποιο χρώμα εξαρτάται από την βιολογία της όρασής μας και την μετάφρασή της από τον εγκέφαλο. Μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους, η αντιστοίχιση είναι ίδια. Άλλα είδη έχουν διαφορετική δομή στην όρασή τους και είναι διχρωματική ή πενταχρωματική αντί της δικής μας τριχρωματικής. Ή μπορεί το φάσμα του ορατού φωτός γι' αυτά να είναι μετατοπισμένο προς το ερυθρό ή προς το ιώδες.Bazoomba έγραψε: ↑19 Αύγ 2021, 14:50Ο σκυλος, η γατα, το χρυσοψαρο μεσα στην γυαλα θα δουν, πιστευεις το ιδιο χρωμα εκει που εμεις βλεπουμε πρασινο; Ακομα καλυτερα: θα ειναι ιδιες οι μεταξυ τους αντιληψεις; Εαν οχι, υπαρχει τροπος να τις ιεραρχησουμε αποφευγοντας να καταφυγουμε στο κριτηριο της ομοιοτητας τους με την δικη μας παρασταση; Ποια ειναι αυτη που προσεγγιζει καλυτερα το πραγματικο; Αυτη που ανηκει στο πιο περιπλοκο ον;
Όταν μιλάμε για χρώματα, εννοούμε με βάση την ανθρώπινη μετάφραση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος στον εγκέφαλο, βάσει του σήματος που μπορούν να λάβουν τα μάτια.
Αυτό που προσεγγίζει το πραγματικό είναι αυτό που συλλέγουν οι φωτογραφικοί μας φακοί ή συλλέκτες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αν θες.