Το στοίχημα είναι βασισμένο στον χριστιανικό θεό, γι' αυτό κερδίζει στην μαθηματική ανάλυση η θέση "πιστεύω", γιατί υποθέτει άπειρο κέρδος. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένας από τους 10.000 θεούς της ιστορίας (ας πούμε ότι είναι 10.000). Η καλύτερη επιλογή είναι να βρεις αυτό που αν δεν τον πιστέψεις έχεις το μεγαλύτερο πρόβλημα, ας πούμε θα σου τρώνε κοράκια τα σωθικά για όλην την αιωνιότητα. Ακόμη κι αν το κέρδος από την πίστη σου είναι μικρό, αυτό που μετράει είναι η αποτροπή της μεγαλύτερης απώλειας.masterridley έγραψε: ↑31 Αύγ 2023, 01:27Όντως, ξανακοίταξα το στοίχημα του Pascal και νομίζω ότι το μόνο λάθος του είναι εκεί που λέει "if you play and no god exists, you lose nothing" <- στην πραγματικότητα, μπορείς να χάσεις αν διαλέξεις τον λάθος θεό!hellegennes έγραψε: ↑31 Αύγ 2023, 01:00Ώπα. Το στοίχημα του Πασκάλ θεωρούσε δεδομένο ότι αν υπάρχει θεός θα είναι αυτός του χριστιανισμού. Διαφορετικά έχεις δίκιο, αν είναι θεός που ενδιαφέρεται μόνο για τους τύπους μπορεί να κερδίσεις το στοίχημα, αλλά τότε το στοίχημα γίνεται παιχνίδι πιθανοτήτων εναντίον σου γιατί στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού είχαμε χιλιάδες θεούς.
Οπότε πάλι δεν δουλεύει το στοίχημα γιατί οι πιθανότητες να κερδίσεις είναι ελάχιστες. Στην πράξη, ως προς αυτό το στοίχημα, ισχύει αυτό που έλεγε ο Χίτσενς: και εγώ και εσύ άθεοι είμαστε, εσύ δεν πιστεύεις σε 14.999 άλλους θεούς κι εγώ δεν πιστεύω μόνο σε έναν παραπάνω.
ΟΜΩΣ. Και πάλι δεν είναι καλύτερη η επιλογή;
Αν ΔΕΝ διαλέξεις τίποτα, δεν χάνεις τίποτα (δεν υπάρχει θεός) Ή χάνεις τα πάντα (υπάρχει και είναι ζηλιάρης!) άρα ΑΡΝΗΤΙΚΟ
Αν πάλι διαλέξεις έναν απ' αυτούς τους ζηλιάρηδες, έχεις μία πιθανότητα να πάρεις κάτι (έστω και αμελητέα πχ 10^-372362). άρα ΘΕΤΙΚΟ
Η μόνη περίπτωση να είναι χειρότερο να διαλέξεις απ' το να μην διαλέξεις, αν το σκεφτείς, είναι να υπάρχει θεός που να έχει ως εντολή "δεν θα πιστέψεις σε κανέναν, ούτε σε μένα!"
Αυτό περιπλέκει αρκούντως τα πράγματα γιατί πολλές θρησκείες έχουν φριχτές αιώνιες τιμωρίες για τους άπιστους.
Τώρα, αν υποθέσεις ότι μια απ' όλες αυτές μπορεί να είναι αληθινή στην τύχη -ας πούμε ότι είναι 50- έχεις 1 στις 50 να πετύχεις την σωστή. Αν πιστεύεις οτιδήποτε άλλο, μαζί και αν είσαι άθεος, την έφαγες. Αν πούμε ότι όλες έχουν ίσες πιθανότητες να είναι αλήθεια, τότε οποιαδήποτε επιλογή σου είναι 1/51, συμπεριλαμβανομένης της αθεΐας. Το θέμα είναι ότι όλες αυτές οι θρησκείες απαιτούν μαλακίες μια ζωή. Δεδομένης της μικρής πιθανότητας να επιλέξεις την σωστή, το βάρος να ζεις μια ζωή κάνοντας μαλακίες γίνεται ξαφνικά μεγάλο.
Α, επίσης δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι αν υπάρχει θεός και είναι από τους ζηλιάρηδες θα το πάρει το ίδιο είτε δεν πιστεύεις σε τίποτα είτε πιστεύεις σε κάτι άλλο. Μπορεί να είναι χειρότερη η οργή του αν πιστεύεις σε κάτι άλλο.