Ωραία...θα προσπαθήσω να απαντήσω και εγώ σοβαρά.taxalata xalasa έγραψε: ↑22 Αύγ 2022, 17:35Σωστά... θέτω το ερώτημα για σοβαρή συζήτηση...Λοξίας έγραψε: ↑22 Αύγ 2022, 16:20Αν, λέμε ΑΝ, έχω καταλάβει σωστά, ο Τάχε αλλά Τα Χάλασε, θωερεί πως η λέξη "μάλα" που βρίσκεται στον συγκεκριμένο στίχο, δεν είναι το επίρρημα μάλα (μάλλον, μάλιστα), αλλά μία άλλη λέξη έχουσα συγγένεια (και προερχομένη ίσως;) από το λατινικό malus. Οπότε δεν πρέπει να μεταφραστεί σαν πάρα πολύ/υπερβολικά, αλλά με μια άλλη λέξη που να έχει κακόσημη έννοια.
Σωστά;SpoilerShowτο Μάλλον έχει δυο Λ. Θα το ξεψειρίσω αργότερα...
Το μάλιστα, μπορεί να σημαίνει κάκιστα. Εντελώς το αντίθετο από,τι το χρησιμοποιούμαι ως κατάφαση.... Πιο πολύ ως ειρωνία. «τώρα...μάλιστα!» το οποίο μπορεί να σημαίνει «τωρά...(που το είπες, είδαμε ό,τι είναι κάκιστο στο σχεδιό σου και σου λέμε)... Μάλιστα, ξέχνατο»Εγώ το εχώ πει πολλάκις στην ζωή μου...
το Μαλερός στα αρχαία ελληνικά σημαίνει...
ισχυρός, ορμητικός, βίαιος
2. καταστρεπτικός («μαλερῷ δὲ καταφλέξας πυρὶ κώμας», Ησίοδ.)
3. σφοδρός («πόθῳ στένεται μαλερῷ», Αισχύλ.)
όμορφα... σε κάνω πάσα για προμήθεια στον seismic.
μην πυροβολείς τον μεσίτη... σαν το seismic θα γίνεις..
1. Το ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας του Hofmann, λέει:

Και δεν κάνει καμία σύνδεση με το λατινικό malus, αλλά, αντιθέτως, με το λατινικό melius και το Λεττονικό milns=πάρα πολύ.
2. Όλα τα ερμηνευτικά λεξικά, από του Σουΐδα ως to Liddell Scott και από το Μέγα Λεξικό του Δημητράκου ως τον Μπαμπινιώτη, το ερμηνεύουν ως "πάρα πολύ, υπερβολικά" και ως επιτατικό της λέξης με την οποία συντάσσεται.
Και, επί πλέον, αναφέρουν πολλά παραδείγματα...
Με βάση το 1 & 2, για να είναι σωστή η ετυμολογία και ερμηνεία σου, θα πρέπει όλοι αυτοί οι λεξικογράφοι, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να έχουν κάνει όλοι λάθος! Για να μην καταφύγουμε σε θεωρίες συνωμοσιολογίας, πως "κάποιες σκοτεινές δυνάμεις επιδιώκουν το κακό του έθνους" κ.λπ., θα πρέπει να χρεώσουμε σε όλους αυτούς και τεράστια ανικανότητα, διότι στο διάβα των αιώνων, κανείς δεν σκέφτηκε να κάνει την σύνδεση που έκανες εσύ.
Κάτι τέτοιο όμως, σου μοιάζει λογικό;
Μπορούμε να δεχθούμε ως λογικό (χωρίς να μας δείρει η λογική), πως εκατοντάδες άνθρωποι σε διάστημα δύο χιλιάδων χρόνων (και βάλε), έκαναν όλοι το ίδιο λάθος ενώ, κανείς δεν σκέφτηκε να ετυμολογήσει το μάλα από το malus; Πως έδωσαν ετυμολογική συγγένεια με το melius και το milns, αλλα δε σκέφτηκαν το malus;
Δεν θα ήθελε ο Μπαμπινιώτης, για παράδειγμα, να κάνει ντόρο μέγα και να μας πει:
- Ρε κορόιδα, λέτε εδώ και εκατοντάδες χρόνια "χαίρω τα μάλα" και λέτε βλακείες, διότι το μάλα σημαίνει κακά!
Θα τρυγούσε στεφάνια δόξηςλαμπρής καθώς θα έβγαζε όλους τους λεξικογράφους άχρηστους...