Και τότε ο Νικ έμαθε την έννοια της μεταφοράς/αναλογίας/απλοποίησης.nik_killthemall έγραψε: ↑08 Νοέμ 2022, 23:05+1hellegennes έγραψε: ↑08 Νοέμ 2022, 15:13Όχι. Εσύ δεν έχεις καταλάβει τι σημαίνει χαοτικό σύστημα. Χαοτικό είναι ένα σύστημα του οποίου την εξέλιξη γίνεται αδύνατο να προβλέψεις σε κάποιο βάθος χρόνου, όσα δεδομένα κι αν έχεις στην αρχή, όσο μεγάλη ανάλυση κι αν έχουν τα στοιχεία σου.stavmanr έγραψε: ↑08 Νοέμ 2022, 09:06Βρε δεν αντιπαραβάλλω το σκάκι ως αντιπροσωπευτικό της κίνησης των πλανητών. Το αντιπαραβάλλω ως δυνατότητες κατανόησης του χώρου, χρόνου και δυνατοτήτων του υλικού σε σχέση με την ανθρώπινη διάνοια.
Για να σου το δώσω να καταλάβεις ακόμη καλύτερα, αν έφτιαχνες εσύ ένα μικροσύμπαν, δικό σου θα είχες τη δυνατότητα να προβλέψεις τη διαδικασία μέχρι ένα όριο, στο οποίο φτάνουν οι δυνατότητές σου. Μία άλλη διάνοια με λιγότερες δυνατότητες διάνοιας θα είχε μικρότερη δυνατότητα πρόβλεψης, ενώ μία πιο ισχυρή θα είχε περισσότερες.
Κάθε φορά ξεχνάς για ποιο πράγμα μιλάμε και χάνεις τον ειρμό των σκέψεών σου.
Το παράδειγμά σου με τους σκακιστές δεν ταιριάζει γιατί συγκρίνεις διαφορετικά επίπεδα ανάλυσης. Στο σκάκι έχει σημασία πόσο βάθος έχει η ανάλυσή σου, είναι μη χαοτικό σύστημα. Στην πρόβλεψη του καιρού δεν έχει σημασία πόσο βάθος ανάλυσης έχεις. Δεν θα μπορέσεις ποτέ να προβλέψεις τι καιρό θα κάνει σε ένα έτος.
Ο άνθρωπος είναι μια ασυναγώνιστη μίξη βλακείας και ημιμάθειας
- το παράδειγμα με το σκάκι είναι διακριτό, αντίθετα οι κινήσεις των πλανητών συνεχείς !
- το παράδειγμα με το σκάκι είναι πεπερασμένο και σε χωρο και σε χρονο κάποια στιγμή οι κινήσεις τελειώνουν ή κολλάνε, αντίθετα οι κινήσεις των πλανητών έχουν απεριοριστο value τοσο για την τιμη της μεταβλητής t, οσο και για τις χωρικες αποκρισεις
- Οι αλληλεπιδρασεις στο σκακι ειναι 16 vs 16 κομμάτια. Οι αλληλεπιδράσεις στα ουράνια σώματα ειναι κατι δισ
Προφανώς και ΔΕΝ τον ενδιαφέρουν αυτά, αλλά θα πολιτευτεί όπως μπορεί την ιδεοληψία του.
Μέχρι τότε δεν τα γνώριζε.
Πάμε ξανά:
δεν συζητάμε για τις κινήσεις των πλανητών. Είσαι σε λάθος θέμα συζήτησης αν νομίζεις ότι εδώ θα αναπτύξουμε τέτοιες αναλύσεις.
Συζητάμε για το πως η εκάστοτε διάνοια μπορεί να παράξει/προβλέψει συστήματα, και σε ποιο μέγεθος πολυπλοκότητας.
Έτσι, πχ. στο σκάκι που είναι ένα συγκεκριμένο λογικό παιχνίδι στο οποίο προσπαθείς να προβλέψεις τις πιθανές εκβάσεις βάσει των κανόνων του παιχνιδιού (νόμων του παιχνιδιού), εσύ μπορείς να προβλέψεις μέχρι 2 κινήσεις βαριά, ενώ ένας γκραντ μάστερ μπορεί να προβλέψει ως 7-10, ανάλογα με το σημείο του παιχνιδιού.
Αυτό σημαίνει ότι η δική σου διάνοια στο συγκεκριμένο τρόπο σκέψης (συγκεκριμένο σύστημα κανόνων) δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ένας γκραντ μάστερ έκανε την τάδε κίνηση. Δεν είσαι σε θέση να κατανοήσεις το βάθος των δυνατοτήτων και της εξέλιξης/τροπής του παιχνιδιού στο βαθμό που εκείνος μπορεί.
Επιστρέφουμε στο θεολογικό. Εφόσον υφίσταται μία διάνοια μεγαλύτερη από τη δική σου (που κατά τη γνώμη σου δεν υφίσταται καθώς τους έχεις γειώσει όλους ούτως ή άλλως), αυτή η διάνοια θα μπορεί να παράγει συστήματα κανόνων έξω από τις δικές σου δυνατότητες. Δεν θα είσαι σε θέση να αντιληφθείς το συνολικό πλαίσιο των κανόνων και της λειτουργίας του συστήματος αυτού. Δεν μπορείς να κατανοήσεις πώς παράγεται αυτό το σύστημα και πως λειτουργεί. Μπορείς να το αντιληφθείς μέχρι το σημείο που σου επιτρέπει η δική σου διάνοια.