hellegennes έγραψε: ↑20 Ιούλ 2019, 00:33
ST48410 έγραψε: ↑20 Ιούλ 2019, 00:17
Μήπως εννοεί κάτι διαφορετικό;
Δηλαδή είτε ότι θα έχουμε ακολουθία φαινομένων που από την συχνότητα και τα μεγέθη θα προκύπτει εκτόνωση είτε ισχυροποιείται η εκδοχή να πρόκειται για προσεισμό; Βλέπω ότι εφιστά την προσοχή στα 4,4 του ισχυρότερου μετασεισμού. Μήπως περίμενε κάτι μεγαλύτερο για να εκτονωθεί η όποια ενέργεια;
Όχι. Πρώτα απ' όλα, οι προσεισμοί και οι μετασεισμοί δεν σημαίνουν τίποτα σαν έννοιες, πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για μικρότερες δονήσεις που βρίσκονται χρονικά ανάμεσα σε μια μεγαλύτερη δόνηση. Δηλαδή ονομάζουμε προσεισμική ή μετασεισμική δόνηση μια δόνηση που είναι μικρότερη από ένα χρονικά κοντινό σεισμικό γεγονός που έχει την ίδια πηγή. Αν αυτήν την στιγμή γίνει ένας σεισμός 4 ρίχτερ, δεν μπορώ να σου πω αν είναι προσεισμός ή κύριος σεισμός αν δεν περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να διαπιστωθεί αν θα σημειωθεί ισχυρότερη δόνηση ή όχι.
Με πιο απλά λόγια, οι προσεισμοί δεν είναι κάποιο ξεχωριστό φαινόμενο, είναι κανονικοί σεισμοί, με ακριβώς ίδια συμπεριφορά, συχνότητα και μεγέθη με τους κύριους σεισμούς, απλά τους ονομάζουμε προσεισμούς αν τύχει και συμβεί κάποιος μεγαλύτερος από την ίδια εστία, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σωστό, με την έννοια ότι έχουν παρατηρηθεί όλοι οι συνδυασμοί. Ωστόσο, κατά κανόνα, οι προσεισμοί τείνουν να είναι λίγοι και αραιοί με μεγέθη που μεγαλώνουν και μειώνονται χωρίς συγκεκριμένη τάση, ενώ οι μετασεισμοί πολλοί και συνεχείς και με μεγέθη να βαίνουν μειούμενα. Εν προκειμένω, η σημερινή σεισμική ακολουθία είναι textbook case ακολουθίας με ένα μόνο προσεισμό, έναν κύριο, 1-2 μεγάλους μετασεισμούς και πολλούς με φθίνοντα μεγέθη.
Φυσικά, υπάρχουν σεισμικά σμήνη με 4-5 σεισμούς περίπου ίδιου μεγέθους (είχε συμβεί προ ετών στην Σκόπελο και ξανά στην Κεφαλλονιά) πλήρης απουσία προσεισμών, σεισμός σε κοντινό ρήγμα μεγέθους ίδιου με εκείνο τού προηγουμένου σεισμού (όπως στην περίπτωση των Αλκυωνίδων το 1981) κ.λ.π.
hellegennes έγραψε: ↑20 Ιούλ 2019, 00:33
Δεύτερον, δεν υπάρχει σειρά φαινομένων που να καταδεικνύει εκτόνωση. Δεν υπάρχει καν τέτοιο πράγμα (εκτόνωση). Μπορεί μια χαρά να συμβεί ένας κύριος σεισμός 7,6 ρίχτερ και μια ώρα μετά να γίνει ένας ακόμη σεισμός 7,6 ρίχτερ και τον άλλον μήνα άλλοι τρεις. Επειδή αρέσει στο είδος μας να βάζει ταμπελάκια, δεν σημαίνει ότι είναι όλα αυτά υπαρκτά πράγματα.
Σωστό, δεν υπάρχει "εκτόνωση", μάλιστα εν προκειμένω πρέπει να γίνουν 1.000 σεισμοί μεγέθους 3,1 ή 32.000 μεγέθους 2,1 γιά να εκλυθεί ενέργεια συγκρίσιμη με εκείνη τής δόνησης 5,1. Ωστόσο, σπανιότατα ένα ρήγμα δίνει δόνηση μεγαλύτερη από την μέγιστη που έχει παρατηρηθεί στο ίδιο ρήγμα στο παρελθόν. Προσωπικά ρεκόρ δεν γίνονται. Με την έννοια αυτή, όταν έχει γίνει δόνηση μεγέθους κοντινού με το μέγιστο παρατηρηθέν στην περιοχή, λέμε ότι η σεισμική ενέγεια έχει "εκτονωθεί".