Ε το ιδιο λεμε εν τελει: οσο περισσοτερη τεχνολογια χρησιμοποιειται, τοσο λιγοτερη φοροδιαφυγη θα υπαρχει.vatraxos έγραψε: ↑30 Αύγ 2022, 13:26Ξεφεύγουμε από το θέμα, εν μέρει. Με ορόσημο - για την Ελλάδα - τα capital controls το 2015 η κατάσταση έχει βελτιωθεί λόγω της απότομης εισόδου του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές.
Η φοροδιαφυγή είναι ένας μόνο τρόπος για να γλυτώνει κανείς φόρο. Η φοροαποφυγή είναι ένας άλλος και κυρίως απαντάται στα μεγάλα ψάρια που κάνουν μεγάλους τζίρους και ωφελούνται από την ίδρυση εξωχώριων εταιριών (που έχουν κι ένα κόστος σύστασης και διατηρησης άλλωστε). Και πάλι όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Λιγότερα έσοδα για το κράτος και μάλιστα "νόμιμα".
Εγώ πάντως επισημαίνω την τάση. Η οποία δείχνει ότι η φοροδιαφυγή θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη με την μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος στις συναλλαγές μας. Αν μάλιστα μπορέσει να γίνει εφικτή και η αυτόματη παρακράτηση ΦΠΑ στις συναλλαγές, τα έσοδα του κράτους θα δουν θεαματική βελτίωση.
Οσον αφορα την φοροαποφυγη, ειναι ευκολο να την βρεις, κοιταζοντας το στορυ της καθε εξωχωριας εταιρειας: ποτε ιδρυθηκε, απο ποιους, με ποιους εχει συναλλαγες, που εχει εδρα κλπ. Η πλειοψηφια των εξωχωριων που χρησιμοποιουνται για τριγωνικες συναλλαγες βρισκεται σε φορολογικους παραδεισους και εχει συναλλαγες μονο με μια εταιρεια.
Αυτο θελει πολιτικη βουληση για να λυθει, αλλα δεν υπαρχει, αφου 'κορακος κορακι ματι δεν βγαζει'.