Αρχέλαος έγραψε: ↑26 Ιουν 2023, 11:55
Ναύτης έγραψε: ↑26 Ιουν 2023, 11:05
Jimmy81 έγραψε: ↑26 Ιουν 2023, 10:49
Τα σκάνδαλα και οι γκάφες δεν ενδιαφέρουν τους περισσότερους ψηφοφόρους διότι δεν εμφορούνται από ισχυρές πολιτικές ιδεολογικές αρχές ώστε να ευαισθητοποιηθούν από ένα θέμα αδιαφανούς λειτουργίας των θεσμών όπως η σκιώδης παρακολούθηση του Ανδρουλάκη. Ούτε η γκάφα της μη τοποθέτησης μιας τηλεδιοίκησης σε διάστημα 4 χρόνων στον πιο νευραλγικό σιδηροδρομικό σταθμό της χώρας επηρεάζει τους ψηφοφόρους διότι δεν πέθανε το δικό τους παιδί στα Τέμπη.
Ο κόσμος ψηφίζει με βάση τους οικονομικούς συσχετισμούς. Ψηφίζει αυτόν που ευνοεί περισσότερο το πορτοφόλι του. Όταν λοιπόν ο Κούλης έδωσε επιδόματα, 800άρια στους άνεργους του κορονοϊού, όταν προέβη σε φοροελαφρύνσεις διότι μπορούσε να το κάνει στη μεταμνημονιακή περίοδο (και θα το έκανε οποιοσδήποτε κι αν ήταν στη θέση του), όταν αύξησε τους μισθούς (έστω και ονομαστικά) ο πολίτης αυτόν θα ξαναψηφίσει και όχι τον Τσίπρα που έχει βγάλει το προφίλ του κωλοτούμπα με τα μνημόνια και αυτό του φορομπήχτη. Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει που ο Τσίπρας αναγκάστηκε να βάλει φόρους διότι είχε την Τρόικα πάνω από το κεφάλι του και έπρεπε να σώσει τη χώρα από τη χρεωκοπία, να φέρει έσοδα στο δημόσιο ταμείο και να πετύχει πλεονάσματα. Επίσης ο κόσμος δεν θα ψηφίσει Ανδρουλάκη διότι δεν είναι δοκιμασμένο προϊόν σε αντίθεση με τον Κούλη που είναι. Κι αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς δεν χωράει δύο λαοφιλή κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) τότε εύκολα εξηγείται το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το ένα βασικό είναι η τσέπη. Συμφωνούμε.
Υπάρχουν κι άλλα όμως.
Υπάρχει το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης και της ασφάλειας της χώρας. Δεν μπορεί να βγαίνει μερικές μέρες πριν από τις εκλογές η κυρά Τασία και να λέει: όλα κουλ, απλώς λιάζονται, τισταδιάλα λοβοτομημένη είναι; Δεν μπορεί ο συριζα να σαπορτάρει τη δράση οργανώσεων και ομάδων που αποδεδειγμένα λένε και κάνουν χοντρομαλακίες. Δεν μπορεί να βγαίνει ο Μουζάλας και να συγκρίνει τον φράχτη του Έβρου με το τείχος του Βερολίνου, ούτε ο Φίλης να δικαιολογεί τους πράκτορες, δεν μπορεί να είναι τόσο ανόητοι δηλαδή, κάπου θα έπρεπε να υπάρχει ένα όριο.
Υπάρχει και το θέμα της σοβαρότητας, δεν μπορεί να πετάνε ένα μη κοστολογημένο πρόγραμμα, τη μια μέρα 4 δισ, την άλλη 14, την παράλλη 44, τα βλέπει ο κόσμος, σού λέει είναι τραχανάδες, ούτε πρόσθεση δεν ξέρουν να κάνουν. Επίσης, δεν μπορεί να βγαίνει το κάθε στέλεχος και να λέει το μακρύ του και το κοντό του, πορτοκάλια ο ένας, λεμόνια ο άλλος, κεφτέδες ο τρίτος, αυτό δεν είναι κόμμα, είναι το αλλουφανπάρκ.
Υπάρχει και το θέμα της στρατηγικής, δεν μπορεί να σε φτύνουν όλοι κι εσύ να επιμένεις ότι θέλεις να κυβερνήσεις μαζί τους. Αφού δεν θέλουν, ρε μπάμια, και δεν θέλουν γιατί ψαρεύουν στην ίδια δεξαμένη μ' εσένα, τισταδιάλα δεν καταλαβαίνεις; Σε φτύνουν εν χορώ σε κάθε ευκαιρία κι εσύ λες "τι ωραία βροχούλα, ε σύντροφοι;", σου λέει ο κόσμος θα τα κάνουν μπουρδέλο όλα, πάλι με κάναν Βελόπουλο θα κάνει κυβέρνηση αυτός ο μουρλός.
Είναι κι άλλα πολλά, αλλά βαριέμαι να κάθομαι να γράφω σεντόνια. Γενικά ΓΤΠΚ.
Aυτά θα έστεκαν αν η διαφορά ήταν 5-10%.
Ή αν είχαν χάσει και τα δύο κόμματα ποσοστά.
Ορθά τα αναλύει.
Μεταξύ μας που λέει ο λόγος, πολλές λεκτικές γκάφες έγιναν και από την Νέα Δημοκρατία, από θέματα με τα ναυτικά μίλια μέχρι ζητήματα οικονομίας. Και αρκετοί που είπαν αυτές τις μπαρούφες εξελέγησαν βουλευτές.
Όπως αντίστοιχα, από ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ο Παππάς και ο Πολάκης ενώ και άλλοι πήραν πολλές ψήφους.
Το ΠΑΣΟΚ είχε εκλεγεί με σκάνδαλα και άλλα δυσάρεστα πράγματα, ενώ καταδικασμένος βουλευτής του είχε βγει και πρώτος σε ψήφους.
Ακόμα και σε ήττες, ο Μητσοτάκης το 1993 πήρε 40%.
Το κέντρο, ο μεσαίος χώρος, οι αλλοδαποί που μια χαρά ήρθαν και με Νέα Δημοκρατία, η προπαγάνδα των ΜΜΕ είναι δευτερεύοντα.
Στον Ταύρο, το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια, αλλά και στην Νίκαια και την Καισαριανή που επικράτησε η Νέα Δημοκρατία, λαϊκές περιοχές, δεν ήταν κριτήριο η κάθε μπαρούφα ή παλινωδία.
Αλλά η επιδοματική πολιτική, οι προσλήψεις και οι παροχές ευρύτερα με δανεικό χρήμα αλα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι ειρωνικό αλλά όπως είχα γράψει και παλαιότερα πολλές φορές, η Νέα Δημοκρατία έπαιξε το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε το 2015 και το έλεγα και τότε, ότι δεν έπρεπε να παραλάβει την βόμβα.
Αν περίμενε, πιθανώς θα κέρδιζε τις επόμενες εκλογές καθώς οι ΣαμαροΒενιζέλοι είχαν μεγάλη φθορά ενώ και ανάκαμψη να επιτυγχανόταν στην περίοδο τους, οι ψηφόφοροι πιθανώς θα επέλεγαν τον πλειοδότη.
Η βιασύνη του ΣΥΡΙΖΑ τον οδήγησε στο να μετέχει και μάλιστα πετυχημένα στον δημοσιονομικό εξορθολογισμό και άρα να δώσει στην όποια επόμενη κυβέρνηση δυνατότητα για παροχών, λόγω κιόλας του μηχανισμού και των repos(
Αρχέλαος @ Εκτροχιάστηκε το δημόσιο χρέος. ,
Αρχέλαος @ Εκτροχιάστηκε το δημόσιο χρέος. ), συν την πανδημία που έφερε μεγάλη δημοσιονομική χαλάρωση από την ΕΕ.
Φυσικά, πλέον μπαίνουμε σε φάση λιτότητας.
Ήδη οι επιδοτήσεις από 9 δις ευρώ πάνε στα 4 δις ευρώ, ενώ επίκειται και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, με μεγάλο έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και φέτος κάπως πτωτική τάση για τον τουρισμό, ο οποίος όμως θα ανακάμψει αρκετά το 2024.
Εν ολίγοις, τον κύριο Θανάση από τον Ταύρο, τον Μιχάλη από το Ζεφύρι, τον Κώστα από την Νίκαια, δεν τον ενδιαφέρουν οι Πρέσπες, οι μετανάστες και όλα αυτά που άλλωστε προυπήρχαν το 2015 και το 2019.
Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κέρδισε π.χ. στην Γλυφάδα και στις εκλογές τότε του Σεπτεβρίου έχασε εκεί με μικρή διαφορά, επειδή υποσχόταν κατάργηση ΕΝΦΙΑ κλπ.
Τα πάντα κρίνονται στην τσέπη. Αν οι πολίτες ψήφιζαν κυρίως με αρχές, τότε δεν θα είχαμε δικομματισμό ή τρικομματισμό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε φτάσει ποτέ σε διψήφιο ποσοστό, ούτε η Νέα Δημοκρατία θα έφτανε σε ποσοστό άνω του 30%.