Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

jey_pap
Δημοσιεύσεις: 1625
Εγγραφή: 26 Απρ 2018, 22:15
Phorum.gr user: j_pap

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jey_pap » 13 Νοέμ 2018, 06:51

Alphabet έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 00:26
Συνοψιζοντας εχω την εντυπωση οτι οι περισσοτεροι χριστιανοι που απαντουν δεν εχουν καταλαβει την μεγαλυτερη αντιφαση τους.
Και αυτη ειναι οτι ο Γιαχβε τηε ΠΔ ειναι κατα το δογμα ο Τριαδικος Θεος, ο οποιος ειναι (παλι κατα το δογμα) εξω απο τον χρονο, ητοι δεν υπαρχει για αυτον παρελθον και μελλον, αλλα μονο παρον και ως εκ τουτου δεν μπορει να αλλαξει τις αποφασεις του, οχι μονο για αυτο αλλα και για αλλους λογους.
Συνεπως για να ειναι καποιος χριστιανος πρεπει να δεχθει ολοκληρη την ΠΔ σαν τον λογο και του Ιησου, δηλαδη να σκοτωνουμε ανυπακουα παιδια, να μην επιτρεπουμε σε αναπηρους να μπουν σε ναους ή και να θυσιασουν, κλπ, κλπ, κλπ...

Και εδω αρχιζουν τα προβληματα.
Ο Θ. εκτός από τριαδικότητα έχει στη διάθεσή του επτά πνεύματα, ήτοι επτά παρουσίες της θεότητός του, που εξαποστέλλει στη γη.
Δεν γνωρίζω όλα τα ονόματα των πνευμάτων. Μερικά είναι Σαβ(β)αώθ(Κύριος των δυνάμεων, στρατιών) Ελλιών ή Ελίων(Ύψιστος) , Σαδδα ί (ο Δυνατός, Ικαάνός) Ελωί (Αιώνιος), Ραββωνί...
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»

Άβαταρ μέλους
Alphabet
Δημοσιεύσεις: 1639
Εγγραφή: 18 Οκτ 2018, 11:13
Phorum.gr user: Alphabet

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 13 Νοέμ 2018, 11:19

Σουβλίτσα έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 00:54

Άλφα, πώς γίνεται να είναι ο Θεός έξω από τον χρόνο και να υπάρχει ταυτόγχρονα δεσμευμένος, όπως ισχυρίζεσαι, στο παρόν?

Επίσης, πού δεν αλλάζουν οι αποφάσεις του στην ΠΔ?
Την Νινευή τελικά δεν την τιμώρησε.

ΓΙα να μην αρχίσεις πάλι όμως την άλλη κουβέντα, οτι αλλού λέει η ΠΔ οτι ο Θεός δεν αλλάζει τις αποφάσεις του (το ξανασυζητήσαμε πριν λίγο καιρό σε άλλο νήμα), η απόφαση ή "απόφαση" του Θεού δεν αλλάζει, η ίδια είναι, η ενέργεια ή το σύμπτωμα για τους Νινευίτες εαν δεν μετανοούσαν θα ήταν συγκεκριμένο. Ήταν εκείνοι που τελικά άλλαξαν τις αποφάσεις τους και δεν έγιναν αγωγοί κάποιας τιμωριτικής ενέργειας. Επειδή ο Θεός είχε αποφασίσει να τιμωρήσει την αμαρτία, η οποία έπαψε να υφίσταται μετά την ειλικρινή και έμπρακτη αλλαγή των ανθρώπων
Δεν ειπα ποτε οτι ειναι δεσμευμενος στο παρον. Που το ειδες αυτο;

Ο Θεός είναι παντογνώστης
Και φυσικά, αφού είναι πανταχού παρών, γνωρίζει και τα πάντα, όπως παραπάνω είπαμε, είναι επομένως και παντογνώστης. Γνωρίζει τα πάντα όχι ως παρελθόντα ή ως μέλλοντα, αλλά πάντα ως παρόντα. Γιατί; Διότι ο Θεός είναι άχρονος και χρόνος για το Θεό δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει παρελθόν και μέλλον, παρά μόνο παρόν. Δεν υπάρχει για το Θεός χθες και αύριο, παρά μόνο σήμερα. Έτσι τα γνωρίζει όλα ως παρόντα, σαν να γίνονται τώρα και αυτά που έγινα πριν αιώνες και αυτά που θα γίνουν στο απώτερο, το απροσδιόριστο μέλλον. Δηλαδή τα γνωρίζει ο Θεός όλα αχρόνως, τελείως και αμέσως. «Ἁπλῶς καθορᾷ τά τε ἐνεστῶτα, τά τε παρελθόντα καί τά μέλλοντα, πρίν γενέσως αὐτῶν», και προτού να γίνουν, «ἀθρόως τά πάντα καί ἕκαστον ἐν μέρει (όλα μαζεμένα και το καθένα χωριστά) μιᾷ προσβολῇ προβλέπει», όπως λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Με μια ματιά συγχρόνως, όλα μαζί τα συλλαμβάνει και τα βλέπει.

Ο Θεός είναι αιώνιος
Άλλη αυτή η ιδιότητα του Θεού η αιωνιότητα, ή καλύτερα η αϊδιότητα. Δηλαδή ο Θεός δεν περιορίζεται από χρόνο, μέσα σε 100 ή 1000 ή εκατομμύρια χρόνια. Ο Θεός είναι έξω από το χρόνο και υπεράνω του χρόνου, κύριος και εξουσιαστής του χρόνου...

Ο Θεός είναι αναλλοίωτος
Δεν αλλάζει ποτέ....Και πάλι στην περίπτωση της Νινευή είπε στον προφήτη Ιωνά, πως θα καταστρέψει όλη την πόλη, έπειτα όμως, όταν οι Νινευίτες μετανόησαν, μετανόησε και ο Θεός και δεν τους κατάστρεψε; (Ιωνά γ΄ 10). Να λοιπόν που αλλάζει ο Θεός και μεταβάλλεται. Να που αλλάζει αισθήματα, αποφάσεις, γνώμες και πράξεις. Πού είναι, λοιπόν, το αμετάβλητο και αναλλοίωτο του Θεού; Η απάντηση που δίνουμε στην απορία αυτή είναι τούτη. Πράγματι ο Θεός ποτέ δεν αλλάζει, αλλά μένει αναλλοίωτος σε όλα του. Η αντίληψη αυτή, ότι ο Θεός αλλάζει, είναι γνώμη και αντίληψη ανθρώπινη. Εμείς οι ατελείς άνθρωποι, που διαρκώς αλλάζουμε γνώμες και αισθήματα, εκλαμβάνουμε και του Θεού τις ενέργειες ως μεταλλαγή...Ως προς το ζήτημα τούτο παρατηρεί και η Αγία Γραφή, ότι «οὐχ ἄνθρωπός ἐστι τοῦ μετανοῆσαι αὐτός (ο Θεός)», αλλά μένει σταθερός και αμετάβλητος σε αυτά που αποφάσισε και είπε πως θα πράξει, «μή δυνάμενος ἀρνήσασθαι ἑαυτόν» (Α΄ Βασιλ. ιε΄ 29 και Β΄ Τιμόθ. β΄ 13).

ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ http://alavastron.blogspot.com/2016/12/ ... s.html?m=1

Ο Θεός υπέρκειται του χρόνου ποιοτικά και οντολογικά, και αυτό διότι ο χρόνος είναι ποίημα της δημιουργικής ενέργειάς Του. Ο Θεός υπάρχει και ζει αιωνίως, στην αιωνιότητα, μέσα στην οποία κινείται ο χρόνος -παρελθόν, παρόν και μέλλον...
Το αναλλοίωτο του Θεού συνδέεται άρρηκτα με το όλο, την πληρότητα, το τέλειο, «ο τέλειος ούτε μειούται, ούτε αυξάνεται»[10] . Δεν τοποθετείται ο Θεός μεμονωμένα ούτε στο παρελθόν ούτε στο μέλλον, άλλα νοείται ως διαρκές και αιώνιον παρόν...
Το άτρεπτο και αναλλοίωτο της Θείας Ουσίας επισημαίνεται με σαφήνεια και δηλώνεται με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο από τον Ίδιο τον Θεό, ο Οποίος λέγει: «Εγώ Κύριος ο Θεός υμών, και ουκ ηλλοίωμαι»[5].

http://www.oodegr.com/oode/dogma/ktisi/ ... aiwn_1.htm

Ο Θεός είναι ΑΧΡΟΝΟΣ. Και ως άχρονος, είναι ΑΤΡΕΠΤΟΣ (αμετάβλητος). Η Παντοδυναμία Του, ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΤΡΕΠΤΟΣ.....Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΑΤΡΕΠΤΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΩΝΙΩΣ». Τίποτα άλλο. Κάθε φράση που προϋποθέτει τροπή, ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ (άχρονος και άτρεπτος), και συνεπώς δεν έχει λογική αξία.
http://www.oodegr.com/oode/theos/theos5.htm
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.

Άβαταρ μέλους
nik_killthemall
Δημοσιεύσεις: 7237
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:35

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall » 13 Νοέμ 2018, 11:47

Panos07 έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 00:19
Alphabet έγραψε:
12 Νοέμ 2018, 23:30
Panos07 έγραψε:
12 Νοέμ 2018, 22:01
Η ΠΔ δεν είχε σκοπό να είναι ο λόγος του Θεού για τη μετά Χριστόν περίοδο.
Λαθος.
Ησαιας 40: 8 "τὸ δὲ ρῆμα τοῦ Θεοῦ ἡμῶν μένει εἰς τὸν αἰῶνα."
Μένει εις τον αιώνα, δεν καταργήθηκε η ΠΔ, αλλά συμπληρώθηκε και επεξηγήθηκε. Εξάλλου ο βασικός σκοπός της ήταν η προετοιμασία των ανθρώπων για τον ερχομό του Μεσσία.
(Α) Πριν είπες πως η ΠΔ δεν ήταν ο λόγος του θεού μετά χριστόν, τώρα λες τελικά πως η ΠΔ απλά συμπληρώθηκε και επεξηγήθηκε ...

(Β) Το "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω" ήρθε να "συμπληρώσει" ας πούμε τον λιθοβολισμό αν εργαστείς την ημέρα του κυρίου ?

ή απλά φτιάχνει τον ορισμό της ΑΝΤΙΦΑΣΗΣ και μάλιστα της πολύ ανθρώπινης αντίφασης αφού τα (Α) και (Β) φέρνουν κατά τι ... ?

Τι κατήργησε ο χριστός με εκείνο το "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω" αν όχι όλον τον τιμωρητικό χαρακτηρά της ΠΔ, που ο Ησαϊας λέει πως το ρήμα (το λεχθέν) του θεϊκού της λόγου θα είναι αιώνιο ?
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.

Άβαταρ μέλους
Alphabet
Δημοσιεύσεις: 1639
Εγγραφή: 18 Οκτ 2018, 11:13
Phorum.gr user: Alphabet

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 13 Νοέμ 2018, 13:05

Panos07 έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 00:19
Alphabet έγραψε:
12 Νοέμ 2018, 23:30
Panos07 έγραψε:
12 Νοέμ 2018, 22:01
Η ΠΔ δεν είχε σκοπό να είναι ο λόγος του Θεού για τη μετά Χριστόν περίοδο.
Λαθος.
Ησαιας 40: 8 "τὸ δὲ ρῆμα τοῦ Θεοῦ ἡμῶν μένει εἰς τὸν αἰῶνα."
Μένει εις τον αιώνα, δεν καταργήθηκε η ΠΔ, αλλά συμπληρώθηκε και επεξηγήθηκε. Εξάλλου ο βασικός σκοπός της ήταν η προετοιμασία των ανθρώπων για τον ερχομό του Μεσσία.
Πανο, ο Ησαιας δεν μιλαει για την ΠΔ, μιλαει για τον λογο (ρημα) υου θεου οτι ειναι αιωνιο. Αρα οτι ισχυε για την ΠΔ εξακολουθει και ισχυει για την μετα Χριστον περιοδο.

Panos07 έγραψε:
12 Νοέμ 2018, 22:01

Γενικά, ο Μωσαϊκός Νόμος ουσιαστικά ανακλήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του, αφού δώθηκαν νέες εντολές από το Χριστό.
Μεγα λαθος. Ματ 5:18 " ἀμὴν γὰρ λέγω ὑμῖν, ἕως ἂν παρέλθῃ ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ, ἰῶτα ἓν ἢ μία κεραία οὐ μὴ παρέλθῃ ἀπὸ τοῦ νόμου ἕως ἂν πάντα γένηται.
Panos07 έγραψε:
12 Νοέμ 2018, 22:01
(Δε νομίζω πάντως οι Εβραίοι να σκοτώνανε ποτέ παιδιά, ή να ονόμαζαν τους Αρχιερείς τους Μεσσίες. Εκτός κι αν το τελευταίο είναι παγίδα και χρησιμοποιήθηκε η λέξη με άλλη έννοια.
"Ο όρος μεσσίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του εβραϊκού όρου μασιάχ (מָשִׁיחַ‎), που σημαίνει «χρισμένος», ενώ η πάγια ελληνική απόδοση του όρου είναι χριστός. Αρχικά σήμαινε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο χριόταν με λάδι κατά την ανάληψη ενός αξιώματος μεταξύ των αρχαίων Ισραηλιτών. Η χριστήρια διαδικασία αφορούσε τον Αρχιερέα, τον Βασιλιά και, μεταγενέστερα, τους προφήτες. "
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE ... E%B1%CF%82

Οι προαπαιτησεις για τον Μεσσια
SpoilerShow
1. Πρεπει να ειναι Εβραιος (Δευτ 17:15, Αριθ 24:17) - Η μονη προυποθεση που εκπληρωσε ο Ιησους.

2. Πρεπει να είναι κατευθειαν απόγονος του Βασιλιά Δαβίδ (Ησαΐας 11:1) μέσω του βασιλια Σολομωντα (Α Παραλ.22:8-10), εαν και μονο εαν ο Σολομων κρατουσε την πιστην του προς τον Θεον Γιαχβε (Β' Παραλ 7:19) που ομως δεν κρατησε τελικα (Γ'Βασ.11:4).

3. Το Μεγάλο Σανχεντρίν (Μεγάλο Συνέδριο) θα αποκατασταθεί (Ησαΐας 1:26)

4. Από τη στιγμή που θα είναι βασιλιάς, οι ηγέτες των άλλων εθνών θα κοιταζουν σ 'αυτόν για καθοδήγηση. (Ησαΐας 2:4)

5. Όλος ο κόσμος θα λατρεύει τον Ένα Θεό του Ισραήλ (Ησαΐας 2:17)

6. Ο Μεσσίας θα είναι ένας άνθρωπος του κόσμου, ένας παρατηρητικός Εβραίος με το «φόβο του Θεού». Δεν θα ειναι θεικος. (Ησαΐας 11:2)

7. Το κακό και η τυραννία δεν θα είναι σε θέση να σταθουν μπροστα στην ηγεσία του. (Ησαΐας 11:04)

8. Η γνώση του Θεού, θα γεμίσει τον κόσμο. (Ησαΐας 11:9)

9. Θα προσελκύσει ανθρώπους από όλους τους πολιτισμούς και έθνη. (Ησαΐας 11:10)

10. Όλοι οι Ισραηλίτες θα επιστρεψουν στην πατρίδα τους. (Ησαΐας 11:12)

11. Δεν θα υπάρξει αλλη πείνα ή ασθένεια, και ο θάνατος θα τελειωσει. (Ησαΐας 25:8)

12. Όλοι οι νεκροί θα αναστηθουν. (Ησαΐας 26:19)

13. Ο εβραϊκός λαός θα δοκιμάσει την αιώνια χαρά και αγαλλίαση. (Ησαΐας 51:11)

14. Θα είναι ένας αγγελιοφόρος της ειρήνης. (Ησαΐας 52:7)

15. Τα εθνη θα αναγνωρίσουν τα λάθη που έκαναν στο Ισραήλ. (Ησαΐας 52:13-53:5)

16. Οι λαοί του κόσμου θα στραφούν προς τους Εβραίους για πνευματική καθοδήγηση. (Ζαχαρίας 8:23)

17. Οι ερειπωμένες πόλεις του Ισραήλ θα αποκατασταθουν. (Ιεζεκιήλ 16:55)

18. Τα όπλα του πολέμου θα καταστραφουν. (Ιεζεκιήλ 39:9)

19. Ο Ναός θα ξαναχτιστεί. (Ιεζεκιήλ 40)

20. Ολος ο κόσμος θα υπηρετει τον Θεό μαζί. (Σοφονίας 3:9)

21. Οι Εβραίοι θα ξέρουν την Τορά (Π.Διαθηκη), χωρίς μελέτη. (Ιερεμίας 31:33)

22. Θα πάρει άγονη γη και θα την κανει καρποφόρα και εν άφθονια. (Ησαΐας 51:3, Αμώς 9:13-15, Ιεζεκιήλ 36:29-30, Ησαΐας 11:6-9).

23. Καθολική αποδοχή σε όλο τον κόσμο του Εβραϊκού Θεού και της εβραϊκής θρησκείας (Ησαΐας 2:3 11:10 66:23 Μιχαίας 4:2-3 Ζαχαρίας 14:9)


Ζαχαριας 8:23 "τάδε λέγει Κύριος παντοκράτωρ· ἐν ταῖς ἡμέραις ἐκείναις, ἐὰν ἐπιλάβωνται δέκα ἄνδρες ἐκ πασῶν τῶν γλωσσῶν τῶν ἐθνῶν καὶ ἐπιλάβωνται τοῦ κρασπέδου ἀνδρὸς ᾿Ιουδαίου λέγοντες· πορευσόμεθα μετὰ σοῦ, διότι ἀκηκόαμεν ὅτι ὁ Θεὸς μεθ᾿ ὑμῶν ἐστι.."

Ειδικα στο τελευταιο, φαινεται οτι ο Ιησους (ως Θεος) ειπε στους προφητες Ζαχαρια, Μιχαια και Ησαια να γραψουν οτι η Εβραικη θρησκεια ειναι η μονη αληθινη θρησκεια.

Εαν αποτυχει σε ενα απο αυτα η σκοτωθει, τοτε δεν μπορει να ειναι ο Μεσσιας (Χριστος).
Panos07 έγραψε:
12 Νοέμ 2018, 22:01
Στην ΠΔ οι Προφήτες κάνουν αναφορά στον ερχομό του Χριστού, για να μη μπερδευόμαστε. Ησαΐας 7,14: "διὰ τοῦτο δώσει Κύριος αὐτὸς ὑμῖν σημεῖον· ἰδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ ἕξει, καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ ᾿Εμμανουήλ").
Τεραστια απατη.
Διαβασε προσεκτικα ολη την προφητεια και θα καταλαβεις οτι ουτε μια πιθανοτητα στο εκατομμυριο δεν υπαρχει να ηταν προφητεια για τον Ιησου.
Ο Ησαΐας 7:14 είναι ένας στίχος από το Βιβλίο του Ησαΐα όπου ο προφήτης Ησαΐας, αναφερομενος στον βασιλιά της Ιουδαιας Αχαζ, υπόσχεται στον βασιλιά ότι ο Θεός θα καταστρέψει τους εχθρούς του. Ως ένα σημάδι ότι ο χρησμος του είναι αληθινος, ο Ησαΐας προβλέπει ότι μια νεαρη γυναίκα ειναι ηδη εγκυος και θα δώσει σύντομα γέννηση σε ένα παιδί του οποίου το όνομα θα είναι Εμμανουήλ *, και ότι η απειλή από τους εχθρικους βασιλείς θα τερματιστεί πριν το παιδί μεγαλώσει, και πριν γνωρισει την διαφορα καλου απο κακο. Ο συγγραφέας του ευαγγελίου του Ματθαίου χρησιμοποιεί την μετάφραση των Εβδομήκοντα για την εβραϊκή λέξη almah (μια νεαρή γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία που δεν είχε ακόμη παιδί), σαν την ελληνικη λεξη παρθενος για να υποστήριξει την ιδέα του για την παρθενική γέννηση του Ιησού. Οι μελετητές συμφωνούν ότι η λεξη "almah" που χρησιμοποιει ο Ησαιας, δεν έχει καμμια σχεση με την παρθενιά per se. Αλλωστε και το κειμενο των Εβδομηκοντα που δεχεται η Ορθοδοξη Εκκλησια, δεν αναφερει την λεξη παρθενο με την απολυτη σημασια της, αλλα ως νεαρη γυναικα (Γενεση 34:1-3).

*πουθενα ο Ιησους δεν αναφερεται με το ονομα Εμμανουηλ.
Ο αγγελος στην Μαρια ειπε ...Λουκ. 1,31 " καὶ ἰδοὺ συλλήψῃ ἐν γαστρὶ καὶ τέξῃ υἱόν, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν."
Panos07 έγραψε:
12 Νοέμ 2018, 22:01
Τι ξέχασα; Ότι είναι Τριαδικός; Αυτό φαίνεται και στην Παλαιά Διαθήκη οπότε δογματικά δεν υπάρχει σύγκρουση με την Καινή Διαθήκη. Το ανθρώπινο γένος από τη στιγμή της πτώσης ήταν, για να το πω πρόχειρα, τιμωρημένο. Ο Τέλειος, Παντογνώστης, Πανάγαθος και Φιλεύσπλαχνος Θεός άρχισε σταδιακά να προετοιμάζει το ανθρώπινο γένος για τον ερχομό του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος. Του "Θεού Λόγου". Έτσι αναφερόμαστε στο Χριστό πριν την ενανθρώπισή του. Η ΠΔ λοιπόν προετοιμάζει. Σταδιακά. Το "οφθαλμός αντί οφθαλμού" είναι σίγουρα καλύτερο και πιο δίκαιο από το δίκαιο του ισχυρού. Το "αγαπάτε αλλήλους" είναι καλύτερο από το "οφθαλμός αντί οφθαλμού". Στην επικοινωνία του Θεού με τους Εβραίους αυτό ήταν το νόημα, "προετοιμαστείτε και κάντε υπομονή μέχρι να έρθει ο Υιός του Θεού, τότε όλα θα γίνουν καλύτερα". Δεν αλλάζει λοιπόν ο Θεός αλλά όλα είναι μέρος του σχεδίου Του.
Δεν υπαρχει τετοια περιπτωση της σταδιακης προετοιμασιας του ανθρωπου. :lol: Αυτες ειναι χαζες απολογητικες κοτσανες. Το οφθαλμον αντι οφθαλμου δεν μπορει να γινει με τιποτα αγαπατε τους εχθρους σας. Ειναι τελειως αντιθετα. Οταν ο θεος λεει κατι, αυτο ειναι, Τελος. Δεν μεταβαλλεται ο θεος συμφωνα με το δογμα.

Αρα εχουμε ενα Τριαδικο Θεο (και ο Ιησους μαζι) οι οποιοι δινουν εντολες στους ανθρωπους στην ΠΔ και οι οποιες εντολες ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ.
Καταλαβαινεις τωρα πως καταρρεει ολο το δογμα;
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.

Panos07
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: 02 Ιουν 2018, 18:29

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Panos07 » 13 Νοέμ 2018, 13:06

nik_killthemall έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 11:47
Panos07 έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 00:19
Alphabet έγραψε:
12 Νοέμ 2018, 23:30

Λαθος.
Ησαιας 40: 8 "τὸ δὲ ρῆμα τοῦ Θεοῦ ἡμῶν μένει εἰς τὸν αἰῶνα."
Μένει εις τον αιώνα, δεν καταργήθηκε η ΠΔ, αλλά συμπληρώθηκε και επεξηγήθηκε. Εξάλλου ο βασικός σκοπός της ήταν η προετοιμασία των ανθρώπων για τον ερχομό του Μεσσία.
(Α) Πριν είπες πως η ΠΔ δεν ήταν ο λόγος του θεού μετά χριστόν, τώρα λες τελικά πως η ΠΔ απλά συμπληρώθηκε και επεξηγήθηκε ...

(Β) Το "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω" ήρθε να "συμπληρώσει" ας πούμε τον λιθοβολισμό αν εργαστείς την ημέρα του κυρίου ?

ή απλά φτιάχνει τον ορισμό της ΑΝΤΙΦΑΣΗΣ και μάλιστα της πολύ ανθρώπινης αντίφασης αφού τα (Α) και (Β) φέρνουν κατά τι ... ?

Τι κατήργησε ο χριστός με εκείνο το "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω" αν όχι όλον τον τιμωρητικό χαρακτηρά της ΠΔ, που ο Ησαϊας λέει πως το ρήμα (το λεχθέν) του θεϊκού της λόγου θα είναι αιώνιο ?
Όλη η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες έχουμε μεγαλώσει σε μονοθεϊστικό περιβάλλον (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλάμ). Τότε δεν ήταν έτσι. Τι θέλω να πω. Για σένα ο πυρήνας της ΠΔ είναι η τιμωρία και λες αφού καταργήθηκε η τιμωρία πώς ισχύει η ΠΔ; Σωστή σκέψη, αλλά ο πυρήνας της ΠΔ ήταν ο μονοθεϊσμός (μεταξύ άλλων) που τότε ήταν άγνωστος στους ανθρώπους και η ΠΔ τους τον έμαθε. Κολλάς στο λιθοβολισμό και νομίζεις ότι είναι ο πυρήνας της ΠΔ διότι σου κάνει εντύπωση, δε βλέπεις γύρω σου λιθοβολισμούς, ενώ ο μονοθεϊσμός λες οκ big deal γιατί παντού γύρω σου βλέπεις μονοθεϊστές. Τότε ήταν το ανάποδο, ήταν πρωτόγνωρο γι' αυτούς να τους πεις, παιδιά ξεχάστε τους πολλούς θεούς, ένας είναι ο Θεός. Ισχύει η ΠΔ στον πυρήνα της, στην ουσία της, στον ένα Τριαδικό Θεό που επιδιώκει τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Καταλαβαίνεις ότι θεολογικός λόγος είναι η περιγραφή του Θεού και η επιδίωξή του για τον άνθρωπο και όχι μια μεμονομένη οδηγία για την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής (ναι το συγκεκριμένο σημείο φυσικά αναφέρεται στην προ Χριστού περίοδο αφού ο Χριστός με την Ανάστασή του όρισε την Κυριακή ως μέρα του Κυρίου). Το να καταργηθεί το Σάββατο, οι σκληρές διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου και άλλες προσωρινές οδηγίες για την καθημερινότητα των Εβραίων (ναι προσωρινά ήταν γιατί ειπώθηκε στους Εβραίους κάντε υπακοή και υπομονή και θα έρθει ο Μεσσίας και μαζί του θα έρθουν καλύτερες μέρες) δε σημαίνει ότι καταργείται το ρήμα, ο λόγος του Θεού (ότι ο ένας Τριαδικός Θεός που δημιούργησε τον κόσμο και τον άνθρωπο, πασχίζει για την επιστροφή του ανθρώπου στον παράδεισο και τη Σωτηρία του).

Panos07
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: 02 Ιουν 2018, 18:29

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Panos07 » 13 Νοέμ 2018, 13:34

Alphabet έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 13:05
Έγινε αρκετά εκτενές για να απαντήσω κομμάτι κομμάτι...
Όντως στο κατά Λουκάν λέει "Ιησούν", στο κατά Ματθαίον λέει "Εμμανουήλ" στο 1, 23. Με γκουγκλάρισμα το βρήκα, μη νομίζεις τα ξέρω απ' έξω, τώρα τα ψάχνω. :P Και το σημείο απ' τον Ισαΐα έτσι το βρήκα χθες γιατί θυμόμουν τη φράση απ' το Ευαγγέλιο και ότι υπάρχει και στην ΠΔ και το έψαξα. Αν με ρωτήσεις άλλες φράσεις που να προφητεύουν τα σχετικά με το Χριστό (τα "καθώς γέγραπται" που συναντούμε στην Καινή Διαθήκη και την υμνολογία) δεν τα θυμάμαι δυστυχώς απ' έξω, δε βρίσκω συχνά το χρόνο να εντρυφήσω...
Δες λίγο το μήνυμα από πάνω που έγραψα στον Νικ, θα το κάνω βασικά ένα quote, και επαναλαμβάνω, μας δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι ρήμα, λόγος του Θεού είναι οι εντολές της καθημερινότητας. Λόγος του Θεού, θεολογία, δόγμα είναι η περιγραφή του Θεού, της σχέσης του με τον άνθρωπο, ο σκοπός του Θεού για τον άνθρωπο, ο σκοπός του ανθρώπου. Και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι κοτσάνα η προετοιμασία του ανθρωπίνου γένους για τον ερχομό του Θεού Λόγου. Φυσικά με τον ερχομό του Θεού Λόγου, του Χριστού, θα αλλάξουν κάποια πράματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι τιμωρίες και οι οδηγίες είναι τα πιο ασήμαντα. Να σου πω σημαντικά; Υπάρχουν Μυστήρια πλέον με τα οποία γινόμαστε ένα με το Θεό, ερχόμαστε σε Κοινωνία με το Θεό. Τι πάει να πει αυτό; Ότι άλλαξε το δόγμα; Όχι, ίδιος είναι ο Θεός αλλά έχει προχωρήσει στο σχέδιό Του. Αυτό είναι το σχέδιό Του. Να γίνει πιο στενή η σχέση Του με τον άνθρωπο. Αλλιώς δε θα χρειαζόταν καν να έρθει ο Χριστός.
Panos07 έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 13:06
nik_killthemall έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 11:47
Panos07 έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 00:19


Μένει εις τον αιώνα, δεν καταργήθηκε η ΠΔ, αλλά συμπληρώθηκε και επεξηγήθηκε. Εξάλλου ο βασικός σκοπός της ήταν η προετοιμασία των ανθρώπων για τον ερχομό του Μεσσία.
(Α) Πριν είπες πως η ΠΔ δεν ήταν ο λόγος του θεού μετά χριστόν, τώρα λες τελικά πως η ΠΔ απλά συμπληρώθηκε και επεξηγήθηκε ...

(Β) Το "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω" ήρθε να "συμπληρώσει" ας πούμε τον λιθοβολισμό αν εργαστείς την ημέρα του κυρίου ?

ή απλά φτιάχνει τον ορισμό της ΑΝΤΙΦΑΣΗΣ και μάλιστα της πολύ ανθρώπινης αντίφασης αφού τα (Α) και (Β) φέρνουν κατά τι ... ?

Τι κατήργησε ο χριστός με εκείνο το "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω" αν όχι όλον τον τιμωρητικό χαρακτηρά της ΠΔ, που ο Ησαϊας λέει πως το ρήμα (το λεχθέν) του θεϊκού της λόγου θα είναι αιώνιο ?
Όλη η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες έχουμε μεγαλώσει σε μονοθεϊστικό περιβάλλον (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλάμ). Τότε δεν ήταν έτσι. Τι θέλω να πω. Για σένα ο πυρήνας της ΠΔ είναι η τιμωρία και λες αφού καταργήθηκε η τιμωρία πώς ισχύει η ΠΔ; Σωστή σκέψη, αλλά ο πυρήνας της ΠΔ ήταν ο μονοθεϊσμός (μεταξύ άλλων) που τότε ήταν άγνωστος στους ανθρώπους και η ΠΔ τους τον έμαθε. Κολλάς στο λιθοβολισμό και νομίζεις ότι είναι ο πυρήνας της ΠΔ διότι σου κάνει εντύπωση, δε βλέπεις γύρω σου λιθοβολισμούς, ενώ ο μονοθεϊσμός λες οκ big deal γιατί παντού γύρω σου βλέπεις μονοθεϊστές. Τότε ήταν το ανάποδο, ήταν πρωτόγνωρο γι' αυτούς να τους πεις, παιδιά ξεχάστε τους πολλούς θεούς, ένας είναι ο Θεός. Ισχύει η ΠΔ στον πυρήνα της, στην ουσία της, στον ένα Τριαδικό Θεό που επιδιώκει τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Καταλαβαίνεις ότι θεολογικός λόγος είναι η περιγραφή του Θεού και η επιδίωξή του για τον άνθρωπο και όχι μια μεμονομένη οδηγία για την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής (ναι το συγκεκριμένο σημείο φυσικά αναφέρεται στην προ Χριστού περίοδο αφού ο Χριστός με την Ανάστασή του όρισε την Κυριακή ως μέρα του Κυρίου). Το να καταργηθεί το Σάββατο, οι σκληρές διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου και άλλες προσωρινές οδηγίες για την καθημερινότητα των Εβραίων (ναι προσωρινά ήταν γιατί ειπώθηκε στους Εβραίους κάντε υπακοή και υπομονή και θα έρθει ο Μεσσίας και μαζί του θα έρθουν καλύτερες μέρες) δε σημαίνει ότι καταργείται το ρήμα, ο λόγος του Θεού (ότι ο ένας Τριαδικός Θεός που δημιούργησε τον κόσμο και τον άνθρωπο, πασχίζει για την επιστροφή του ανθρώπου στον παράδεισο και τη Σωτηρία του).

Άβαταρ μέλους
nik_killthemall
Δημοσιεύσεις: 7237
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:35

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall » 13 Νοέμ 2018, 13:59

Panos07 έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 13:06
nik_killthemall έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 11:47
Panos07 έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 00:19


Μένει εις τον αιώνα, δεν καταργήθηκε η ΠΔ, αλλά συμπληρώθηκε και επεξηγήθηκε. Εξάλλου ο βασικός σκοπός της ήταν η προετοιμασία των ανθρώπων για τον ερχομό του Μεσσία.
(Α) Πριν είπες πως η ΠΔ δεν ήταν ο λόγος του θεού μετά χριστόν, τώρα λες τελικά πως η ΠΔ απλά συμπληρώθηκε και επεξηγήθηκε ...

(Β) Το "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω" ήρθε να "συμπληρώσει" ας πούμε τον λιθοβολισμό αν εργαστείς την ημέρα του κυρίου ?

ή απλά φτιάχνει τον ορισμό της ΑΝΤΙΦΑΣΗΣ και μάλιστα της πολύ ανθρώπινης αντίφασης αφού τα (Α) και (Β) φέρνουν κατά τι ... ?

Τι κατήργησε ο χριστός με εκείνο το "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω" αν όχι όλον τον τιμωρητικό χαρακτηρά της ΠΔ, που ο Ησαϊας λέει πως το ρήμα (το λεχθέν) του θεϊκού της λόγου θα είναι αιώνιο ?
Όλη η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες έχουμε μεγαλώσει σε μονοθεϊστικό περιβάλλον (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλάμ). Τότε δεν ήταν έτσι. Τι θέλω να πω. Για σένα ο πυρήνας της ΠΔ είναι η τιμωρία και λες αφού καταργήθηκε η τιμωρία πώς ισχύει η ΠΔ; Σωστή σκέψη, αλλά ο πυρήνας της ΠΔ ήταν ο μονοθεϊσμός (μεταξύ άλλων) που τότε ήταν άγνωστος στους ανθρώπους και η ΠΔ τους τον έμαθε. Κολλάς στο λιθοβολισμό και νομίζεις ότι είναι ο πυρήνας της ΠΔ διότι σου κάνει εντύπωση, δε βλέπεις γύρω σου λιθοβολισμούς, ενώ ο μονοθεϊσμός λες οκ big deal γιατί παντού γύρω σου βλέπεις μονοθεϊστές. Τότε ήταν το ανάποδο, ήταν πρωτόγνωρο γι' αυτούς να τους πεις, παιδιά ξεχάστε τους πολλούς θεούς, ένας είναι ο Θεός. Ισχύει η ΠΔ στον πυρήνα της, στην ουσία της, στον ένα Τριαδικό Θεό που επιδιώκει τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Καταλαβαίνεις ότι θεολογικός λόγος είναι η περιγραφή του Θεού και η επιδίωξή του για τον άνθρωπο και όχι μια μεμονομένη οδηγία για την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής (ναι το συγκεκριμένο σημείο φυσικά αναφέρεται στην προ Χριστού περίοδο αφού ο Χριστός με την Ανάστασή του όρισε την Κυριακή ως μέρα του Κυρίου). Το να καταργηθεί το Σάββατο, οι σκληρές διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου και άλλες προσωρινές οδηγίες για την καθημερινότητα των Εβραίων (ναι προσωρινά ήταν γιατί ειπώθηκε στους Εβραίους κάντε υπακοή και υπομονή και θα έρθει ο Μεσσίας και μαζί του θα έρθουν καλύτερες μέρες) δε σημαίνει ότι καταργείται το ρήμα, ο λόγος του Θεού (ότι ο ένας Τριαδικός Θεός που δημιούργησε τον κόσμο και τον άνθρωπο, πασχίζει για την επιστροφή του ανθρώπου στον παράδεισο και τη Σωτηρία του).
Δύο οι οπτικές που σε καταρρίπτουν :

1) Η λογική : Όσα λες είναι τα εκ των υστέρων λεχθέντα που αλλάζουν/υποκαθιστούν τα λόγια της ΠΔ ώστε να άρρουν την αντίφασή της με την ΚΔ. Πουθενά στην ΠΔ δεν αναφέρεται ή υπονοείται πως ο λόγος του Θεού έχει ημερομηνία λήξης ή παύσης ή συμπλήρωσης ώστε μετά την έλευση του χριστού να αλλάξει ή να "συμπληρωθεί" όπως λες, βασικά δεν αναφέρεται ούτε καν στη ΚΔ όπως σου υποδεικνύει ο άλφα. Το αν θες εσύ ή οι μεταγενέστεροι εκ των υστέρων να αλλάξουν τα λόγια ΠΔ/ΚΔ για λόγους προσωπικής πίστης, αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητάμε.

2) Η ιστορική : Η εξήγηση που δίνεις καταρρίπτεται από την καταγεγραμμένη ιστορία. Ο μονοθεισμός ήταν γνωστός στους ανθρώπους 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν τον χριστό, δεν ήταν ο ιουδαϊσμός της ΠΔ αυτός που έφερε τον μονοθεϊσμό στους ανθρώπους. Η πρώτη μονοθεϊστική και τεράστια θρησκεία ήταν οι ζωροάστρες. Ενώ προφανώς φιλοσοφικά ο μονοθεϊσμός εδραιώθηκε από Πλάτωνα και Στωικούς και μάλιστα πριν καν η ΠΔ μεταφραστεί από τους εβδομήκοντα.
Εν ολίγοις, δεν υπάρχει κανένα ιστορικό πάτημα για να υποστηρίξεις πως ο λόγος του θεού άλλαξε στη ΚΔ επειδή οι άνθρωποι είχαν γνωρίσει πλέον τον μονοθεϊσμό, ενώ δήθεν πριν, στην ΠΔ, ο λόγος του θεού ήτο "τραχύς" για να γνωρίσουν τον μονοθεϊσμό και να ξεφύγουν από τον πολυθεϊσμό, διότι και τον καιρό της ΠΔ και τον καιρό της ΚΔ ο μονοθεϊσμός ήτο γνωστός και στους ανθρώπους αλλά και στους Ιουδαίους, και ο πολυθεϊσμός πλειοψηφούσε και στις δύο περιόδους.
Δηλ. η μετάλλαξη του θεϊκού λόγου μεταξύ ΠΔ και ΚΔ ιστορικά είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να οφείλεται σε κάποια μετάβαση από τον μονοθεϊσμό στον πολυθεϊσμό των ανθρώπων αφού και ο μονοθεισμός ήτο γνωστός πολύ πριν την ΠΔ αλλά και τον καιρό της ΚΔ η πλάση πλειοψηφικά ήταν πολυθεϊστική.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nik_killthemall την 13 Νοέμ 2018, 14:42, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.

Σταύρακας
Δημοσιεύσεις: 108
Εγγραφή: 30 Οκτ 2018, 01:58

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σταύρακας » 13 Νοέμ 2018, 14:11

Στην ΠΔ υπάρχει μάλλον ενοθεϊσμός παρά ο μονοθεϊσμός που με την ενανθρώπιση του Λόγου εγκαθιδρύεται πλέον πλήρως, όχι σε φιλοσοφικό επίπεδο (Πλάτων), αλλά σε επίπεδο πίστης και λατρείας.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος
Δημοσιεύσεις: 37606
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 12:05

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 13 Νοέμ 2018, 14:24

Σουβλίτσα έγραψε:
12 Νοέμ 2018, 21:48
Πιστεύουμε σε ό,τι λέει και είπε και όρισε ο Θεός στην εποχή και στον τόπο και σε όποιον το όρισε-και το ορίζει.

:)
κι εγω το ιδιο.

σε ολα οσα εχει πει ο θεος, πιστευω.

το προβλημα ειναι οτι δεν εχει πει τιποτα, γιατι δεν υπηρξε ποτε, και ολα οσα νομιζουν ολοι οι πιστοι, ολων των θρησκειων, ειναι κατασκευασμενα ψεμματα.

οποιος θεος πραγματι βγει και μιλησει, και ορισει κλπ, θα γινει πιστευτος.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος
Δημοσιεύσεις: 37606
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 12:05

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 13 Νοέμ 2018, 14:30

Panos07 έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 00:19
Ο Τέλειος, Παντογνώστης, Πανάγαθος και Φιλεύσπλαχνος Θεός .
για ποιον θεο μιλας; για αυτον που περιγραφεται στις χριστιανικες γραφες :o:o
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος
Δημοσιεύσεις: 37606
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 12:05

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 13 Νοέμ 2018, 14:34

Panos07 έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 13:06


Όλη η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες έχουμε μεγαλώσει σε μονοθεϊστικό περιβάλλον (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλάμ). Τότε δεν ήταν έτσι. Τι θέλω να πω. Για σένα ο πυρήνας της ΠΔ είναι η τιμωρία και λες αφού καταργήθηκε η τιμωρία πώς ισχύει η ΠΔ; Σωστή σκέψη, αλλά ο πυρήνας της ΠΔ ήταν ο μονοθεϊσμός (μεταξύ άλλων) που τότε ήταν άγνωστος στους ανθρώπους και η ΠΔ τους τον έμαθε. Κολλάς στο λιθοβολισμό και νομίζεις ότι είναι ο πυρήνας της ΠΔ διότι σου κάνει εντύπωση, δε βλέπεις γύρω σου λιθοβολισμούς, ενώ ο μονοθεϊσμός λες οκ big deal γιατί παντού γύρω σου βλέπεις μονοθεϊστές. Τότε ήταν το ανάποδο, ήταν πρωτόγνωρο γι' αυτούς να τους πεις, παιδιά ξεχάστε τους πολλούς θεούς, ένας είναι ο Θεός. Ισχύει η ΠΔ στον πυρήνα της, στην ουσία της, στον ένα Τριαδικό Θεό που επιδιώκει τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Καταλαβαίνεις ότι θεολογικός λόγος είναι η περιγραφή του Θεού και η επιδίωξή του για τον άνθρωπο και όχι μια μεμονομένη οδηγία για την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής (ναι το συγκεκριμένο σημείο φυσικά αναφέρεται στην προ Χριστού περίοδο αφού ο Χριστός με την Ανάστασή του όρισε την Κυριακή ως μέρα του Κυρίου). Το να καταργηθεί το Σάββατο, οι σκληρές διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου και άλλες προσωρινές οδηγίες για την καθημερινότητα των Εβραίων (ναι προσωρινά ήταν γιατί ειπώθηκε στους Εβραίους κάντε υπακοή και υπομονή και θα έρθει ο Μεσσίας και μαζί του θα έρθουν καλύτερες μέρες) δε σημαίνει ότι καταργείται το ρήμα, ο λόγος του Θεού (ότι ο ένας Τριαδικός Θεός που δημιούργησε τον κόσμο και τον άνθρωπο, πασχίζει για την επιστροφή του ανθρώπου στον παράδεισο και τη Σωτηρία του).
ποιος μονοθεισμος;
3αδικος δεν λετε οτι ειναι; ο παπ παραπανω ειπε οτι εχει και αλλα 7 πνευματα με κατι περιεργα ονοματα. και ενα στρατο αγγελους, με αρχαγγελους αξιωματικους. και ξερογωποσους αγιους.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

Άβαταρ μέλους
Leporello
Δημοσιεύσεις: 14661
Εγγραφή: 07 Αύγ 2018, 19:09
Phorum.gr user: Leporello

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 13 Νοέμ 2018, 14:52

Alphabet έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 13:05
Ο συγγραφέας του ευαγγελίου του Ματθαίου χρησιμοποιεί την μετάφραση των Εβδομήκοντα για την εβραϊκή λέξη almah (μια νεαρή γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία που δεν είχε ακόμη παιδί), σαν την ελληνικη λεξη παρθενος για να υποστήριξει την ιδέα του για την παρθενική γέννηση του Ιησού. Οι μελετητές συμφωνούν ότι η λεξη "almah" που χρησιμοποιει ο Ησαιας, δεν έχει καμμια σχεση με την παρθενιά per se. Αλλωστε και το κειμενο των Εβδομηκοντα που δεχεται η Ορθοδοξη Εκκλησια, δεν αναφερει την λεξη παρθενο με την απολυτη σημασια της, αλλα ως νεαρη γυναικα (Γενεση 34:1-3).
Ωπ, εδώ σε έπιασα! :003:
Η ιδέα γιά την παρθενική γέννηση του Ιησού, δεν προέρχεται από την ερμηνεία τής λέξης "παρθένος", αλλά από τον Λουκά που λέει ρητώς:
Εἶπε δὲ Μαριὰμ πρὸς τὸν ἄγγελον· πῶς ἔσται μοι τοῦτο, ἐπεὶ ἄνδρα οὐ γινώσκω;

Καὶ ἀποκριθεὶς ὁ ἄγγελος εἶπεν αὐτῇ· Πνεῦμα Ἅγιον ἐπελεύσεται ἐπὶ σὲ καὶ δύναμις ὑψίστου ἐπισκιάσει σοι· διὸ καὶ τὸ γεννώμενον ἅγιον κληθήσεται υἱὸς Θεοῦ.

Εδώ η Παναγία λέει πως "άνδρα ου γινώσκω" προφανώς με την βιβλική έννοια, αφού με την κοινή έννοια γνώριζε άνδρα, τον Ιωσήφ.

On a second thought, το απόσπασμα αυτό όμως δεν στηρίζει απόλυτα την θεότητα του Ιησού. Δεν θα έπρεπε να λέει ρητώς ότι το "γεννώμενον άγιον" είναι ο ίδιος ο Θεός;

Από την άλλη, τέτοιες αντιφάσεις δεν καταρρίπτουν το Χριστιανικό δόγμα, γιά τους εξής λόγους:
1. Τόσο η Καινή όσο και η Παλαιά Διαθήκη γίνονται δεκτές ως θεόπνευστες, αλλά όχι σαν έργο Θεού. Επομένως, αποτελεί την ανθρώπινη έκφραση τής θεοπνευστίας και άρα υπόκειται σε λάθη. Συγκριτικά, ο Αρχάγγελος Γαρβιήλ έδωσε ιδιοχείρως το Κοράνι στον Μωάμεθ, το οποίο αποτελεί τον Λόγο του Θεού. Το ίδιο έκανε και ο Αγγελος Μορόνι, που έδωσε το Book of Mormon στον Τζο Σμίθ
2. Είναι επόμενο να υπάρχουν αντιφάσεις, αφού επιχειρείται να εκφρασθεί με τα ανθρώπινα μέσα το άπειρον του Θεού
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Panos07
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: 02 Ιουν 2018, 18:29

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Panos07 » 13 Νοέμ 2018, 15:21

nik_killthemall έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 13:59
Panos07 έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 13:06
nik_killthemall έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 11:47


(Α) Πριν είπες πως η ΠΔ δεν ήταν ο λόγος του θεού μετά χριστόν, τώρα λες τελικά πως η ΠΔ απλά συμπληρώθηκε και επεξηγήθηκε ...

(Β) Το "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω" ήρθε να "συμπληρώσει" ας πούμε τον λιθοβολισμό αν εργαστείς την ημέρα του κυρίου ?

ή απλά φτιάχνει τον ορισμό της ΑΝΤΙΦΑΣΗΣ και μάλιστα της πολύ ανθρώπινης αντίφασης αφού τα (Α) και (Β) φέρνουν κατά τι ... ?

Τι κατήργησε ο χριστός με εκείνο το "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω" αν όχι όλον τον τιμωρητικό χαρακτηρά της ΠΔ, που ο Ησαϊας λέει πως το ρήμα (το λεχθέν) του θεϊκού της λόγου θα είναι αιώνιο ?
Όλη η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες έχουμε μεγαλώσει σε μονοθεϊστικό περιβάλλον (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλάμ). Τότε δεν ήταν έτσι. Τι θέλω να πω. Για σένα ο πυρήνας της ΠΔ είναι η τιμωρία και λες αφού καταργήθηκε η τιμωρία πώς ισχύει η ΠΔ; Σωστή σκέψη, αλλά ο πυρήνας της ΠΔ ήταν ο μονοθεϊσμός (μεταξύ άλλων) που τότε ήταν άγνωστος στους ανθρώπους και η ΠΔ τους τον έμαθε. Κολλάς στο λιθοβολισμό και νομίζεις ότι είναι ο πυρήνας της ΠΔ διότι σου κάνει εντύπωση, δε βλέπεις γύρω σου λιθοβολισμούς, ενώ ο μονοθεϊσμός λες οκ big deal γιατί παντού γύρω σου βλέπεις μονοθεϊστές. Τότε ήταν το ανάποδο, ήταν πρωτόγνωρο γι' αυτούς να τους πεις, παιδιά ξεχάστε τους πολλούς θεούς, ένας είναι ο Θεός. Ισχύει η ΠΔ στον πυρήνα της, στην ουσία της, στον ένα Τριαδικό Θεό που επιδιώκει τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Καταλαβαίνεις ότι θεολογικός λόγος είναι η περιγραφή του Θεού και η επιδίωξή του για τον άνθρωπο και όχι μια μεμονομένη οδηγία για την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής (ναι το συγκεκριμένο σημείο φυσικά αναφέρεται στην προ Χριστού περίοδο αφού ο Χριστός με την Ανάστασή του όρισε την Κυριακή ως μέρα του Κυρίου). Το να καταργηθεί το Σάββατο, οι σκληρές διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου και άλλες προσωρινές οδηγίες για την καθημερινότητα των Εβραίων (ναι προσωρινά ήταν γιατί ειπώθηκε στους Εβραίους κάντε υπακοή και υπομονή και θα έρθει ο Μεσσίας και μαζί του θα έρθουν καλύτερες μέρες) δε σημαίνει ότι καταργείται το ρήμα, ο λόγος του Θεού (ότι ο ένας Τριαδικός Θεός που δημιούργησε τον κόσμο και τον άνθρωπο, πασχίζει για την επιστροφή του ανθρώπου στον παράδεισο και τη Σωτηρία του).
Δύο οι οπτικές που σε καταρρίπτουν :

1) Η λογική : Όσα λες είναι τα εκ των υστέρων λεχθέντα που αλλάζουν/υποκαθιστούν τα λόγια της ΠΔ ώστε να άρρουν την αντίφασή της με την ΚΔ. Πουθενά στην ΠΔ δεν αναφέρεται ή υπονοείται πως ο λόγος του Θεού έχει ημερομηνία λήξης ή παύσης ή συμπλήρωσης ώστε μετά την έλευση του χριστού να αλλάξει ή να "συμπληρωθεί" όπως λες, βασικά δεν αναφέρεται ούτε καν στη ΚΔ όπως σου υποδεικνύει ο άλφα. Το αν θες εσύ ή οι μεταγενέστεροι εκ των υστέρων να αλλάξουν τα λόγια ΠΔ/ΚΔ για λόγους προσωπικής πίστης, αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητάμε.

2) Η ιστορική : Η εξήγηση που δίνεις καταρρίπτεται από την καταγεγραμμένη ιστορία. Ο μονοθεισμός ήταν γνωστός στους ανθρώπους 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν τον χριστό, δεν ήταν ο ιουδαϊσμός της ΠΔ αυτός που έφερε τον μονοθεϊσμό στους ανθρώπους. Η πρώτη μονοθεϊστική και τεράστια θρησκεία ήταν οι ζωροάστρες. Ενώ προφανώς φιλοσοφικά ο μονοθεϊσμός εδραιώθηκε από Πλάτωνα και Στωικούς και μάλιστα πριν καν η ΠΔ μεταφραστεί από τους εβδομήκοντα.
Εν ολίγοις, δεν υπάρχει κανένα ιστορικό πάτημα για να υποστηρίξεις πως ο λόγος του θεού άλλαξε στη ΚΔ επειδή οι άνθρωποι είχαν γνωρίσει πλέον τον μονοθεϊσμό, ενώ δήθεν πριν, στην ΠΔ, ο λόγος του θεού ήτο "τραχύς" για να γνωρίσουν τον μονοθεϊσμό και να ξεφύγουν από τον πολυθεϊσμό, διότι και τον καιρό της ΠΔ και τον καιρό της ΚΔ ο μονοθεϊσμός ήτο γνωστός και στους ανθρώπους αλλά και στους Ιουδαίους, και ο πολυθεϊσμός πλειοψηφούσε και στις δύο περιόδους.
Δηλ. η μετάλλαξη του θεϊκού λόγου μεταξύ ΠΔ και ΚΔ ιστορικά είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να οφείλεται σε κάποια μετάβαση από τον μονοθεϊσμό στον πολυθεϊσμό των ανθρώπων αφού και ο μονοθεισμός ήτο γνωστός πολύ πριν την ΠΔ αλλά και τον καιρό της ΚΔ η πλάση πλειοψηφικά ήταν πολυθεϊστική.
Για το Ζωροαστρισμό δεν το γνώριζα. Ενδιαφέρον! Θα το ψάξω κάποια στιγμή και θα ψάξω και ευρύτερα για το μονοθεϊσμό. Δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι η ΠΔ ήταν η πρώτη γνωριμία του Θεού (του δικού μας Θεού για τον οποίο μιλάμε) με τον άνθρωπο. Ισχύουν τα ίδια. Πυρήνας της ΠΔ είναι το ποιος είναι ο Θεός, που έπλασε τον κόσμο και τον άνθρωπο, ποιος είναι ο σκοπός του για τον κόσμο και τον άνθρωπο κτλ. Αυτά είναι ο λόγος του Θεού και δεν άλλαξαν από την Παλαιά στην Καινή Διαθήκη. Παραθέτω και ένα λινκ από ανθρώπους πολύ πιο κατάλληλους από μένα να μιλήσουν για τέτοια ζητήματα. Ένα διαγώνιο διάβασμα έκανα, δεν το είδα λεπτομερώς, ελπίζω να λύνει κάποιες απορίες.

Η Παλαιά Διαθήκη στην ζωή της Εκκλησίας

Panos07
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: 02 Ιουν 2018, 18:29

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Panos07 » 13 Νοέμ 2018, 15:27

Ασέβαστος έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 14:30
Panos07 έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 00:19
Ο Τέλειος, Παντογνώστης, Πανάγαθος και Φιλεύσπλαχνος Θεός .
για ποιον θεο μιλας; για αυτον που περιγραφεται στις χριστιανικες γραφες :o:o
Ναι
Ασέβαστος έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 14:34
Panos07 έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 13:06


Όλη η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες έχουμε μεγαλώσει σε μονοθεϊστικό περιβάλλον (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλάμ). Τότε δεν ήταν έτσι. Τι θέλω να πω. Για σένα ο πυρήνας της ΠΔ είναι η τιμωρία και λες αφού καταργήθηκε η τιμωρία πώς ισχύει η ΠΔ; Σωστή σκέψη, αλλά ο πυρήνας της ΠΔ ήταν ο μονοθεϊσμός (μεταξύ άλλων) που τότε ήταν άγνωστος στους ανθρώπους και η ΠΔ τους τον έμαθε. Κολλάς στο λιθοβολισμό και νομίζεις ότι είναι ο πυρήνας της ΠΔ διότι σου κάνει εντύπωση, δε βλέπεις γύρω σου λιθοβολισμούς, ενώ ο μονοθεϊσμός λες οκ big deal γιατί παντού γύρω σου βλέπεις μονοθεϊστές. Τότε ήταν το ανάποδο, ήταν πρωτόγνωρο γι' αυτούς να τους πεις, παιδιά ξεχάστε τους πολλούς θεούς, ένας είναι ο Θεός. Ισχύει η ΠΔ στον πυρήνα της, στην ουσία της, στον ένα Τριαδικό Θεό που επιδιώκει τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Καταλαβαίνεις ότι θεολογικός λόγος είναι η περιγραφή του Θεού και η επιδίωξή του για τον άνθρωπο και όχι μια μεμονομένη οδηγία για την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής (ναι το συγκεκριμένο σημείο φυσικά αναφέρεται στην προ Χριστού περίοδο αφού ο Χριστός με την Ανάστασή του όρισε την Κυριακή ως μέρα του Κυρίου). Το να καταργηθεί το Σάββατο, οι σκληρές διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου και άλλες προσωρινές οδηγίες για την καθημερινότητα των Εβραίων (ναι προσωρινά ήταν γιατί ειπώθηκε στους Εβραίους κάντε υπακοή και υπομονή και θα έρθει ο Μεσσίας και μαζί του θα έρθουν καλύτερες μέρες) δε σημαίνει ότι καταργείται το ρήμα, ο λόγος του Θεού (ότι ο ένας Τριαδικός Θεός που δημιούργησε τον κόσμο και τον άνθρωπο, πασχίζει για την επιστροφή του ανθρώπου στον παράδεισο και τη Σωτηρία του).
ποιος μονοθεισμος;
3αδικος δεν λετε οτι ειναι; ο παπ παραπανω ειπε οτι εχει και αλλα 7 πνευματα με κατι περιεργα ονοματα. και ενα στρατο αγγελους, με αρχαγγελους αξιωματικους. και ξερογωποσους αγιους.
Μόνο ο ένας Τριαδικός Θεός είναι Άναρχος. Ό,τι άλλο υπάρχει είναι δημιούργημά Του.

Άβαταρ μέλους
Alphabet
Δημοσιεύσεις: 1639
Εγγραφή: 18 Οκτ 2018, 11:13
Phorum.gr user: Alphabet

Re: Πιστεύετε στην Παλαιά Διαθήκη;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 13 Νοέμ 2018, 15:45

Leporello έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 14:52
Alphabet έγραψε:
13 Νοέμ 2018, 13:05
Ο συγγραφέας του ευαγγελίου του Ματθαίου χρησιμοποιεί την μετάφραση των Εβδομήκοντα για την εβραϊκή λέξη almah (μια νεαρή γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία που δεν είχε ακόμη παιδί), σαν την ελληνικη λεξη παρθενος για να υποστήριξει την ιδέα του για την παρθενική γέννηση του Ιησού. Οι μελετητές συμφωνούν ότι η λεξη "almah" που χρησιμοποιει ο Ησαιας, δεν έχει καμμια σχεση με την παρθενιά per se. Αλλωστε και το κειμενο των Εβδομηκοντα που δεχεται η Ορθοδοξη Εκκλησια, δεν αναφερει την λεξη παρθενο με την απολυτη σημασια της, αλλα ως νεαρη γυναικα (Γενεση 34:1-3).
Ωπ, εδώ σε έπιασα! :003:
Η ιδέα γιά την παρθενική γέννηση του Ιησού, δεν προέρχεται από την ερμηνεία τής λέξης "παρθένος", αλλά από τον Λουκά που λέει ρητώς:
Εἶπε δὲ Μαριὰμ πρὸς τὸν ἄγγελον· πῶς ἔσται μοι τοῦτο, ἐπεὶ ἄνδρα οὐ γινώσκω;

Καὶ ἀποκριθεὶς ὁ ἄγγελος εἶπεν αὐτῇ· Πνεῦμα Ἅγιον ἐπελεύσεται ἐπὶ σὲ καὶ δύναμις ὑψίστου ἐπισκιάσει σοι· διὸ καὶ τὸ γεννώμενον ἅγιον κληθήσεται υἱὸς Θεοῦ.

Εδώ η Παναγία λέει πως "άνδρα ου γινώσκω" προφανώς με την βιβλική έννοια, αφού με την κοινή έννοια γνώριζε άνδρα, τον Ιωσήφ.

On a second thought, το απόσπασμα αυτό όμως δεν στηρίζει απόλυτα την θεότητα του Ιησού. Δεν θα έπρεπε να λέει ρητώς ότι το "γεννώμενον άγιον" είναι ο ίδιος ο Θεός;

Από την άλλη, τέτοιες αντιφάσεις δεν καταρρίπτουν το Χριστιανικό δόγμα, γιά τους εξής λόγους:
1. Τόσο η Καινή όσο και η Παλαιά Διαθήκη γίνονται δεκτές ως θεόπνευστες, αλλά όχι σαν έργο Θεού. Επομένως, αποτελεί την ανθρώπινη έκφραση τής θεοπνευστίας και άρα υπόκειται σε λάθη. Συγκριτικά, ο Αρχάγγελος Γαρβιήλ έδωσε ιδιοχείρως το Κοράνι στον Μωάμεθ, το οποίο αποτελεί τον Λόγο του Θεού. Το ίδιο έκανε και ο Αγγελος Μορόνι, που έδωσε το Book of Mormon στον Τζο Σμίθ
2. Είναι επόμενο να υπάρχουν αντιφάσεις, αφού επιχειρείται να εκφρασθεί με τα ανθρώπινα μέσα το άπειρον του Θεού
Πως με επιασες;
Ο συγγραφεας του κατα Ματθαιον πρωτος ανεφερε οτι ηταν εγκυος η Μαρια χωρις σχεση και μονο αυτος "δανειστηκε" την προφητεια στον Ισαια για να δειξει οτι παρα την εγκυμοσυνη της ηταν παρθενος. Γιατι αν δεις, μιλαγαμε για την προφητεια του Ισαια, οχι για τον Ματθαιο.

Μην ξεχναμε οτι ο συγγραφεας του κατα Λουκαν αντεγραψε κατα περιπου 70% το κατα Ματθαιον (πραγμα που σημαινει οτι δεν ηξερε καλα τα γεγονοτα) και ειναι εντυπωσιακο οτι ορισμενα χωρια ειναι τελειως πανομοιοτυπα μεχρι και στο κομμα. Τωρα που εμαθε και εγραψε ο συγγραφεας τι ειπε η Μαρια, 80 χρονια μετα την συλληψη του Ιησου, ειναι αλλη υποθεση.

Κοιταξε, ποτε δεν μιλαω για μικρες αντιφασεις που χρησιμοποιουν αλλοι π.χ. ποιοι και ποσοι ανακαλυψαν το αδειο ταφο του Ιησου η τι ακριβως ειπε καποιος. Αυτα δεν ειναι ουτε καν πταισματα. Μιλαω για καραμπινατες δογματικες αντιφασεις.
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών