Γιατί η Βόρεια Ελλάδα είναι υπανάπτυκτη μορφωτικά σε σχέση με την Νοτια;

Κοινωνικά θέματα και προβληματισμοί
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Προσοχή: Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση ονομαστικά η φωτογραφικά ποινικών καταδικών οποιουδήποτε βαθμού & αιτιολογίας καθώς εμπίπτουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων ενδέχεται να επιφέρει ποινικές κυρώσεις στο συντάκτη. Επιτρέπεται μόνο αν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτή ισχύει. Οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε με αναφορά τη διαγραφή της ανάρτησης πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα της νόμιμης δημοσιοποίησης. Η διαχείριση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες αν παραβιάσετε τα παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Γιατί η Βόρεια Ελλάδα είναι υπανάπτυκτη μορφωτικά σε σχέση με την Νοτια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 28 Οκτ 2021, 00:00

Κόκκορας έγραψε:
27 Οκτ 2021, 23:37
μια και ανεφερες κλιμα κ.λπ

εκεινοι οι σοφοι ανθρωποι που σχεδιασαν το αεροδρομιο Μακεδονια στην Μικρα,περιοχη με τοση ομιχλη λογικα να ηταν απο Αθηνα και δεν ειχαν πολλα παρε δωσε με την πολη;
Πονεμένη ιστορία το Μακεδονία. :lol: Αλλά γελάω γιατί πέρναγα συνήθως καλά, οπότε θυμάμαι το έλα να δεις που προέκυπτε κάθε φορά που γινόταν ακύρωση ή επ´ αόριστον αναβολή πτήσης ως αστείες στιγμές. Αυτό ήταν ένας από τους λόγους, που προτιμούσα κουκέτα σε βραδινό τραίνο, όταν ανέβαινα μόνη μου. Σωτήρια και αραχτή λύση. Χάζεμα, διάβασμα και ύπνος σε τραίνο, άφιξη το ξημέρωμα, αποβίβαση, καφέ με μπουγάτσα, τι καλύτερο;
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
jason0

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jason0 » 28 Οκτ 2021, 00:02

ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Οκτ 2021, 23:49
Κόκκορας έγραψε:
27 Οκτ 2021, 23:04
Cecily Anne έγραψε:
27 Οκτ 2021, 21:29

:p2: Μα αυτό είναι το σωστό ρε συ, αφού από'κει είναι. Τί σχέση έχουν τα Καλύβια και τα Σπάτα με την Αθήνα;
μεταξυ τους θα τα λενε

και στην Θεσσαλονικη λεει ο ενας στον αλλο ειμαι/μενω καλαμαρια,σταυρουπολη,πανοραμα κ.ο.κ
αλλα δεν θα παρουσιαστει στην κρητη και θα πει ειμαι απο...τουμπα,με εξαιρεση τον sid :lol:
Ισχύει.

Κατα τα αλλα, παλιότερα που ανέβαινα πολύ συχνά στη Θεσσαλονίκη, θυμάμαι ότι για μια περίοδο με το που έμπαινα στο κέντρο της πόλης, πάντα διαπίστωνα κάτι διαφορετικό από την Αθήνα αλλά είχα αυτήν την περίεργη αίσθηση ότι το ήξερα, το "έβλεπα" αλλά δεν μπορούσα να το σχηματοποιήσω ως κάτι συγκεκριμένο, έπαιζε στο αόριστο επίπεδο που δεν μπορούσα να εντοπίσω. Μετά ξεχνιόμουν μέχρι την επόμενη φορά. Και μια μέρα, μου ήρθε ξεκάθαρη η φλασιά. Στο κέντρο της Αθήνας, στα φανάρια, στα πεζοδρόμια, στις στάσεις, παντού, οι άνθρωποι έδειχναν πάντα να βιάζονται, η κίνηση τους, η στάση τους, το ύφος τους, έδινε πάντα μια αίσθηση άγχους, ακόμη και αν απλώς χάζευαν τις βιτρίνες ή ήταν αραχτοί σε καφέ. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, ακόμη κι αυτοί που περπατούσαν ή οδηγούσαν για να πάνε στη δουλειά τους, έδειχναν πάντα πολυ πιο χαλαροί.

Φυσικά, με την πάροδο των χρόνων και η Θεσσαλονίκη ανέβαζε ρυθμούς. Αλλά η διαφορά της με τους ρυθμούς και την επίκτητη ένταση της Αθήνας, παραμένει σταθερή.

Και νομίζω, ότι αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο πόλεων, παίζει και σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των περιοχών της κάθε μεγάλης πόλης. Και δημιουργεί την αντίστοιχη διάθεση προς αυτές.
Χάζι κάνουμε έτσι που ντυνονται αυτές πρωι πρωι ,αυτό έλειπε να βιαζόμαστε
Άσε που είναι δεν υπάρχει σημείο κεντρικό κεντρικό να είναι ο ένας πανω στον άλλον στο περπατημα να αγχώνεσαι
Το κέντρο είναι ξέρω γω η Εγνατία και η Τσιμισκή που είναι και μεγάλες και πας να παρεις έναν καφέ και να κόψεις κίνηση

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Phorum.gr user: Κόκορας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 28 Οκτ 2021, 00:05

ΓΑΛΗ έγραψε:
Κόκκορας έγραψε:
Cecily Anne έγραψε:
27 Οκτ 2021, 21:29

:p2: Μα αυτό είναι το σωστό ρε συ, αφού από'κει είναι. Τί σχέση έχουν τα Καλύβια και τα Σπάτα με την Αθήνα;
μεταξυ τους θα τα λενε

και στην Θεσσαλονικη λεει ο ενας στον αλλο ειμαι/μενω καλαμαρια,σταυρουπολη,πανοραμα κ.ο.κ
αλλα δεν θα παρουσιαστει στην κρητη και θα πει ειμαι απο...τουμπα,με εξαιρεση τον sid :lol:
Ισχύει.

Κατα τα αλλα, παλιότερα που ανέβαινα πολύ συχνά στη Θεσσαλονίκη, θυμάμαι ότι για μια περίοδο με το που έμπαινα στο κέντρο της πόλης, πάντα διαπίστωνα κάτι διαφορετικό από την Αθήνα αλλά είχα αυτήν την περίεργη αίσθηση ότι το ήξερα, το "έβλεπα" αλλά δεν μπορούσα να το σχηματοποιήσω ως κάτι συγκεκριμένο, έπαιζε στο αόριστο επίπεδο που δεν μπορούσα να εντοπίσω. Μετά ξεχνιόμουν μέχρι την επόμενη φορά. Και μια μέρα, μου ήρθε ξεκάθαρη η φλασιά. Στο κέντρο της Αθήνας, στα φανάρια, στα πεζοδρόμια, στις στάσεις, παντού, οι άνθρωποι έδειχναν πάντα να βιάζονται, η κίνηση τους, η στάση τους, το ύφος τους, έδινε πάντα μια αίσθηση άγχους, ακόμη και αν απλώς χάζευαν τις βιτρίνες ή ήταν αραχτοί σε καφέ. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, ακόμη κι αυτοί που περπατούσαν ή οδηγούσαν για να πάνε στη δουλειά τους, έδειχναν πάντα πολυ πιο χαλαροί.

Φυσικά, με την πάροδο των χρόνων και η Θεσσαλονίκη ανέβαζε ρυθμούς. Αλλά η διαφορά της με τους ρυθμούς και την επίκτητη ένταση της Αθήνας, παραμένει σταθερή.

Και νομίζω, ότι αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο πόλεων, παίζει και σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των περιοχών της κάθε μεγάλης πόλης. Και δημιουργεί την αντίστοιχη διάθεση προς αυτές.
και αυτο ειναι λιγο (νοτια υποθετω)μυθολογια,εχε υποψιν

η Αθηνα καλα καλα δεν εχει κεντρο,γκετοποιημενο ειναι μεγαλο μερος του και μετα παμε συνταγμα ας πουμε κολωνακι κ.λπ

η Θεσσαλονικη εχει ολοζωντανο κεντρο και θαλασσα και αριστοτελους ενα ενιαιο μετωπο,κατω κατεβαινουν για ψωνια συνηθως,αλλωστε ειναι πολη που περπατιεται(προφανως οσοι δεν εργαζονται κατα κανονα αν τους βλεπεις σε ωρες δουλειας),εξαλλου το κεντρο ειναι τοπο συναντησης ολων ή τελος παντων των πολλων,δεν ειναι αποκομμενο οπως συμβαινει με ενα σωρο συνοικιες κατω και την σχεση τους με το κεντρο(προ μετρο τουλαχιστον)και για καφε και για ψωνια και για περατζαδα κ.λπ,οποτε καθε φορα θα υπαρχουν τυποι που σουλατσαρουν(με)
αν το συνδυασεις με 100 χιλιαδες φοιτητες down town στην πολη συνδυαστικα με τις καφετεριες κ.λπ που η ζητηση θα φερει(Χωρια βεβαιως οτι ειναι μια upgrade γλυφαδα η παραλια οποτε ετσι κι αλλιως θα ειχε καφετεριες) ειναι λογικο να βλεπεις ανθρωπους που δεν βιαζονται....

πιο ξεκαθαρα τα πραγματα αμα πας εκει προς δικαστηρια που ολα αυτα(Ψωνια και φοιτητες)εκλειπουν οποτε θα δεις πολλους σπριντερ(,,,Δυστυχως)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Κόκκορας την 28 Οκτ 2021, 00:14, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

πετρος
Phorum.gr user: peter

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πετρος » 28 Οκτ 2021, 00:06

Bazoomba έγραψε:
27 Οκτ 2021, 16:44
πετρος έγραψε:
27 Οκτ 2021, 16:27
Αυτο απο που προκυπτει? Εγιναν διπλες τυφλες μελετες η ετσι ανοιγουμε ενα διχως νοημα και διχαστικο νημα? Εχουμε ξεκαθαρισει τις εννοιες μορφωση, παιδεια, ηθικη αγωγη κλπ?
Καλωσορισες Πετρο
Ευχαριστω, καλως σας βρηκα!

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 28 Οκτ 2021, 00:06

ΓΑΛΗ έγραψε:
28 Οκτ 2021, 00:00
Κόκκορας έγραψε:

εκεινοι οι σοφοι ανθρωποι που σχεδιασαν το αεροδρομιο Μακεδονια στην Μικρα,περιοχη με τοση ομιχλη λογικα να ηταν απο Αθηνα και δεν ειχαν πολλα παρε δωσε με την πολη;
Πονεμένη ιστορία το Μακεδονία. :lol: Αλλά γελάω γιατί πέρναγα συνήθως καλά, οπότε θυμάμαι το έλα να δεις που προέκυπτε κάθε φορά που γινόταν ακύρωση ή επ´ αόριστον αναβολή πτήσης ως αστείες στιγμές. Αυτό ήταν ένας από τους λόγους, που προτιμούσα κουκέτα σε βραδινό τραίνο, όταν ανέβαινα μόνη μου. Σωτήρια και αραχτή λύση. Χάζεμα, διάβασμα και ύπνος σε τραίνο, άφιξη το ξημέρωμα, αποβίβαση, καφέ με μπουγάτσα, τι καλύτερο;
:D
εχουμε και εμεις δακτυλιο βλεπεις
τις ζυγες μερες πετανε :lol:

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 28 Οκτ 2021, 00:16

jason0 έγραψε:
28 Οκτ 2021, 00:02
ΓΑΛΗ έγραψε:
Κόκκορας έγραψε:

μεταξυ τους θα τα λενε

Ισχύει.

Χάζι κάνουμε έτσι που ντυνονται αυτές πρωι πρωι ,αυτό έλειπε να βιαζόμαστε
Άσε που είναι δεν υπάρχει σημείο κεντρικό κεντρικό να είναι ο ένας πανω στον άλλον στο περπατημα να αγχώνεσαι
Το κέντρο είναι ξέρω γω η Εγνατία και η Τσιμισκή που είναι και μεγάλες και πας να παρεις έναν καφέ και να κόψεις κίνηση
Αυτό που αγαπώ στους βόρειους, είναι το ότι μου δίνουν την εντύπωση ότι είναι με το ένα πόδι στην πραγματικότητα και με το άλλο σε φάση φιλοσοφικής προσέγγισης των πραγμάτων τύπου "δε γαμιέται κι αυτός κι ο γρύλος του". :lol: Κάτι τέτοιο.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Cincinnati kid

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cincinnati kid » 28 Οκτ 2021, 00:17

Λίνο Βεντούρα έγραψε:
27 Οκτ 2021, 23:19
Κόκκορας έγραψε:
27 Οκτ 2021, 23:17
Λίνο Βεντούρα έγραψε:
27 Οκτ 2021, 23:14

Κάπως έτσι.
Επίσης, σου έχει τύχει. Πιάσε οποιαδήποτε εφημερίδα, ή οποιοδήποτε βοθροκαναλο της χαβουζας και θα δεις ότι έτσι μιλάνε ακόμη κι επισήμως.
ισως επειδη ειναι λιγο φυρδη μιγδη η ρυμοτομια των περιοχων και προ μετρο δεν μπορουσαν να εχουν πολλα παρε δωσε με το κεντρο να τους εμεινε αυτο το συνοικιακο καποιους
Όχι, απλά ζουνε στην φούσκα τους και νομίζουν πως ο μικρόκοσμος τους είναι ο πραγματικός κόσμος. Δες και το Εντίτ παραπάνω.
Αυτό που κατά κόρον συμβαίνει είναι ότι τα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας λειτουργούν με νοοτροπία τοπικών μέσων κάνοντας πολύ συχνά τη σιωπηρή παραδοχή ότι όλοι οι τηλεθεατές/αναγνώστες τους είναι κάτοικοι Αθηνών, γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της Αττικής, έχουν τις αντίστοιχες προσλαμβάνουσες κλπ. Όταν σπανιότερα παρουσιάζουν "νέα από την επαρχία" το κάνουν θεωρώντας επίσης ως αποδέκτη τον μέσο Αθηναίο και μόνο.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 28 Οκτ 2021, 00:20

Κόκκορας έγραψε:
28 Οκτ 2021, 00:06
ΓΑΛΗ έγραψε:
28 Οκτ 2021, 00:00
Κόκκορας έγραψε:

:D
εχουμε και εμεις δακτυλιο βλεπεις
τις ζυγες μερες πετανε :lol:
Όπως είδες, απέφυγα επιμελώς να αναφερθώ στο κυκλοφοριακό του κέντρου οταν έχει ομίχλη. Κάπως έτσι, θα νοιώθουν και οι καπετάνιοι παγοθραυστικών. :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 28 Οκτ 2021, 00:22

τωρα(sic) που θα γινει το μετρο :hammer:

να δεις ποσοι θα σουλατσαρουν στην πολη :lol:

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 28 Οκτ 2021, 00:53

Λίνο Βεντούρα έγραψε:
27 Οκτ 2021, 23:14
Αν έχεις παρατηρήσει οι Αθηναίοι λένε πάντα «Ηράκλειο Κρήτης» και όχι Ηράκλειο. Γιατί νομίζεις;
Γιατί έχουν επηρεαστεί από το Χόλιγουντ, που βγάζει τίτλο όταν αλλάζουν τοποθεσία "Miami, Florida" ή "Paris, France", πράγμα που κοροϊδεύουν και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 28 Οκτ 2021, 00:56

mao mao έγραψε:
27 Οκτ 2021, 23:57
Εικόνα
Ας δούμε και έναν παλιότερο χάρτη, άλλο που πλέον ντρέπεστε γι' αυτό:

Εικόνα
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Γιάννης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιάννης » 28 Οκτ 2021, 08:27

hellegennes έγραψε:
27 Οκτ 2021, 19:19
Arisvilla έγραψε:
26 Οκτ 2021, 13:47
Γιατί έχει τα μπαορκια που ρίχνουν το επίπεδο. Στα σοβαρά τώρα δεν είναι υπανάπτυπτη μορφωτικά η Βόρεια Ελλάδα. Συντηρητικότερη και περισσότερο θρησκόληπτη είναι. Ισως έχει παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό και το γεγονός οτι είναι η τελευταία μεγάλη επαρχία που εντάχτηκε στο νεοελληνικό κράτος και το οτι έχει πολύ μεγάλο αριθμό μικρασιατών και ποντίων που παραδοσιακά είχαν στενές σχέσεις με τη θρησκεία.
Δεν είναι μόνο αυτό, συνολικά έχει πολύ μικρότερη αστυφιλία. Στην Νότια Ελλάδα όλος ο πληθυσμός είναι μπαζωμένος στην Αθήνα. Τα μεγάλα αστικά κέντρα σε όλην την υφήλιο έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κοσμικότητας και μη συντηρητισμού και αυτό έχει να κάνει με την κοινωνικά διάρθρωση. Τα μικρότερα μέρη είναι πιο συντηρητικά γιατί περισσότερος κόσμος γνωρίζεται μεταξύ του.

Το ότι έχει σχέση ο συντηρητισμός και η θρησκευτικότητα με την παιδεία και την μόρφωση είναι από τις μεγαλύτερες παπαριές που έχουν γραφτεί στο φόρουμ.
Στην περίπτωση της Β. Ελλάδας δεν πρόκειται για θρησκευτικότητα αλλά για θρησκοληψία. Η οποία είναι όντως αντιστρόφως ανάλογη της παιδείας/μόρφωσης, πάντα και χωρίς καμμία εξαίρεση ή έκπτωση.

Γιάννης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιάννης » 28 Οκτ 2021, 08:30

nyxtovios έγραψε:
27 Οκτ 2021, 20:22
Cecily Anne έγραψε:
27 Οκτ 2021, 20:20
hellegennes έγραψε:
27 Οκτ 2021, 20:18

Αθήνα* vs Θεσσαλονίκη**

* γιατί χέστηκαν οι Αθηναίοι για τους Πελοποννήσιους και του νησιώτες
** γιατί σιγά μην έχουν επαφή οι Αθηναίοι με Δραμινούς ή Καβαλιώτες ή Πιεριώτες ή Ημαθιώτες. Και η επαφή με Θεσσαλονίκη περισσότερο εξ ακοής και media είναι. Εδώ δεν κουνάνε τον κώλο τους να επισκεφτούν την Ακρόπολη που είναι δίπλα τους, σιγά μην τρέχουν σε άλλες πόλεις.
Aθήνα εννοώντας την Αττική να φανταστώ;
Ναι όλα στην Αττική τα λέμε Αθήνα
Ακόμα και τα εκτός λεκανοπεδίου; Λούτσα, Ραφήνα, Λαύριο, Νέα Μάκρη, Κερατέα, Βάρη, Σπάτα, Μαραθώνα, Μέγαρα, Ελευσίνα - όλα αυτά τα λέτε Αθήνα;

Γιάννης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιάννης » 28 Οκτ 2021, 08:31

Cecily Anne έγραψε:
27 Οκτ 2021, 21:00
ΥΓ. Εγώ από νησί είμαι και γι'αυτό ρωτάω, δεν υπάρχει λόγος να συγχίζεστε, να καταλάβω τα μεγέθη σύγκρισης ήθελα.
Στεριανοί μωρέ, τι περιμένεις...

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 28 Οκτ 2021, 08:42

Γιάννης έγραψε:
28 Οκτ 2021, 08:30
nyxtovios έγραψε:
27 Οκτ 2021, 20:22
Cecily Anne έγραψε:
27 Οκτ 2021, 20:20

Aθήνα εννοώντας την Αττική να φανταστώ;
Ναι όλα στην Αττική τα λέμε Αθήνα
Ακόμα και τα εκτός λεκανοπεδίου; Λούτσα, Ραφήνα, Λαύριο, Νέα Μάκρη, Κερατέα, Βάρη, Σπάτα, Μαραθώνα, Μέγαρα, Ελευσίνα - όλα αυτά τα λέτε Αθήνα;
Ό,τι είναι στον νομό Αττικής. Ένα ενιαίο συγκρότημα είναι, για το όνομα του πούτσου. Δεν έχει τίποτα ξεχωριστό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη της υφηλίου. Σε κανένα μέρος του πλανήτη δεν θα σου πει ο άλλος την περιοχή του συγκροτήματος όπου μένει αν τον ρωτήσεις από πού είναι.

Ο φυσιολογικός άνθρωπος λέει «είμαι από τις Σέρρες» όχι «είμαι από τον Λιθότοπο». Γι' αυτό αν θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι ρωτάμε «μέσα από τις Σέρρες;».

Για κάποιον γαμημένο λόγο πιστεύεις ότι ο μέσος Έλληνας -ή χειρότερα, ξένος- θα ξέρει αν η Κερατέα είναι χωριό στον Έβρο, στην Πάτμο ή στην Αχαΐα, για να του συστηθείς ως Κερατιάς.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Κοινωνικά θέματα”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών