Πονεμένη ιστορία το Μακεδονία.

Πονεμένη ιστορία το Μακεδονία.
Χάζι κάνουμε έτσι που ντυνονται αυτές πρωι πρωι ,αυτό έλειπε να βιαζόμαστεΓΑΛΗ έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 23:49Ισχύει.Κόκκορας έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 23:04μεταξυ τους θα τα λενεCecily Anne έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 21:29Μα αυτό είναι το σωστό ρε συ, αφού από'κει είναι. Τί σχέση έχουν τα Καλύβια και τα Σπάτα με την Αθήνα;
και στην Θεσσαλονικη λεει ο ενας στον αλλο ειμαι/μενω καλαμαρια,σταυρουπολη,πανοραμα κ.ο.κ
αλλα δεν θα παρουσιαστει στην κρητη και θα πει ειμαι απο...τουμπα,με εξαιρεση τον sid
Κατα τα αλλα, παλιότερα που ανέβαινα πολύ συχνά στη Θεσσαλονίκη, θυμάμαι ότι για μια περίοδο με το που έμπαινα στο κέντρο της πόλης, πάντα διαπίστωνα κάτι διαφορετικό από την Αθήνα αλλά είχα αυτήν την περίεργη αίσθηση ότι το ήξερα, το "έβλεπα" αλλά δεν μπορούσα να το σχηματοποιήσω ως κάτι συγκεκριμένο, έπαιζε στο αόριστο επίπεδο που δεν μπορούσα να εντοπίσω. Μετά ξεχνιόμουν μέχρι την επόμενη φορά. Και μια μέρα, μου ήρθε ξεκάθαρη η φλασιά. Στο κέντρο της Αθήνας, στα φανάρια, στα πεζοδρόμια, στις στάσεις, παντού, οι άνθρωποι έδειχναν πάντα να βιάζονται, η κίνηση τους, η στάση τους, το ύφος τους, έδινε πάντα μια αίσθηση άγχους, ακόμη και αν απλώς χάζευαν τις βιτρίνες ή ήταν αραχτοί σε καφέ. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, ακόμη κι αυτοί που περπατούσαν ή οδηγούσαν για να πάνε στη δουλειά τους, έδειχναν πάντα πολυ πιο χαλαροί.
Φυσικά, με την πάροδο των χρόνων και η Θεσσαλονίκη ανέβαζε ρυθμούς. Αλλά η διαφορά της με τους ρυθμούς και την επίκτητη ένταση της Αθήνας, παραμένει σταθερή.
Και νομίζω, ότι αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο πόλεων, παίζει και σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των περιοχών της κάθε μεγάλης πόλης. Και δημιουργεί την αντίστοιχη διάθεση προς αυτές.
και αυτο ειναι λιγο (νοτια υποθετω)μυθολογια,εχε υποψινΓΑΛΗ έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 23:49Ισχύει.Κόκκορας έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 23:04μεταξυ τους θα τα λενεCecily Anne έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 21:29Μα αυτό είναι το σωστό ρε συ, αφού από'κει είναι. Τί σχέση έχουν τα Καλύβια και τα Σπάτα με την Αθήνα;
και στην Θεσσαλονικη λεει ο ενας στον αλλο ειμαι/μενω καλαμαρια,σταυρουπολη,πανοραμα κ.ο.κ
αλλα δεν θα παρουσιαστει στην κρητη και θα πει ειμαι απο...τουμπα,με εξαιρεση τον sid
Κατα τα αλλα, παλιότερα που ανέβαινα πολύ συχνά στη Θεσσαλονίκη, θυμάμαι ότι για μια περίοδο με το που έμπαινα στο κέντρο της πόλης, πάντα διαπίστωνα κάτι διαφορετικό από την Αθήνα αλλά είχα αυτήν την περίεργη αίσθηση ότι το ήξερα, το "έβλεπα" αλλά δεν μπορούσα να το σχηματοποιήσω ως κάτι συγκεκριμένο, έπαιζε στο αόριστο επίπεδο που δεν μπορούσα να εντοπίσω. Μετά ξεχνιόμουν μέχρι την επόμενη φορά. Και μια μέρα, μου ήρθε ξεκάθαρη η φλασιά. Στο κέντρο της Αθήνας, στα φανάρια, στα πεζοδρόμια, στις στάσεις, παντού, οι άνθρωποι έδειχναν πάντα να βιάζονται, η κίνηση τους, η στάση τους, το ύφος τους, έδινε πάντα μια αίσθηση άγχους, ακόμη και αν απλώς χάζευαν τις βιτρίνες ή ήταν αραχτοί σε καφέ. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, ακόμη κι αυτοί που περπατούσαν ή οδηγούσαν για να πάνε στη δουλειά τους, έδειχναν πάντα πολυ πιο χαλαροί.
Φυσικά, με την πάροδο των χρόνων και η Θεσσαλονίκη ανέβαζε ρυθμούς. Αλλά η διαφορά της με τους ρυθμούς και την επίκτητη ένταση της Αθήνας, παραμένει σταθερή.
Και νομίζω, ότι αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο πόλεων, παίζει και σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των περιοχών της κάθε μεγάλης πόλης. Και δημιουργεί την αντίστοιχη διάθεση προς αυτές.
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 00:00Πονεμένη ιστορία το Μακεδονία.Αλλά γελάω γιατί πέρναγα συνήθως καλά, οπότε θυμάμαι το έλα να δεις που προέκυπτε κάθε φορά που γινόταν ακύρωση ή επ´ αόριστον αναβολή πτήσης ως αστείες στιγμές. Αυτό ήταν ένας από τους λόγους, που προτιμούσα κουκέτα σε βραδινό τραίνο, όταν ανέβαινα μόνη μου. Σωτήρια και αραχτή λύση. Χάζεμα, διάβασμα και ύπνος σε τραίνο, άφιξη το ξημέρωμα, αποβίβαση, καφέ με μπουγάτσα, τι καλύτερο;
Αυτό που αγαπώ στους βόρειους, είναι το ότι μου δίνουν την εντύπωση ότι είναι με το ένα πόδι στην πραγματικότητα και με το άλλο σε φάση φιλοσοφικής προσέγγισης των πραγμάτων τύπου "δε γαμιέται κι αυτός κι ο γρύλος του".jason0 έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 00:02Χάζι κάνουμε έτσι που ντυνονται αυτές πρωι πρωι ,αυτό έλειπε να βιαζόμαστεΓΑΛΗ έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 23:49Ισχύει.
Άσε που είναι δεν υπάρχει σημείο κεντρικό κεντρικό να είναι ο ένας πανω στον άλλον στο περπατημα να αγχώνεσαι
Το κέντρο είναι ξέρω γω η Εγνατία και η Τσιμισκή που είναι και μεγάλες και πας να παρεις έναν καφέ και να κόψεις κίνηση
Αυτό που κατά κόρον συμβαίνει είναι ότι τα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας λειτουργούν με νοοτροπία τοπικών μέσων κάνοντας πολύ συχνά τη σιωπηρή παραδοχή ότι όλοι οι τηλεθεατές/αναγνώστες τους είναι κάτοικοι Αθηνών, γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της Αττικής, έχουν τις αντίστοιχες προσλαμβάνουσες κλπ. Όταν σπανιότερα παρουσιάζουν "νέα από την επαρχία" το κάνουν θεωρώντας επίσης ως αποδέκτη τον μέσο Αθηναίο και μόνο.Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 23:19Όχι, απλά ζουνε στην φούσκα τους και νομίζουν πως ο μικρόκοσμος τους είναι ο πραγματικός κόσμος. Δες και το Εντίτ παραπάνω.Κόκκορας έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 23:17ισως επειδη ειναι λιγο φυρδη μιγδη η ρυμοτομια των περιοχων και προ μετρο δεν μπορουσαν να εχουν πολλα παρε δωσε με το κεντρο να τους εμεινε αυτο το συνοικιακο καποιουςΛίνο Βεντούρα έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 23:14
Κάπως έτσι.
Επίσης, σου έχει τύχει. Πιάσε οποιαδήποτε εφημερίδα, ή οποιοδήποτε βοθροκαναλο της χαβουζας και θα δεις ότι έτσι μιλάνε ακόμη κι επισήμως.
Όπως είδες, απέφυγα επιμελώς να αναφερθώ στο κυκλοφοριακό του κέντρου οταν έχει ομίχλη. Κάπως έτσι, θα νοιώθουν και οι καπετάνιοι παγοθραυστικών.Κόκκορας έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 00:06ΓΑΛΗ έγραψε: ↑28 Οκτ 2021, 00:00Πονεμένη ιστορία το Μακεδονία.Αλλά γελάω γιατί πέρναγα συνήθως καλά, οπότε θυμάμαι το έλα να δεις που προέκυπτε κάθε φορά που γινόταν ακύρωση ή επ´ αόριστον αναβολή πτήσης ως αστείες στιγμές. Αυτό ήταν ένας από τους λόγους, που προτιμούσα κουκέτα σε βραδινό τραίνο, όταν ανέβαινα μόνη μου. Σωτήρια και αραχτή λύση. Χάζεμα, διάβασμα και ύπνος σε τραίνο, άφιξη το ξημέρωμα, αποβίβαση, καφέ με μπουγάτσα, τι καλύτερο;
εχουμε και εμεις δακτυλιο βλεπεις
τις ζυγες μερες πετανε
Γιατί έχουν επηρεαστεί από το Χόλιγουντ, που βγάζει τίτλο όταν αλλάζουν τοποθεσία "Miami, Florida" ή "Paris, France", πράγμα που κοροϊδεύουν και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι.Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 23:14Αν έχεις παρατηρήσει οι Αθηναίοι λένε πάντα «Ηράκλειο Κρήτης» και όχι Ηράκλειο. Γιατί νομίζεις;
Ας δούμε και έναν παλιότερο χάρτη, άλλο που πλέον ντρέπεστε γι' αυτό:
Στην περίπτωση της Β. Ελλάδας δεν πρόκειται για θρησκευτικότητα αλλά για θρησκοληψία. Η οποία είναι όντως αντιστρόφως ανάλογη της παιδείας/μόρφωσης, πάντα και χωρίς καμμία εξαίρεση ή έκπτωση.hellegennes έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 19:19Δεν είναι μόνο αυτό, συνολικά έχει πολύ μικρότερη αστυφιλία. Στην Νότια Ελλάδα όλος ο πληθυσμός είναι μπαζωμένος στην Αθήνα. Τα μεγάλα αστικά κέντρα σε όλην την υφήλιο έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κοσμικότητας και μη συντηρητισμού και αυτό έχει να κάνει με την κοινωνικά διάρθρωση. Τα μικρότερα μέρη είναι πιο συντηρητικά γιατί περισσότερος κόσμος γνωρίζεται μεταξύ του.Arisvilla έγραψε: ↑26 Οκτ 2021, 13:47Γιατί έχει τα μπαορκια που ρίχνουν το επίπεδο. Στα σοβαρά τώρα δεν είναι υπανάπτυπτη μορφωτικά η Βόρεια Ελλάδα. Συντηρητικότερη και περισσότερο θρησκόληπτη είναι. Ισως έχει παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό και το γεγονός οτι είναι η τελευταία μεγάλη επαρχία που εντάχτηκε στο νεοελληνικό κράτος και το οτι έχει πολύ μεγάλο αριθμό μικρασιατών και ποντίων που παραδοσιακά είχαν στενές σχέσεις με τη θρησκεία.
Το ότι έχει σχέση ο συντηρητισμός και η θρησκευτικότητα με την παιδεία και την μόρφωση είναι από τις μεγαλύτερες παπαριές που έχουν γραφτεί στο φόρουμ.
Ακόμα και τα εκτός λεκανοπεδίου; Λούτσα, Ραφήνα, Λαύριο, Νέα Μάκρη, Κερατέα, Βάρη, Σπάτα, Μαραθώνα, Μέγαρα, Ελευσίνα - όλα αυτά τα λέτε Αθήνα;nyxtovios έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 20:22Ναι όλα στην Αττική τα λέμε ΑθήναCecily Anne έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 20:20Aθήνα εννοώντας την Αττική να φανταστώ;hellegennes έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 20:18
Αθήνα* vs Θεσσαλονίκη**
* γιατί χέστηκαν οι Αθηναίοι για τους Πελοποννήσιους και του νησιώτες
** γιατί σιγά μην έχουν επαφή οι Αθηναίοι με Δραμινούς ή Καβαλιώτες ή Πιεριώτες ή Ημαθιώτες. Και η επαφή με Θεσσαλονίκη περισσότερο εξ ακοής και media είναι. Εδώ δεν κουνάνε τον κώλο τους να επισκεφτούν την Ακρόπολη που είναι δίπλα τους, σιγά μην τρέχουν σε άλλες πόλεις.
Στεριανοί μωρέ, τι περιμένεις...Cecily Anne έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 21:00ΥΓ. Εγώ από νησί είμαι και γι'αυτό ρωτάω, δεν υπάρχει λόγος να συγχίζεστε, να καταλάβω τα μεγέθη σύγκρισης ήθελα.
Ό,τι είναι στον νομό Αττικής. Ένα ενιαίο συγκρότημα είναι, για το όνομα του πούτσου. Δεν έχει τίποτα ξεχωριστό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη της υφηλίου. Σε κανένα μέρος του πλανήτη δεν θα σου πει ο άλλος την περιοχή του συγκροτήματος όπου μένει αν τον ρωτήσεις από πού είναι.