Bic έγραψε: ↑13 Απρ 2023, 14:50
hellegennes έγραψε: ↑13 Απρ 2023, 14:33
Bic έγραψε: ↑13 Απρ 2023, 14:15
Χρειάστηκε να το γκουγκλάρω αυτό και ναι, σε περιγράφει απόλυτα. Μάλλον γι' αυτό το ήξερες.
Επίσης, για νωρίτερα, σε είχα για πιο έξυπνο. Επικεντρώνεσαι τόσο πολύ στο τυράκι, που σου ξεφεύγει η φάκα. Κι έτσι την πατάς καμμιά φορά (βλέπεις, δεν με ξέρεις μόνο εσύ πολύ καλά, συμβαίνει και το αντίστροφο, μετά από τόσα χρόνια...).
Το επιχείρημά σου περιγράφει. Έχεις βγάλει παραθρησκευτικούς, αιρετικούς και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο όσους δεν πιστεύουν στην πολύ προκάτ αντίληψη που έχεις για το τι είναι χριστιανός, που σε λίγο δεν θα βρεις κανέναν άνθρωπο στην Γη να είναι χριστιανός.
Δεν λέω τίποτα απ' όλα αυτά και το ξέρεις. Το ξέρεις, όμως.
Ναι, όντως:
Επίσης, πληζ μην ψάξεις να βρεις στο google καμμιά αμερικάνικη παραλλαγή (απ' αυτές που έχουν 2-3 σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο με 30 ακόλουθους η καθεμία), που περισσότερο παραθρησκευτική οργάνωση είναι παρά εκκλησία.
Και πολύ πιθανόν να υπάρχουν όντως κάποια δόγματα (αιρέσεις, παραλλαγές όπως θες πες τα) που μπορεί να έχουν άλλη άποψη για την ΜΘΖ.
Από το μυαλό μου τα έβγαλα, όπως φαίνεται.
Ούτε και είπα ποτέ όπως λες "απ' την αρχή και μπλα μπλα μπλα...". Ούτε έβγαλα παραθρησκευτικές οργανώσεις όλους αυτούς που
φαντάζεσαι ότι σκέφτονται με τον τρόπο νομίζεις ότι σκέφτονται, απλά για να ταιριάζει στην θεωρία που έβγαλες απ' το μυαλό σου. Παραδέξου μια φορά ότι κάπου έκανες λάθος, για να μην καταντάς ο ψεύτης Σκωτσέζος που ανέφερες.
Μήπως να έκανες λίγο αυτοκριτική αντί να επαναλαμβάνεις αυτήν την κουραστική άποψη ότι συνέχεια κάνω λάθος και δεν θέλω να το παραδεχτώ; Μήπως εσύ είσαι αυτός;
Σου ζήτησα να μου πεις ποιοι είναι αυτοί και άρχισες τις κωλοτούμπες, πάλι. Το μόνο που σου είπα για παραθρησκευτικές, ήταν να μην μου δείξεις καμμιά αμερικάνικη εκκλησία των 20 "πιστών", απ' αυτές που έχουν σε κάθε γειτονιά. Που μόνο θρησκεία ή δόγμα δεν την λες.
Κι αυτό ότι κάνω κωλοτούμπες είναι μια κουραστική μαλακία που λες συχνά όταν δεν σ' αρέσει η κατάληξη της συζήτησης. Ούτε καν αποπειράθηκα να σου πω ποια παρακλάδια του χριστιανισμού εμπίπτουν σ' αυτό που περιγράφω, που ονομάζεις αυθαίρετα αιρέσεις και παραθρησκευτικούς, όπως θα έκανε μόνο ένας πιστός θρησκείας κι όχι ένας ανεξάρτητος παρατηρητής. Το είπα δε από την αρχή ότι δεν μπορώ να κάνω τέτοια συζήτηση γιατί το θεωρώ μάταιο. Εσύ όμως βρήκες και κωλοτούμπα, φτιάχνοντας και σενάρια για το τι θα πω, χωρίς να έχω πει τίποτα.
Όσο για το τι είναι Χριστιανός και πόσους θα βρω πάνω στη γη, για το μεν πρώτο δεν θα πω για χιλιοστή φορά το τι είναι Χριστιανός (όχι κατ' εμέ, αλλά βάσει ορισμού)
Δεν υπάρχει απαράβατος ορισμός, δεν είναι επιστημονικό μοντέλο και σίγουρα ο οποιοσδήποτε ορισμός δεν έχει μέσα την φράση "και να πιστεύει στην μεταθανάτια ζωή" εκτός από τον ορισμό που δίνεις εσύ ο ίδιος.
για το δε δεύτερο σκέλος της φράσης σου, η συντριπτική πλειοψηφία των Χριστιανών όλης της Γης, μαζεύοντας όλα τα
γνωστά δόγματα, μεγάλα, μεσαία ή μικρά σε πλήθος, σίγουρα αποτελούν το 99,9999999% των πιστών Χριστιανών.
Ξαφνικά έκανες και στατιστική και βρήκες και ποσοστό. Αλλά εγώ είμαι αυτός που ισχυρίζεται ό,τι του κατέβει. Αναλογίσου μήπως η θέασή σου για τους χριστιανούς είναι ολίγον ελληνοκεντρική.
Εγώ πάντως που έφερα πραγματικά στατιστικά, από το ΗΒ, σού έδειξα ότι μόνο το 70% των θρησκευόμενων χριστιανών πιστεύουν στην μετά θάνατον ζωή. Κι εσύ πεισματικά συνεχίζεις να λες ότι όχι, οι υπόλοιποι δεν είναι χριστιανοί. Κι επειδή θα το ακούσω ότι δεν έφερα τα στατιστικά, απλά τα επικαλέστηκα, ορίστε (η έμφαση δική μου):

Αναλογίσου πόσο πατροναριστικό είναι να τους ονομάζεις όλους αυτούς μη χριστιανούς, με την στενή έννοια που αντιλαμβάνεσαι τον χριστιανισμό.