ντουζ πουάν ......Άλεκ!!!alekhine έγραψε: ↑03 Απρ 2018, 09:38πανω σετο θεμα της αριθμησης κορυφαιοι ειναι οι γαλλοι, οι οποιοι για τον αριθμο 90 π.χ. λενε "4 εικοσαδες και δεκα"hellegennes έγραψε: ↑03 Απρ 2018, 00:59Tο πανηγύρι είναι με το πώς σχηματίζουν τα αριθμητικά τους και σχετικά επίθετα.
Αγγλικα
- κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Phorum.gr user: κουλούρι Θεσσαλονίκης
Re: Αγγλικα
Προσωπικά το "μεταφράζω" σαν απρόοπτη απώλεια. Και λέω το "μεταφράζω" γιατί περισσότερο είναι το πως το νιώθω στα ελληνικά σαν έκφραση παρά ακριβής μετάφραση.fagano3 έγραψε: ↑02 Απρ 2018, 18:05Σημερα διαβαζοντας ισπανικα συναντησα τον τιτλο του βιβλιου που στα αγγλικα ειναι casual vacancy και στα ελληνικα μεταφραστηκε ως ξαφνικος θανατος.Μπορει καποιος να δικαιολογησει πως προκυπτει αυτο;Ειναι εκφραση;casual σημαινει και ξαφνικος και vacancy σημαινει και θανατος;
c/
- Cecily Anne
Εν τω μεταξύ χτες είχα πάρει ενα μιξ αποξηραμένων φρούτων Ταϋλάνδης και είχε ένα τέτοιο μέσα. Είμαι πολύ μπροστά.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
- Cecily Anne
Είναι που δεν έχετε ακούσει την ώρα στα Γερμανικά. Γελάνε και τα τσιμέντα.κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: ↑03 Απρ 2018, 10:43ντουζ πουάν ......Άλεκ!!!alekhine έγραψε: ↑03 Απρ 2018, 09:38πανω σετο θεμα της αριθμησης κορυφαιοι ειναι οι γαλλοι, οι οποιοι για τον αριθμο 90 π.χ. λενε "4 εικοσαδες και δεκα"hellegennes έγραψε: ↑03 Απρ 2018, 00:59Tο πανηγύρι είναι με το πώς σχηματίζουν τα αριθμητικά τους και σχετικά επίθετα.
6 λεπτά πριν από το και μισή.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
- κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Phorum.gr user: κουλούρι Θεσσαλονίκης
ε καλά και στα γαλλικά έχει 2 τρόπους.Cecily Anne έγραψε: ↑03 Απρ 2018, 13:09Είναι που δεν έχετε ακούσει την ώρα στα Γερμανικά. Γελάνε και τα τσιμέντα.
6 λεπτά πριν από το και μισή.
μονο το ''και μιση'' μ'αρεσει!
- hellegennes
Κι εμείς το κάνουμε αυτό. Απλά στα ελληνικά οι μισές ώρες είναι μονολεκτικές και δεν φαίνεται. Λέμε και «στις τρεισήμισι» και «μισή ώρα μετά τις τρεις».
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- shrike
- Phorum.gr user: Isildur
Ναι, μόνο που εγώ αναφερόμουν σε τρόπο εκφώνησης της ώρας που όντως χρησιμοποιείται.
Αν ρωτήσω σε κάποιον τι ώρα είναι και μου πει "μισή ώρα μετά τις τρεις", το πιθανότερο είναι να του απαντήσω "Yoda, εσύ;" (ή, εναλλακτικά, "Αντίοχε;")
Φαντάζομαι ότι εννοείς πως μπορούμε να πούμε "τρεισήμιση", αλλά και "τρεις και μισή".
Αν ρωτήσω σε κάποιον τι ώρα είναι και μου πει "μισή ώρα μετά τις τρεις", το πιθανότερο είναι να του απαντήσω "Yoda, εσύ;" (ή, εναλλακτικά, "Αντίοχε;")
Φαντάζομαι ότι εννοείς πως μπορούμε να πούμε "τρεισήμιση", αλλά και "τρεις και μισή".
- hellegennes
Στον γραπτό λόγο χρησιμοποιείται κανονικά, στον προφορικό μόνο ο Αντίοχος θα το έλεγε, ναι. Άλλωστε και το half past οι φυσιολογικοί αγγλόγλωσσοι δεν το χρησιμοποιούν στον προφορικό τους λόγο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Ελβετός Τραπεζίτης
fagano3 έγραψε: ↑02 Απρ 2018, 18:05Σημερα διαβαζοντας ισπανικα συναντησα τον τιτλο του βιβλιου που στα αγγλικα ειναι casual vacancy και στα ελληνικα μεταφραστηκε ως ξαφνικος θανατος.Μπορει καποιος να δικαιολογησει πως προκυπτει αυτο;Ειναι εκφραση;casual σημαινει και ξαφνικος και vacancy σημαινει και θανατος;
casual σημαινει και σύνηθες/καθημερινο/άτυπο, αλλά το vacancy μονο με αρκετά υπερβολικό μεταφορικό εννοιολογικό τραβηγμα σημαίνει "θανατος"
vacancy = η θέση που ξαφνικά "ανοίγει" και γινεται διαθέσιμη ή το ελεύθερο δωμάτιο σε ξενοδοχείο. Γενικά εννοεί το διαθέσιμο.
Οπότε καλύτερη μετάφρση θα ηταν κάποιο απο τα κάτωθι:
«Σύνηθες κενό»
«Καθημερινό Συμβαν»
«αναμενόμενο κενό»
«καθημερινή διαθεσιμότητα»
Success is not an end-of-the-road game, it's a never-ending-road game.
- Ελβετός Τραπεζίτης
Τρακάρισμα ή στραπατσάρισμα ( απο το γερμανικό Strapazieren = να φτάσει κάτι σε σημείο συνθλιψης/καταστροφής/σπάσιμο σε κομμάτια )
Αλλά το πιο σωστό ειναι να αποδωθεί σαν «πολλαπλή σύγκρουση»
Άλλη πολύ ωραία λέξη που δεν πολυχρησιμοποιείται είναι η λέξη teetotaller (την είχα γράψει και στο παλιό φόρουμ).
Και δύο εκφράσεις
1)tongue in cheek
2)stiff upper lip
Και δύο εκφράσεις
1)tongue in cheek
2)stiff upper lip
- hellegennes
Όχι. Καθόλου όμως. Διάβασε λίγο αυτό κι αυτό.Ελβετός Τραπεζίτης έγραψε: ↑04 Απρ 2018, 04:33fagano3 έγραψε: ↑02 Απρ 2018, 18:05Σημερα διαβαζοντας ισπανικα συναντησα τον τιτλο του βιβλιου που στα αγγλικα ειναι casual vacancy και στα ελληνικα μεταφραστηκε ως ξαφνικος θανατος.Μπορει καποιος να δικαιολογησει πως προκυπτει αυτο;Ειναι εκφραση;casual σημαινει και ξαφνικος και vacancy σημαινει και θανατος;
casual σημαινει και σύνηθες/καθημερινο/άτυπο, αλλά το vacancy μονο με αρκετά υπερβολικό μεταφορικό εννοιολογικό τραβηγμα σημαίνει "θανατος"
vacancy = η θέση που ξαφνικά "ανοίγει" και γινεται διαθέσιμη ή το ελεύθερο δωμάτιο σε ξενοδοχείο. Γενικά εννοεί το διαθέσιμο.
«Σύνηθες κενό»
«Καθημερινό Συμβαν»
«αναμενόμενο κενό»
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Ελβετός Τραπεζίτης
Εαν ακουγες την έκφραση "casual vacancy", θα σκεφτώσουν οποιαδήποτε απο τις παραπάνω ερμηνείες και μονο με "τυχαίο θανατο" δεν θα το συνδίαζες.hellegennes έγραψε: ↑04 Απρ 2018, 23:48Όχι. Καθόλου όμως. Διάβασε λίγο αυτό κι αυτό.Ελβετός Τραπεζίτης έγραψε: ↑04 Απρ 2018, 04:33fagano3 έγραψε: ↑02 Απρ 2018, 18:05Σημερα διαβαζοντας ισπανικα συναντησα τον τιτλο του βιβλιου που στα αγγλικα ειναι casual vacancy και στα ελληνικα μεταφραστηκε ως ξαφνικος θανατος.Μπορει καποιος να δικαιολογησει πως προκυπτει αυτο;Ειναι εκφραση;casual σημαινει και ξαφνικος και vacancy σημαινει και θανατος;
«Σύνηθες κενό»
«Καθημερινό Συμβαν»
«αναμενόμενο κενό»
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Πως λέμε «τα λιγουρεύεστε» στα αγγλικά;
από Μαδουραίος » 13 Απρ 2024, 18:36 » σε Εσωτερική Πολιτική - 4 Απαντήσεις
- 313 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Μαδουραίος
13 Απρ 2024, 19:32
-
-
-
Νέα δημοσίευση Τεμποψέκα τώρα και στα Αγγλικά
από Crimson_2 » 27 Φεβ 2025, 00:58 » σε Εσωτερική Πολιτική - 108 Απαντήσεις
- 1660 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από vantono
28 Φεβ 2025, 10:03
-
-
-
Νέα δημοσίευση 4 στα 10 Αγγλικά θέατρα καθώς και πολλά μουσεία στα πρόθυρα κλεισίματος
από Ίακχος » 27 Δεκ 2024, 14:56 » σε 7η τέχνη και Ηλ. ΜΜΕ - 9 Απαντήσεις
- 427 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ίακχος
10 Ιαν 2025, 19:12
-
-
-
Νέα δημοσίευση Τρομακτική AI: Ντουμπλάραμε ένα φιλμάκι από ελληνικά σε αγγλικά, με το πάτημα ενός κουμπιού
από ΓΑΛΗ » 21 Μαρ 2024, 19:00 » σε Κοινωνικά θέματα - 0 Απαντήσεις
- 460 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΓΑΛΗ
21 Μαρ 2024, 19:00
-