Απλώς συμφωνώ με την οπτική της Γκερ και όχι τη δική σου. Γνώμη σου και γνώμη μου. Πόσο πιο απλό;Bic έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 15:02Πρώτον κάνεις λάθος, δεν συγκρίνω έμπειρους σκακιστές με παιδιά δημοτικού. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα λέω, διάβασε ξανά τι έγραψα. Νομίζω κάτι έχεις πάθει σήμερα και μπερδεύεσαι, όπως πιο πριν με τις παραθέσεις.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 14:42Οκ, πιστεύω ότι πάλι έπιασες το μικροσκόπιο, φτάνοντας στο σημείο να συγκρίνεις έμπειρους σκακιστές με τα πιτσιρίκια του δημοτικού κλπ κλπBic έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 14:10
Εννοείται ότι τον διυλίζω βρε συ, δεν είναι ολοφάνερο; Γι' αυτό και κάνω αναφορά για μια τόσο δα, μικρούλα, ελαχιστότατη δόση τύχης η οποία άσχετα αν υπάρχει, πρακτικά δεν παίζει ρόλο ή τέλος πάντων παίζει πάρα πολύ μικρό ρόλο.
Για τις δε κινήσεις του αντιπάλου, είπα ότι "υπό προϋποθέσεις" μπορείς να τις δεις ως παράγοντα τύχης. Σαφώς και δεν είναι ένα ράντομ νούμερο που βγαίνει καθαρά μέσω τύχης, όπως το ρίξιμο των ζαριών. Κάνοντας όμως έναν παραλληλισμό του ριξίματος του ζαριού σε άλλα παιχνίδια που σε οδηγεί στις επιλογές του τι θα πράξεις στη συνέχεια, με την κίνηση που αποφάσισε να κάνει ο αντίπαλος η οποία σε οδηγεί σε κάτι αντίστοιχο, μπορείς ίσως τραβηγμένα να πεις ότι κι αυτό έχει σχέση με την τύχη. ΟΚ, εδώ φαντάζομαι κάποιος γνώστης θα πει ότι δεν έχει καμμιά σχέση με την τύχη, ούτε υπάρχουν αποφάσεις της στιγμής, αλλά υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός από κάθε πλευρά του τραπεζιού, κάθε κίνηση που γίνεται δημιουργεί ένα σωρό παράλληλα σύμπαντα που εξετάζονται, αναλύονται κλπ. Αλλά, αφ' ενός δεν μιλάμε για έμπειρους και μεγάλους σκακιστές σε όλες τις παρτίδες (πόσο μάλλον σε μαθήματα στο δημοτικό), αφ' ετέρου δε, αν όλα ήταν τόσο προσχεδιασμένα και προδιαγεγραμμένα και προβλέψιμα και δεν λαμβάναμε καθόλου υπ' όψιν τις πιθανές αλλαγές στις αποφάσεις του αντιπάλου, δεν θα χρειαζόταν να παίζονται οι παρτίδες. Θα ξεκινούσαν και θα λέγανε... χμμμ, θα κάνω αυτό, θα κάνεις εκείνο, μετά αυτό, μετά το άλλο... τέλος, σήμερα κέρδισες εσύ.
Εδώ δεν μπορούμε να βρούμε άκρη στο δάσος μιας σκακιέρας κι εσύ άρχισες τις αναλύσεις για τη ζούγκλα του Αμαζόνιου. Γενικώς, κάπου το χάνεις με το focus.Και δεν είναι δικό σου χαρακτηριστικό αυτό...
Δεύτερον, σου το είχα πει και σε άλλη συζήτηση πριν λίγο καιρό που είχαμε μια διαφωνία (κόσμια, όπως πάντα, αλλά διαφωνία), να το ξαναπώ και τώρα. Το επίπεδο της ανάλυσης που γίνεται πάνω σε κάποιο τυχαίο θέμα που κουβεντιάζουμε, δεν είναι αναγκαστικά είτε υπερβολικό είτε υποτονικό όταν το κάνει κάποιος άλλος (πχ εγώ εδώ), αλλά στο τέλειο και ιδανικό μέγεθος όταν το κάνεις εσύ βρε Γαλή. Το δε φόκους, άσε με να το ορίσω εγώ πού θα το κάνω και πού όχι, επίσης δεν υπάρχει κάποιος απαράβατος κανόνας πάνω σ' αυτό. Στο γενικό σου ερώτημα στο νήμα έχω πει ότι συμφωνώ, πρότεινα και κανά-δυο πραγματάκια ακόμα και τέλος. Ποιος ο λόγος να επιμένω ξανά και ξανά πάνω σ' αυτό; Πιαστήκαμε στην κουβέντα από κάτι άλλο, εν προκειμένω για την ύπαρξη ή μη τύχης στο σκάκι, και συνέχισα να σου μιλάω γι' αυτό. Είναι αρκετά απλό, πιστεύω.
Δεν είναι παρτίδα σκακιού μεταξύ μας, έτσι; Οπότε, δεν χρειάζεται να γκαζώνεις.