Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
-
Yochanan
- Phorum.gr user: Yochanan
Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από Yochanan » 10 Φεβ 2019, 13:09
Beria έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:07
Μην είσαι
γρουσούζα καλή μου
Κάνε λίγο
κέφι. Ετσι για το
χατήρι μου

Αιντε μωρέ με το
χαιβάνι
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
-
hellegennes
από hellegennes » 10 Φεβ 2019, 13:12
Αρχίσαμε τις Ζολωτιές, τώρα. Κλείστε παρακαλώ αυτόν τον ασκό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
-
Yochanan
από Yochanan » 10 Φεβ 2019, 13:14
hellegennes έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:12
βρε κακομοιρη εδω λες οτι θα πας στο patrologia migne να ψαχνεις για αναφορες σε ελληνικο καφε και σε πείραξε το "χαιβάνι" για τη jewno??
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
-
Αγις
από Αγις » 10 Φεβ 2019, 13:16
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:06
Αγις έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 12:22
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 12:11
Οι Κινέζοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι, Ινδοί κλπ είχαν πολιτισμό χιλιάδες χρόνια πριν βγει στο προσκήνιο η κλασσική περίοδος των Ελλήνων. Για να το θέσω πιο κυνικά, όταν αυτοί έκαναν "επώνυμο" πολιτισμό (και όχι γενικώς και αορίστως κάποια μορφή αρχιτεκτονικής, τέχνης, φιλοσοφίας κλπ) οι Έλληνες έτρωγαν βελανίδια.
Αυτό που προσέφερε ο Ελληνικός πολιτισμός ήταν μία πολύ σημαντική διαφοροποίηση στα μέχρι τότε δεδομένα, που ήταν κοινά σε όλες αυτές τις δυναστείες.
Ισοπεδωτικό.
Το Σεσκλο κ το Διμηνι δεν θεωρούνται πολιτισμος ;
Χαρακτηριστικο μας διαχρονικα είναι οτι συλλέγουμε απο ολους και συνθέτουμε - ''Ελληνοποιούμε ''
Σε σχέση με τους πολιτισμούς που ανέφερα, σαφώς όχι. Είναι άλλο πράγμα η ένδειξη οικισμών που πιστοποιούν την παλαιότητα οργανωμένης ζωής στο χ χώρο και άλλο ο πολιτισμός των δυναστειών που είχαν όλες τις ενδείξεις ενός οργανωμένου κράτους με αυτοκράτορες, αυλή, στρατό, επιστήμονες, φιλοσόφους, ποιητές κλπ και απτά δείγματα δομημένης αρχιτεκτονικής και τέχνης.
Τα περισσότερα ιστορικά στοιχεία, τα παρέχει η τέχνη. Τόσο από τη σύγκριση των αρχιτεκτονικών επιρροών ή καλλιτεχνικών τάσεων όσο και από τη χρήση των υλικών που χρησιμοποιούσαν.
Με λίγα λόγια, αλλού έπαιξαν μπάλα οι Έλληνες.
Και φυσικά η Ρώμη δεν αντέγραψε το Σέσκλο.
Το ''αλλου '' είναι στην ουσια πολιτικο = επηρεάζει την οργάνωση κ τον πολιτισμο - κεντρικη διοίκηση αυτοκρατοριες και τα ρεστα δεν μπορουσαν να υπάρχουν - είναι χαρακτηριστικό μας.
Οσο για την τέχνη η πολυποίκιλη διαφορετικότητα απο νησί σε νησί - απο περιοχή σε περιοχή απο χωριο σε χωριο στην μουσική μας παράδοση το αποδεικνύει.
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
-
Beria
- Συντονιστής
από Beria » 10 Φεβ 2019, 13:18
Yochanan έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:14
βρε κακομοιρη εδω λες οτι θα πας στο patrologia migne να ψαχνεις για αναφορες σε ελληνικο καφε και σε πείραξε το "χαιβάνι" για τη jewno??
Ναι ρε συ! Τι ζόρι τραβάει;
Λες να έχει κεσάτια στη δουλειά;

gassim έγραψε: ↑07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
-
Yochanan
από Yochanan » 10 Φεβ 2019, 13:18
Beria έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:18

Ποιά δουλειά; Στο ... μπακάλικο λές;;;
-
Beria
- Συντονιστής
από Beria » 10 Φεβ 2019, 13:19
Yochanan έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:18
Beria έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:18

Ποιά δουλειά; Στο ... μπακάλικο λές;;;
Τον έχουν ταράξει στο βερεσέ;
-
Leporello
- Phorum.gr user: Leporello
από Leporello » 10 Φεβ 2019, 13:20
hellegennes έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:08
Beria έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 12:54
hellegennes έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 01:06
Όχι ότι με ενδιαφέρει, γιατί δεν πίνω κιόλας, αλλά αυτό ότι ο ελληνικός καφές είναι τούρκικος δεν έχω καταλάβει ποτέ πού έχει την βάση του. Στο μαγαζί έχω πολλούς πελάτες Τούρκους, γιατί είναι περιοχή τους. Όλοι πίνουν ελληνικό καφέ και όλοι τον λένε ελληνικό. Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν Τούρκο να ονομάζει τούρκικο τον ελληνικό καφέ.
Μέχρι το 1974 δεν υπήρχε η λέξη
ελληνικός καφές
Έναν τούρκικο παρήγγειλαν στα καφενεία
Μετά την Κύπρο ξεκίνησε καμπάνια από τις εταιρίες καφε για να λέγεται ελληνικός

Δεν είμαι τόσο παλιός για να έχω προσωπική άποψη απ' αυτό, αλλά δεν έχει καμμιά σχέση έτσι κι αλλιώς. Και τον καφέ φίλτρου τον λέμε γαλλικό καφέ χωρίς να έχει την παραμικρή σχέση με την Γαλλία. Εξάλλου και η φωτογραφία που βάζεις για να στηρίξεις το επιχείρημά σου έρχεται μπούμερανγκ. Διαβάζεις τι γράφει; Ότι πρώτον δεν είναι τούρκικος αυτός ο καφές και δεύτερον ότι και οι ξένοι τον ονομάζουν ελληνικό.
Θα με κάνεις να ψάξω στην γραμματεία για το αν εμφανίζεται η σύμφραση «ελληνικός καφές» πριν το 1974. Θέλεις να το πάμε;
Mην επιμένεις, ο Beria τα λέει σωστά. Μόνο που αυτή η εκστρατεία άρχισε λίγο μετά, το 1975-1976. Αμέσως μετά την εισβολή τής Τουρκίας στην Κύπρο έγινε μία βραχύβια και αποτυχημένη προσπάθεια να μετονομασθεί ο καφές αυτός σε "Βυζαντινό".
Α, και "τούρκικος" λέγεται ο καφές σε όλα τα Βαλκάνια.
https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_coffee
1.
hellegennes έγραψε: ↑13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το
ύδωρ που σήμαινε νερό και το
φίλος που σήμαινε φίλος.
-
Juno
από Juno » 10 Φεβ 2019, 13:21
Beria έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:07
Juno έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:05
Beria έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:00
Ταμαμ 
Εντάξει βρε Μπέρια, εσύ θέλεις να μιλάς τούρκικα, εμείς θέλουμε να μιλάμε ελληνικά. Κανένα πρόβλημα, δημοκρατία έχουμε,
όλα καλά.
Σου υπογράμμισα μεταφράσεις σε περίπτωση που αποφασίσεις να αφήσεις πίσω τη βαρβαρική γλώσσα.
ελληνικός καφές
Ό,τι και να λέμε, ο καφές ξεκίνησε από την Αιθιοπία. Όχι από την Τουρκία.
Άντε τώρα στο κέντρο να βγάλεις φωτογραφίες με τη μοναδική, αφαιρετική μέθοδό σου, για να μας δείξεις πως η πόλη δεν έχει αρκετούς τουρίστες.
Μην είσαι
γρουσούζα καλή μου
Κάνε λίγο
κέφι. Ετσι για το
χατήρι μου

Δεν θα σου τα μεταφράσω όλα, υπάρχει και αναζήτηση. Και θα δεις λέξεις που ήδη χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου.
Γενικώς η προσφορά των Τούρκων στην ανθρωπότητα είναι γενοκτονίες τριών λαών, χαρέμια μικρών παιδιών, πισογύρισμα ενός λαού ακριβώς τη στιγμή που έβγαζε επίσημα την αρχαία καταγωγή του, σφαγές, παιδομάζωμα και πλύση εγκεφάλου
(ούτε για το γενίτσαρος έχουμε λέξη στα ελληνικά) για να αποστρέφονται τα παιδιά τις οικογένειές τους και άλλα τέτοια.
-
ΟΥΤΙΣ
- Μέγας Ιεροσυντονιστής
από ΟΥΤΙΣ » 10 Φεβ 2019, 13:23
Beria έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:04
ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:01
ελληνικός καφές

Πάντως, με κανά δυο Τούρκους που έχει τύχει να μιλήσω, με έχουν διαβεβαιώσει ότι ο δικός τους καφές δεν έχει σχέση με τον δικό μας. Ειδικά ο ένας εκ των δυο ήταν τόσο ξετρελαμένος με τον Bravo, που τον αγόραζε μαζικά και τον έστελνε στους δικούς του, τους οποίους, επίσης, είχε μυήσει. Από όσο καταλαβαινω, διαφέρει και ο τρόπος παρασκευής και το χαρμάνι. Σίγουρα δυο άνθρωποι δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα, αλλά σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να καταθέσω αυτή μου την εμπειρία στην συζήτηση.
Δεν έχω παέι στην Τουρκία για να ξέρω τα του καφέ εκεί. Μου έχουν φέρει καφέ από καλό καφεκοπτείο της Πόλης και δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο
Εγώ απάντησα στον Ελληγενή για το πώς ονομάζαμε μέχρι πολύ πρόσφατα τον καφέ
Ναι, εντάξει.
Αλλά, η μετονομασία του σε "ελληνικό" φαίνεται να έχει βάση. Εξάλλου, και στη Ρώμη υπάρχει το Καφέ Γκρέκο και όχι το Καφέ Τούρκα!

«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.
-
ΓΑΛΗ
από ΓΑΛΗ » 10 Φεβ 2019, 13:24
Εγώ πάντως συνεχίζω να μην καταλαβαίνω τι σχέση έχει η προσφορά της Τουρκίας στον παγκόσμιο πολιτισμό με το πόσες τούρκικες λέξεις χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
-
Βινόσαυρος
από Βινόσαυρος » 10 Φεβ 2019, 13:27
ST48410 έγραψε: ↑09 Φεβ 2019, 17:29
Υδράργυρος έγραψε: ↑09 Φεβ 2019, 11:36
Μετριους μουσικα λοιπον υμνους στην παιδοφιλια (αγνη παρθενε) και στον αντισημιτισμο(το αλλο). Δεν τα λες συνεισφορα στον παγκοσμιο πολιτισμο αυτα. Πουθενα δεν εχουν επηρρεασει τον παγκοσμιο πολιτισμο, και καποιους λιγους που επηρρεασανε τους αποκαλειτε υποτιμητικα γυφτους.
Πιστεύω πως δεν τα εννοείς αυτά και ότι μάλλον τα λες για να τσιγκλίσεις άλλους χρήστες. Μια αυτοκρατορία με τόσο μεγάλη διάρκεια θα ήταν στατιστικά απίθανο να μην είχε αφήσει κάτι και να μην έχει επηρεάσει.
Το αν είσαι χριστιανός ή όχι είναι αδιάφορο όταν θαυμάζεις ένα έργο τέχνης, ένα έργο ανθρώπινης επινοητικότητας και φαντασίας.
Ενώ η οθωμανική ήταν μικρή και δεν άφησε τίποτες.
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.
-
Beria
- Συντονιστής
από Beria » 10 Φεβ 2019, 13:28
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:24
Εγώ πάντως συνεχίζω να μην καταλαβαίνω τι σχέση έχει η προσφορά της Τουρκίας στον παγκόσμιο πολιτισμό με το πόσες τούρκικες λέξεις χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα.
Πώς δεν έχει;
Συνεισέφερε στη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Έθνους. Αυτό το απαύγασμα του παγκοσμίου πολιτισμού
-
Leporello
- Phorum.gr user: Leporello
από Leporello » 10 Φεβ 2019, 13:30
Κουρκούας έγραψε: ↑10 Φεβ 2019, 13:17
Χμμμ, στα αρχαία ελληνικά πώς το λέγαν το καφέ χρώμα;
Φαιόν
1.
hellegennes έγραψε: ↑13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το
ύδωρ που σήμαινε νερό και το
φίλος που σήμαινε φίλος.
-
-
- 55 Απαντήσεις
- 1505 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από GoBzi
11 Νοέμ 2024, 20:55
-
-
- 19 Απαντήσεις
- 532 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης
04 Φεβ 2025, 09:25
-
-
- 24 Απαντήσεις
- 915 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Andromachi
05 Ιουν 2024, 19:28
-
-
- 6 Απαντήσεις
- 422 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Pillars
13 Ιουν 2024, 19:13
Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών
Αποποίηση Ευθυνών Διαχείρισης Φόρουμ (Phorum.com.gr)
Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το Φόρουμ είναι προσωπικά και δεν αντιπροσωπεύουν αυτές της Διαχείρισης του Phorum.com.gr
Το κάθε μέλος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη των δημοσιεύσεών του, των απόψεων / θέσεων που εκφράζονται
μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται.
Η Διαχείριση του Phorum.com.gr σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη, για οποιαδήποτε συμβουλή ή συστάσεις που κάνει ή υπονοεί κάποιο μέλος ή επισκέπτης του Phorum.com.gr
η οποία έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε απώλεια / ζημία, με οποιονδήποτε τρόπο, για μέλος του Phorum.com.gr, ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.
Επιπλέον, η Διαχείριση του Phorum.com.gr δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη, για το περιεχόμενο οποιουδήποτε άλλου ιστοτόπου στο Διαδίκτυο,
που έχει συνδεθεί με σύνδεσμο (link) από το Phorum.com.gr
Για άμεση επικοινωνία με τη Διαχείριση του Phorum.com.gr μπορείτε να συμπληρώνετε τη φόρμα της σελίδας Επικοινωνίας του Phorum.com.gr παρακάτω.