Το εξήγησα αναλυτικά, παραπάνω. Όχι μόνο δεν έχει καμμιά χρησιμότητα στην θάλασσα, αλλά δεν έχει καμμιά χρησιμότητα ως κινητή συσκευή. Είναι φτιαγμένος αποκλειστικά για μια συγκεκριμένη πόλη και κάθε τέτοιος μηχανισμός μπορεί να ρυθμιστεί να δουλεύει μόνο σε ένα σημείο στην Γη.Ασέβαστος έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 08:36εντωμεταξυ ο μηχανισμος εχει περιπου μηδεν χρησιμοτητα στη θαλασσα, δεν εχει καμμια σχεση με ναυσιπλοια.Αρίστος έγραψε: ↑31 Δεκ 2023, 14:38Eνας απο τους λογους που ο καθηγητης Λουτσιο Ρουσσο ισχυριζεται οτι η γνωση των Ελληνων για υπερατλαντικα ταξιδια χαθηκε επι Ρωμης ειναι και ο Μηχανισμος των Αντικυθηρων. Η Ρωμη και ολος ο ευρωπαικος Μεσαιωνας ειναι πολυ πισω απο την επιστημονικη γνωση αυτου του οργανου που προφανως δεν κατασκευαστηκε μονο για ναυσιπλοια στη Μεσογειο αλλα και για τις αναγκες ταξιδιων σε πιο δυσκολες θαλασσες και ωκεανους.
Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
- hellegennes
- Δημοσιεύσεις: 45136
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
hellegennes έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 12:09Το εξήγησα αναλυτικά, παραπάνω. Όχι μόνο δεν έχει καμμιά χρησιμότητα στην θάλασσα, αλλά δεν έχει καμμιά χρησιμότητα ως κινητή συσκευή. Είναι φτιαγμένος αποκλειστικά για μια συγκεκριμένη πόλη και κάθε τέτοιος μηχανισμός μπορεί να ρυθμιστεί να δουλεύει μόνο σε ένα σημείο στην Γη.Ασέβαστος έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 08:36εντωμεταξυ ο μηχανισμος εχει περιπου μηδεν χρησιμοτητα στη θαλασσα, δεν εχει καμμια σχεση με ναυσιπλοια.Αρίστος έγραψε: ↑31 Δεκ 2023, 14:38Eνας απο τους λογους που ο καθηγητης Λουτσιο Ρουσσο ισχυριζεται οτι η γνωση των Ελληνων για υπερατλαντικα ταξιδια χαθηκε επι Ρωμης ειναι και ο Μηχανισμος των Αντικυθηρων. Η Ρωμη και ολος ο ευρωπαικος Μεσαιωνας ειναι πολυ πισω απο την επιστημονικη γνωση αυτου του οργανου που προφανως δεν κατασκευαστηκε μονο για ναυσιπλοια στη Μεσογειο αλλα και για τις αναγκες ταξιδιων σε πιο δυσκολες θαλασσες και ωκεανους.
Οι πιθανες του χρησεις ειναι οι παρακατω:
αστρολάβος, δρομόμετρο, αστρονομικό ναυτικό ρολόι, πλανητάριο ή αρχαίος πλοογνώμονας
Σου ειπα εξαλλου πως θα μπορουσε να κατασκευαστει ξεχωριστη συσκευη για καθε νεα γεωγραφικη ζωνη.
.
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
Ασέβαστος έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 09:44ααα, τι απλο και ευκολο.Αρίστος έγραψε: ↑01 Ιαν 2024, 20:08Σέλευκας έγραψε: ↑01 Ιαν 2024, 19:53
Θα είναι πρόβλημα βασικά και να γυρίσει κάποιος. Προφανώς και ένα κούτσουρο μονόξυλο μπορεί να φτάσει.
Εμένα το επιχείρημα της δυνατότητας της ναυσιπλοΐας και των πανιών δεν με πείθει ούτε για το αν μπορούσαν να πάνε ούτε αν δεν μπορούσαν. Θα ήθελα ευρήματα ότι πήγαν.
Δεν υπηρχε ιδιαιτερο προβλημα ουτε στο να πας ουτε στο να γυρισεις αμα ησουν λαος εμπειρος στη ναυτιλια.
α) Με τη νοτια διαδρομη το Ρευμα του Κολπου σε εβγαζε σαν υδροτσουληθρα κατευθειαν στον Κολπο του Μεξικου και αντιστοιχα σε γυριζε πισω.
β) Με τη βορεια διαδρομη παρεπλεες τη δυτικη πλευρα της Βρετανιας, εφτανες Σκωτια, απο εκει περνουσες στα νησια Φεροε, μετα στην Ισλανδια, στη Γροιλανδια, στη New Foundland και μετα εμπαινες ομορφα κι ωραια στον Κολπο του Αγιου Λαυρεντιου. Τα 3/4 της διαδρομης γινοντουσαν διπλα σε ξηρα. Ειχες δηλαδη απειρα πατηματα για ξεκουραση και ανεφοδιασμο.
.
Τοσο απλο που ενα μερος του ταξιδιου το εκαναν Σκωτσεζοι Και Ιρλανδοι ψαραδες
Viking beaters: Scots and Irish may have settled Iceland a century before Norsemen
https://theconversation.com/viking-beat ... emen-42280
.
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
Ασέβαστος έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 08:43..μονο που τοτε δεν ηξεραν τι ειναι το γεωγραφικο πλατος.Αρίστος έγραψε: ↑31 Δεκ 2023, 16:50hellegennes έγραψε: ↑31 Δεκ 2023, 16:38Καλά τα έχω διαβάσει όλα αυτά τα ευφάνταστα αλλά δεν ταιριάζουν στην σφραγίδα και όπως είπα είναι τελείως άσχετο θέμα με τα ταξίδια στην θάλασσα.
Εφοσον ηταν ηλιακο ρολοι και μπορουσε να υπολογιζει και γεωγραφικο πλατος μια χαρα βοηθουσε και στη ναυσιπλοια.
.
Αρίστος έγραψε: ↑31 Δεκ 2023, 20:59Ο Τσικριτσης εξηγει πως λειτουργουσε ο Υπολογιστης του Παλαιοκαστρου και πως επαιρναν το γεωγραφικο πλατος.
– Η οποία ερμηνεία, συνοπτικά, είναι;
«Οτι μέσω της μήτρας αυτής περιγράφεται αναλογικός υπολογιστής που μετρά χρόνο, προσδιορίζει γεωγραφικό πλάτος και προβλέπει σεληνιακές εκλείψεις!».
– Ενα τέτοιο επίτευγμα, στην εποχή των Αργοναυτών, ακούγεται αδιανόητο. Πώς οδηγηθήκατε σε μια τέτοια ερμηνεία;
«Αρχικά μελέτησα και κατανόησα το πώς λειτουργεί ο δίσκος που αποτυπώνεται αριστερά στη μήτρα και έπειτα μελέτησα τον ακτινωτό δίσκο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της. Στο κέντρο του δίσκου εμφανίζεται ένας σταυρός _ ο οποίος παγκοσμίως θεωρείται σύμβολο απεικόνισης του Ηλίου. Μεγεθύνοντας το εύρημα, απαρίθμησα 18 στιγμές γύρω από το σύμβολο του σταυρού και, κάτω από τον κύκλο, διέκρινα το σύμβολο της Σελήνης (με μορφή μηνίσκου) και 28 αριθμημένες στιγμές στον εξωτερικό κύκλο. Αν οι 18 στιγμές γύρω από το σύμβολο του Ηλίου αντιπροσωπεύουν 18 χρόνια, τότε σωστά ο δημιουργός αυτής της εικόνας τοποθέτησε 28 στιγμές γύρω από το σύμβολο της Σελήνης, καθώς το πλήθος των σεληνιακών εκλείψεων ανά 18 χρόνια και 11 ημέρες είναι 28. Το φαινόμενο της επανάληψης των σεληνιακών εκλείψεων κάθε 18 χρόνια και 11 ημέρες ήταν γνωστό στους Χαλδαίους και το αποκαλούσαν “Σάρο”».
– Ομως… τα αρχαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα αναφοράς του Σάρου από τους Χαλδαίους εντοπίζονται στο 750 π.Χ. Μια τέτοια γνώση της περιοδικότητας των εκλείψεων προϋποθέτει είτε ότι οι Μινωίτες είχαν προπορευθεί αστρονομικά ή ότι η γνώση αυτή προϋπήρχε στους Βαβυλώνιους ή τους Σουμέριους και την είχαν δανειστεί από εκεί. Επιπλέον, υπάρχει ένα deja vu: την ίδια πρόβλεψη βάσει του Σάρου την είδαμε και στον μηχανισμό των Αντικυθήρων!
«Είμαι πλέον βέβαιος ότι οι Μινωίτες ήταν από τους πρώτους _ αν όχι οι πρώτοι _ που ανακάλυψαν την έννοια του Σάρου. Οσο για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, ορθά επισημαίνετε τον παραλληλισμό. Θεωρώ ότι το “νέο” αυτό εύρημα δεν μειώνει την αξία του ευρήματος των Αντικυθήρων, αλλά μετατοπίζει τον χρόνο δημιουργίας 14 αιώνες πίσω. Ξαναγράφουμε έτσι το κεφάλαιο εισαγωγής στην ιστορία των επιστημών, με αρχή τον “υπολογιστή του Παλαίκαστρου”, του 1500 π.Χ.».
– Για να προβλέψουν τις σεληνιακές εκλείψεις, οι κατασκευαστές του μηχανισμού των Αντικυθήρων χρησιμοποιούσαν έναν, απίστευτο για την εποχή τους, συνδυασμό γραναζιών. Σε αυτή τη μήτρα βλέπουμε να απεικονίζεται απλά ένα εγχάραγμα με κουκκίδες. Πώς καταφέρνει να επιτελεί τον υπολογισμό;
«Είναι όντως ένα θαύμα κομψής λύσης στη μέγιστη απλότητα κατασκευής. Δείτε: Ο εσωτερικός κύκλος χωρίζεται σε δύο ημικύκλια, που το καθένα έχει 29 και 30 χαράξεις. Αυτά τα ημικύκλια αναπαριστούν δύο σεληνιακούς μήνες, 29 και 30 ημερών, που αρχίζουν και τελειώνουν με πανσέληνο. Αν, κάθε ημέρα, μετακινούμε δεξιόστροφα μία βελόνα στον εσωτερικό κύκλο και κάθε 15 ημέρες μετακινούμε μια άλλη βελόνα αριστερόστροφα στην περιφέρεια με τα ακτινωτά τριγωνικά δόντια, παίρνουμε την πορεία της Σελήνης ως προς την πορεία του Ηλίου».
– Και γιατί αντιστοιχίζεται αυτή η διττή πορεία με τις σεληνιακές εκλείψεις;
«Αναλογισθείτε ότι έκλειψη σημαίνει στην πράξη “εξαφάνιση στη σκιά”. Αν το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης και της Γης συνέπιπταν, τότε θα είχαμε κάθε μήνα μια έκλειψη Ηλίου και μια έκλειψη Σελήνης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, διότι οι τροχιές Σελήνης και Γης βρίσκονται σε επίπεδα που έχουν μεταξύ τους μια κλίση 5 μοιρών. Τα σημεία όπου το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης τέμνει το επίπεδο της γήινης τροχιάς λέγονται “σεληνιακοί δεσμοί”. Οταν η Σελήνη βρίσκεται στη θέση της πανσελήνου και ο Ηλιος κοντά στη θέση ενός από τους δύο σεληνιακούς δεσμούς, τότε έχουμε έκλειψη Σελήνης. Αυτά τα δύο σημεία (οι δεσμοί) ολοκληρώνουν μια πλήρη περιφορά κάθε 18 χρόνια. Ετσι, κάθε 12 μήνες, οι κόμβοι μετακινούνται τρεις θέσεις κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, πάντα σε διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Ο κύκλος της περιφέρειας με τις 58 οπές στον “υπολογιστή του Παλαικάστρου” αντιπροσωπεύει την περιστροφή των δεσμών. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου των 18,5 ετών επαναλαμβανόταν ο ίδιος κύκλος των σεληνιακών εκλείψεων. Τα στοιχεία πείθουν ότι οι κατασκευαστές της μήτρας είχαν ανακαλύψει αυτόν τον κύκλο κίνησης των δεσμών».
– Επαληθεύσατε στην πράξη ότι ο «υπολογιστής» αυτός βρίσκει σωστά τις εκλείψεις;
«Βεβαιότατα! Υπολόγισα την πρόσφατη ολική σεληνιακή έκλειψη, που έγινε στις 21 Δεκεμβρίου 2010, και έπειτα βρήκα ότι με την ίδια λογική λειτουργίας μπορούσα να προβλέψω τις εκλείψεις που θα συμβούν το 2011, όπως και άλλες που θα συμβούν τα έτη 2015, 2017 και 2018».
– Συναρπαστικό… Αλλά μιλήσατε και για υπολογισμό ωρών και γεωγραφικού πλάτους. Αυτοί οι υπολογισμοί πώς γίνονται;
«Δείτε: Αν προσανατολίσουμε τον κεντρικό σταυρό σε κατεύθυνση Βορρά – Νότου και τοποθετήσουμε στο κεντρικό βαθούλωμα μια βελόνα κατακόρυφα, τότε η σκιά της βελόνας δείχνει το σημείο του ακτινωτού δίσκου που αντιστοιχεί στην ώρα της παρατήρησης. Φαίνεται λοιπόν ότι ο μηχανισμός αυτός μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ημερήσιο “ηλιακό ρολόι χειρός”, με ώρα που αντιστοιχεί σε περίπου 58 λεπτά _ δηλαδή, πολύ κοντά στην ώρα που χρησιμοποιείται σήμερα. Θεωρώντας ότι κάθε τριγωνικός δείκτης του ακτινωτού τμήματος αντιστοιχεί σε περίπου μισή ώρα, οι πέντε κουκκίδες του κάθε δείκτη τον χωρίζουν σε 5 μικρότερες μονάδες χρόνου, διάρκειας περίπου 6 σημερινών λεπτών».
– Εφόσον αυτά επαρκούν για τον υπολογισμό της ώρας, τα υπόλοιπα σύμβολα της μήτρας τι σημαίνουν;
«Σωστά το παρατηρήσατε: στη μήτρα, πάνω από τον δίσκο, υπάρχουν τρία εργαλεία για τον προσδιορισμό του γεωγραφικού πλάτους. Αν ο χρήστης του δίσκου χρησιμοποιούσε ως όργανα τις δύο βελόνες και την ημικυκλική λαβίδα που υπάρχει στο αποτύπωμα της πίσω πλευράς της μήτρας, και σημείωνε ανά εβδομάδα την άκρη της σκιάς όταν μεσουρανεί ο Ηλιος, τότε μπορούσε _ με τη γωνία ω που σχηματίζουν οι βελόνες _ να καταγράφει το γεωγραφικό πλάτος του τόπου όπου βρίσκεται. Σε μελλοντική μετατόπισή του, δεν είχε παρά να μετρήσει τη σκιά της βελόνας στην αντίστοιχη εβδομάδα για να προσδιορίσει πόσο βόρεια κατευθύνθηκε, ώστε να μπορεί να επιστρέψει!».
https://www.tovima.gr/2011/03/24/scienc ... ologistis/
.
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
κατι μου λεει οτι δεν ξερεις καν τι σημαινουν οι λεξεις.Αρίστος έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 15:51hellegennes έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 12:09Το εξήγησα αναλυτικά, παραπάνω. Όχι μόνο δεν έχει καμμιά χρησιμότητα στην θάλασσα, αλλά δεν έχει καμμιά χρησιμότητα ως κινητή συσκευή. Είναι φτιαγμένος αποκλειστικά για μια συγκεκριμένη πόλη και κάθε τέτοιος μηχανισμός μπορεί να ρυθμιστεί να δουλεύει μόνο σε ένα σημείο στην Γη.
Οι πιθανες του χρησεις ειναι οι παρακατω:
αστρολάβος, δρομόμετρο, αστρονομικό ναυτικό ρολόι, πλανητάριο ή αρχαίος πλοογνώμονας
Σου ειπα εξαλλου πως θα μπορουσε να κατασκευαστει ξεχωριστη συσκευη για καθε νεα γεωγραφικη ζωνη.
.
να πιασουμε μια ευκολη. δρομομετρο.


δεμπορω ρε να μιλησω σοβαρα. εισαι για να σου πετανε σαπιες ντοματες, ακους εκει δρομομετρο. πλογνωμονας δεν μπορω ουτε να το γραψω χωρις να ξεκαρδιστω.
To be old and wise, you must first be young and stupid.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
ουτε εσυ, ουτε αυτος καταλαβαινετε τι λετε.Αρίστος έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 16:02Αρίστος έγραψε: ↑31 Δεκ 2023, 20:59Ο Τσικριτσης εξηγει πως λειτουργουσε ο Υπολογιστης του Παλαιοκαστρου και πως επαιρναν το γεωγραφικο πλατος.
– Η οποία ερμηνεία, συνοπτικά, είναι;
«Οτι μέσω της μήτρας αυτής περιγράφεται αναλογικός υπολογιστής που μετρά χρόνο, προσδιορίζει γεωγραφικό πλάτος και προβλέπει σεληνιακές εκλείψεις!».
– Ενα τέτοιο επίτευγμα, στην εποχή των Αργοναυτών, ακούγεται αδιανόητο. Πώς οδηγηθήκατε σε μια τέτοια ερμηνεία;
«Αρχικά μελέτησα και κατανόησα το πώς λειτουργεί ο δίσκος που αποτυπώνεται αριστερά στη μήτρα και έπειτα μελέτησα τον ακτινωτό δίσκο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της. Στο κέντρο του δίσκου εμφανίζεται ένας σταυρός _ ο οποίος παγκοσμίως θεωρείται σύμβολο απεικόνισης του Ηλίου. Μεγεθύνοντας το εύρημα, απαρίθμησα 18 στιγμές γύρω από το σύμβολο του σταυρού και, κάτω από τον κύκλο, διέκρινα το σύμβολο της Σελήνης (με μορφή μηνίσκου) και 28 αριθμημένες στιγμές στον εξωτερικό κύκλο. Αν οι 18 στιγμές γύρω από το σύμβολο του Ηλίου αντιπροσωπεύουν 18 χρόνια, τότε σωστά ο δημιουργός αυτής της εικόνας τοποθέτησε 28 στιγμές γύρω από το σύμβολο της Σελήνης, καθώς το πλήθος των σεληνιακών εκλείψεων ανά 18 χρόνια και 11 ημέρες είναι 28. Το φαινόμενο της επανάληψης των σεληνιακών εκλείψεων κάθε 18 χρόνια και 11 ημέρες ήταν γνωστό στους Χαλδαίους και το αποκαλούσαν “Σάρο”».
– Ομως… τα αρχαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα αναφοράς του Σάρου από τους Χαλδαίους εντοπίζονται στο 750 π.Χ. Μια τέτοια γνώση της περιοδικότητας των εκλείψεων προϋποθέτει είτε ότι οι Μινωίτες είχαν προπορευθεί αστρονομικά ή ότι η γνώση αυτή προϋπήρχε στους Βαβυλώνιους ή τους Σουμέριους και την είχαν δανειστεί από εκεί. Επιπλέον, υπάρχει ένα deja vu: την ίδια πρόβλεψη βάσει του Σάρου την είδαμε και στον μηχανισμό των Αντικυθήρων!
«Είμαι πλέον βέβαιος ότι οι Μινωίτες ήταν από τους πρώτους _ αν όχι οι πρώτοι _ που ανακάλυψαν την έννοια του Σάρου. Οσο για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, ορθά επισημαίνετε τον παραλληλισμό. Θεωρώ ότι το “νέο” αυτό εύρημα δεν μειώνει την αξία του ευρήματος των Αντικυθήρων, αλλά μετατοπίζει τον χρόνο δημιουργίας 14 αιώνες πίσω. Ξαναγράφουμε έτσι το κεφάλαιο εισαγωγής στην ιστορία των επιστημών, με αρχή τον “υπολογιστή του Παλαίκαστρου”, του 1500 π.Χ.».
– Για να προβλέψουν τις σεληνιακές εκλείψεις, οι κατασκευαστές του μηχανισμού των Αντικυθήρων χρησιμοποιούσαν έναν, απίστευτο για την εποχή τους, συνδυασμό γραναζιών. Σε αυτή τη μήτρα βλέπουμε να απεικονίζεται απλά ένα εγχάραγμα με κουκκίδες. Πώς καταφέρνει να επιτελεί τον υπολογισμό;
«Είναι όντως ένα θαύμα κομψής λύσης στη μέγιστη απλότητα κατασκευής. Δείτε: Ο εσωτερικός κύκλος χωρίζεται σε δύο ημικύκλια, που το καθένα έχει 29 και 30 χαράξεις. Αυτά τα ημικύκλια αναπαριστούν δύο σεληνιακούς μήνες, 29 και 30 ημερών, που αρχίζουν και τελειώνουν με πανσέληνο. Αν, κάθε ημέρα, μετακινούμε δεξιόστροφα μία βελόνα στον εσωτερικό κύκλο και κάθε 15 ημέρες μετακινούμε μια άλλη βελόνα αριστερόστροφα στην περιφέρεια με τα ακτινωτά τριγωνικά δόντια, παίρνουμε την πορεία της Σελήνης ως προς την πορεία του Ηλίου».
– Και γιατί αντιστοιχίζεται αυτή η διττή πορεία με τις σεληνιακές εκλείψεις;
«Αναλογισθείτε ότι έκλειψη σημαίνει στην πράξη “εξαφάνιση στη σκιά”. Αν το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης και της Γης συνέπιπταν, τότε θα είχαμε κάθε μήνα μια έκλειψη Ηλίου και μια έκλειψη Σελήνης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, διότι οι τροχιές Σελήνης και Γης βρίσκονται σε επίπεδα που έχουν μεταξύ τους μια κλίση 5 μοιρών. Τα σημεία όπου το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης τέμνει το επίπεδο της γήινης τροχιάς λέγονται “σεληνιακοί δεσμοί”. Οταν η Σελήνη βρίσκεται στη θέση της πανσελήνου και ο Ηλιος κοντά στη θέση ενός από τους δύο σεληνιακούς δεσμούς, τότε έχουμε έκλειψη Σελήνης. Αυτά τα δύο σημεία (οι δεσμοί) ολοκληρώνουν μια πλήρη περιφορά κάθε 18 χρόνια. Ετσι, κάθε 12 μήνες, οι κόμβοι μετακινούνται τρεις θέσεις κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, πάντα σε διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Ο κύκλος της περιφέρειας με τις 58 οπές στον “υπολογιστή του Παλαικάστρου” αντιπροσωπεύει την περιστροφή των δεσμών. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου των 18,5 ετών επαναλαμβανόταν ο ίδιος κύκλος των σεληνιακών εκλείψεων. Τα στοιχεία πείθουν ότι οι κατασκευαστές της μήτρας είχαν ανακαλύψει αυτόν τον κύκλο κίνησης των δεσμών».
– Επαληθεύσατε στην πράξη ότι ο «υπολογιστής» αυτός βρίσκει σωστά τις εκλείψεις;
«Βεβαιότατα! Υπολόγισα την πρόσφατη ολική σεληνιακή έκλειψη, που έγινε στις 21 Δεκεμβρίου 2010, και έπειτα βρήκα ότι με την ίδια λογική λειτουργίας μπορούσα να προβλέψω τις εκλείψεις που θα συμβούν το 2011, όπως και άλλες που θα συμβούν τα έτη 2015, 2017 και 2018».
– Συναρπαστικό… Αλλά μιλήσατε και για υπολογισμό ωρών και γεωγραφικού πλάτους. Αυτοί οι υπολογισμοί πώς γίνονται;
«Δείτε: Αν προσανατολίσουμε τον κεντρικό σταυρό σε κατεύθυνση Βορρά – Νότου και τοποθετήσουμε στο κεντρικό βαθούλωμα μια βελόνα κατακόρυφα, τότε η σκιά της βελόνας δείχνει το σημείο του ακτινωτού δίσκου που αντιστοιχεί στην ώρα της παρατήρησης. Φαίνεται λοιπόν ότι ο μηχανισμός αυτός μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ημερήσιο “ηλιακό ρολόι χειρός”, με ώρα που αντιστοιχεί σε περίπου 58 λεπτά _ δηλαδή, πολύ κοντά στην ώρα που χρησιμοποιείται σήμερα. Θεωρώντας ότι κάθε τριγωνικός δείκτης του ακτινωτού τμήματος αντιστοιχεί σε περίπου μισή ώρα, οι πέντε κουκκίδες του κάθε δείκτη τον χωρίζουν σε 5 μικρότερες μονάδες χρόνου, διάρκειας περίπου 6 σημερινών λεπτών».
– Εφόσον αυτά επαρκούν για τον υπολογισμό της ώρας, τα υπόλοιπα σύμβολα της μήτρας τι σημαίνουν;
«Σωστά το παρατηρήσατε: στη μήτρα, πάνω από τον δίσκο, υπάρχουν τρία εργαλεία για τον προσδιορισμό του γεωγραφικού πλάτους. Αν ο χρήστης του δίσκου χρησιμοποιούσε ως όργανα τις δύο βελόνες και την ημικυκλική λαβίδα που υπάρχει στο αποτύπωμα της πίσω πλευράς της μήτρας, και σημείωνε ανά εβδομάδα την άκρη της σκιάς όταν μεσουρανεί ο Ηλιος, τότε μπορούσε _ με τη γωνία ω που σχηματίζουν οι βελόνες _ να καταγράφει το γεωγραφικό πλάτος του τόπου όπου βρίσκεται. Σε μελλοντική μετατόπισή του, δεν είχε παρά να μετρήσει τη σκιά της βελόνας στην αντίστοιχη εβδομάδα για να προσδιορίσει πόσο βόρεια κατευθύνθηκε, ώστε να μπορεί να επιστρέψει!».
https://www.tovima.gr/2011/03/24/scienc ... ologistis/
.
εχεις καπου προχειρο εναν χαρτη της εποχης με σημειωμενα γεωγραφικα πλατη;




To be old and wise, you must first be young and stupid.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
- hellegennes
- Δημοσιεύσεις: 45136
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
Δεν δουλεύει σε ζώνες, σού εξήγησα ότι δουλεύει σε συγκεκριμένο σημείο. Μετακίνησέ το 100 χιλιόμετρα βόρεια, δυτικά, ανατολικά ή νότια και είναι άχρηστο.Αρίστος έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 15:51hellegennes έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 12:09Το εξήγησα αναλυτικά, παραπάνω. Όχι μόνο δεν έχει καμμιά χρησιμότητα στην θάλασσα, αλλά δεν έχει καμμιά χρησιμότητα ως κινητή συσκευή. Είναι φτιαγμένος αποκλειστικά για μια συγκεκριμένη πόλη και κάθε τέτοιος μηχανισμός μπορεί να ρυθμιστεί να δουλεύει μόνο σε ένα σημείο στην Γη.
Οι πιθανες του χρησεις ειναι οι παρακατω:
αστρολάβος, δρομόμετρο, αστρονομικό ναυτικό ρολόι, πλανητάριο ή αρχαίος πλοογνώμονας
Σου ειπα εξαλλου πως θα μπορουσε να κατασκευαστει ξεχωριστη συσκευη για καθε νεα γεωγραφικη ζωνη.
Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε σαν αστρολάβος ούτε σαν δρομόμετρο ούτε σαν ρολόι ούτε για πλοήγηση. Είναι καθαρά διδακτικό εργαλείο που δείχνει εκλείψεις, τις θέσεις των πλανητών σε συγκεκριμένο σημείο της Γης και ημερομηνίες γεγονότων (αγώνων). Είσαι τελείως ανενημέρωτος.
Ο μηχανισμός είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήταν ένα ακριβό τεχνολογικό "παιχνίδι" για να δείχνει με παραστατικό τρόπο τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Την εποχή που κατασκευάστηκε, ένας μαθηματικός-αστρονόμος μπορούσε με πολύ καλύτερη ακρίβεια να τα υπολογίσει αυτά επί χάρτου.
Βέβαια αυτά είναι γνώσεις της ελληνιστικής εποχής, όχι της εποχής που τοποθετείς τα φαντασιακά ταξίδια στην Αμερική για τα οποία για κάποιον διεστραμμένο λόγο που δεν έχεις εξηγήσει καθόλου πειστικά δεν μιλούσε κανείς.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
hellegennes έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 18:06Δεν δουλεύει σε ζώνες, σού εξήγησα ότι δουλεύει σε συγκεκριμένο σημείο. Μετακίνησέ το 100 χιλιόμετρα βόρεια, δυτικά, ανατολικά ή νότια και είναι άχρηστο.Αρίστος έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 15:51hellegennes έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 12:09
Το εξήγησα αναλυτικά, παραπάνω. Όχι μόνο δεν έχει καμμιά χρησιμότητα στην θάλασσα, αλλά δεν έχει καμμιά χρησιμότητα ως κινητή συσκευή. Είναι φτιαγμένος αποκλειστικά για μια συγκεκριμένη πόλη και κάθε τέτοιος μηχανισμός μπορεί να ρυθμιστεί να δουλεύει μόνο σε ένα σημείο στην Γη.
Οι πιθανες του χρησεις ειναι οι παρακατω:
αστρολάβος, δρομόμετρο, αστρονομικό ναυτικό ρολόι, πλανητάριο ή αρχαίος πλοογνώμονας
Σου ειπα εξαλλου πως θα μπορουσε να κατασκευαστει ξεχωριστη συσκευη για καθε νεα γεωγραφικη ζωνη.
Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε σαν αστρολάβος ούτε σαν δρομόμετρο ούτε σαν ρολόι ούτε για πλοήγηση. Είναι καθαρά διδακτικό εργαλείο που δείχνει εκλείψεις, τις θέσεις των πλανητών σε συγκεκριμένο σημείο της Γης και ημερομηνίες γεγονότων (αγώνων). Είσαι τελείως ανενημέρωτος.
Ο μηχανισμός είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήταν ένα ακριβό τεχνολογικό "παιχνίδι" για να δείχνει με παραστατικό τρόπο τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Την εποχή που κατασκευάστηκε, ένας μαθηματικός-αστρονόμος μπορούσε με πολύ καλύτερη ακρίβεια να τα υπολογίσει αυτά επί χάρτου.
Βέβαια αυτά είναι γνώσεις της ελληνιστικής εποχής, όχι της εποχής που τοποθετείς τα φαντασιακά ταξίδια στην Αμερική για τα οποία για κάποιον διεστραμμένο λόγο που δεν έχεις εξηγήσει καθόλου πειστικά δεν μιλούσε κανείς.
Οι επιστημονες λενε οτι αυτες ειναι οι πιθανες του χρησεις.
Και οπως δεν συμφωνησες με τον κορυφαιο αστρονομο της Ελλαδας δεν θα συμφωνησεις ουτε με αυτους.
.
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
Ασέβαστος έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 17:56ουτε εσυ, ουτε αυτος καταλαβαινετε τι λετε.Αρίστος έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 16:02Αρίστος έγραψε: ↑31 Δεκ 2023, 20:59Ο Τσικριτσης εξηγει πως λειτουργουσε ο Υπολογιστης του Παλαιοκαστρου και πως επαιρναν το γεωγραφικο πλατος.
– Η οποία ερμηνεία, συνοπτικά, είναι;
«Οτι μέσω της μήτρας αυτής περιγράφεται αναλογικός υπολογιστής που μετρά χρόνο, προσδιορίζει γεωγραφικό πλάτος και προβλέπει σεληνιακές εκλείψεις!».
– Ενα τέτοιο επίτευγμα, στην εποχή των Αργοναυτών, ακούγεται αδιανόητο. Πώς οδηγηθήκατε σε μια τέτοια ερμηνεία;
«Αρχικά μελέτησα και κατανόησα το πώς λειτουργεί ο δίσκος που αποτυπώνεται αριστερά στη μήτρα και έπειτα μελέτησα τον ακτινωτό δίσκο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της. Στο κέντρο του δίσκου εμφανίζεται ένας σταυρός _ ο οποίος παγκοσμίως θεωρείται σύμβολο απεικόνισης του Ηλίου. Μεγεθύνοντας το εύρημα, απαρίθμησα 18 στιγμές γύρω από το σύμβολο του σταυρού και, κάτω από τον κύκλο, διέκρινα το σύμβολο της Σελήνης (με μορφή μηνίσκου) και 28 αριθμημένες στιγμές στον εξωτερικό κύκλο. Αν οι 18 στιγμές γύρω από το σύμβολο του Ηλίου αντιπροσωπεύουν 18 χρόνια, τότε σωστά ο δημιουργός αυτής της εικόνας τοποθέτησε 28 στιγμές γύρω από το σύμβολο της Σελήνης, καθώς το πλήθος των σεληνιακών εκλείψεων ανά 18 χρόνια και 11 ημέρες είναι 28. Το φαινόμενο της επανάληψης των σεληνιακών εκλείψεων κάθε 18 χρόνια και 11 ημέρες ήταν γνωστό στους Χαλδαίους και το αποκαλούσαν “Σάρο”».
– Ομως… τα αρχαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα αναφοράς του Σάρου από τους Χαλδαίους εντοπίζονται στο 750 π.Χ. Μια τέτοια γνώση της περιοδικότητας των εκλείψεων προϋποθέτει είτε ότι οι Μινωίτες είχαν προπορευθεί αστρονομικά ή ότι η γνώση αυτή προϋπήρχε στους Βαβυλώνιους ή τους Σουμέριους και την είχαν δανειστεί από εκεί. Επιπλέον, υπάρχει ένα deja vu: την ίδια πρόβλεψη βάσει του Σάρου την είδαμε και στον μηχανισμό των Αντικυθήρων!
«Είμαι πλέον βέβαιος ότι οι Μινωίτες ήταν από τους πρώτους _ αν όχι οι πρώτοι _ που ανακάλυψαν την έννοια του Σάρου. Οσο για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, ορθά επισημαίνετε τον παραλληλισμό. Θεωρώ ότι το “νέο” αυτό εύρημα δεν μειώνει την αξία του ευρήματος των Αντικυθήρων, αλλά μετατοπίζει τον χρόνο δημιουργίας 14 αιώνες πίσω. Ξαναγράφουμε έτσι το κεφάλαιο εισαγωγής στην ιστορία των επιστημών, με αρχή τον “υπολογιστή του Παλαίκαστρου”, του 1500 π.Χ.».
– Για να προβλέψουν τις σεληνιακές εκλείψεις, οι κατασκευαστές του μηχανισμού των Αντικυθήρων χρησιμοποιούσαν έναν, απίστευτο για την εποχή τους, συνδυασμό γραναζιών. Σε αυτή τη μήτρα βλέπουμε να απεικονίζεται απλά ένα εγχάραγμα με κουκκίδες. Πώς καταφέρνει να επιτελεί τον υπολογισμό;
«Είναι όντως ένα θαύμα κομψής λύσης στη μέγιστη απλότητα κατασκευής. Δείτε: Ο εσωτερικός κύκλος χωρίζεται σε δύο ημικύκλια, που το καθένα έχει 29 και 30 χαράξεις. Αυτά τα ημικύκλια αναπαριστούν δύο σεληνιακούς μήνες, 29 και 30 ημερών, που αρχίζουν και τελειώνουν με πανσέληνο. Αν, κάθε ημέρα, μετακινούμε δεξιόστροφα μία βελόνα στον εσωτερικό κύκλο και κάθε 15 ημέρες μετακινούμε μια άλλη βελόνα αριστερόστροφα στην περιφέρεια με τα ακτινωτά τριγωνικά δόντια, παίρνουμε την πορεία της Σελήνης ως προς την πορεία του Ηλίου».
– Και γιατί αντιστοιχίζεται αυτή η διττή πορεία με τις σεληνιακές εκλείψεις;
«Αναλογισθείτε ότι έκλειψη σημαίνει στην πράξη “εξαφάνιση στη σκιά”. Αν το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης και της Γης συνέπιπταν, τότε θα είχαμε κάθε μήνα μια έκλειψη Ηλίου και μια έκλειψη Σελήνης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, διότι οι τροχιές Σελήνης και Γης βρίσκονται σε επίπεδα που έχουν μεταξύ τους μια κλίση 5 μοιρών. Τα σημεία όπου το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης τέμνει το επίπεδο της γήινης τροχιάς λέγονται “σεληνιακοί δεσμοί”. Οταν η Σελήνη βρίσκεται στη θέση της πανσελήνου και ο Ηλιος κοντά στη θέση ενός από τους δύο σεληνιακούς δεσμούς, τότε έχουμε έκλειψη Σελήνης. Αυτά τα δύο σημεία (οι δεσμοί) ολοκληρώνουν μια πλήρη περιφορά κάθε 18 χρόνια. Ετσι, κάθε 12 μήνες, οι κόμβοι μετακινούνται τρεις θέσεις κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, πάντα σε διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Ο κύκλος της περιφέρειας με τις 58 οπές στον “υπολογιστή του Παλαικάστρου” αντιπροσωπεύει την περιστροφή των δεσμών. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου των 18,5 ετών επαναλαμβανόταν ο ίδιος κύκλος των σεληνιακών εκλείψεων. Τα στοιχεία πείθουν ότι οι κατασκευαστές της μήτρας είχαν ανακαλύψει αυτόν τον κύκλο κίνησης των δεσμών».
– Επαληθεύσατε στην πράξη ότι ο «υπολογιστής» αυτός βρίσκει σωστά τις εκλείψεις;
«Βεβαιότατα! Υπολόγισα την πρόσφατη ολική σεληνιακή έκλειψη, που έγινε στις 21 Δεκεμβρίου 2010, και έπειτα βρήκα ότι με την ίδια λογική λειτουργίας μπορούσα να προβλέψω τις εκλείψεις που θα συμβούν το 2011, όπως και άλλες που θα συμβούν τα έτη 2015, 2017 και 2018».
– Συναρπαστικό… Αλλά μιλήσατε και για υπολογισμό ωρών και γεωγραφικού πλάτους. Αυτοί οι υπολογισμοί πώς γίνονται;
«Δείτε: Αν προσανατολίσουμε τον κεντρικό σταυρό σε κατεύθυνση Βορρά – Νότου και τοποθετήσουμε στο κεντρικό βαθούλωμα μια βελόνα κατακόρυφα, τότε η σκιά της βελόνας δείχνει το σημείο του ακτινωτού δίσκου που αντιστοιχεί στην ώρα της παρατήρησης. Φαίνεται λοιπόν ότι ο μηχανισμός αυτός μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ημερήσιο “ηλιακό ρολόι χειρός”, με ώρα που αντιστοιχεί σε περίπου 58 λεπτά _ δηλαδή, πολύ κοντά στην ώρα που χρησιμοποιείται σήμερα. Θεωρώντας ότι κάθε τριγωνικός δείκτης του ακτινωτού τμήματος αντιστοιχεί σε περίπου μισή ώρα, οι πέντε κουκκίδες του κάθε δείκτη τον χωρίζουν σε 5 μικρότερες μονάδες χρόνου, διάρκειας περίπου 6 σημερινών λεπτών».
– Εφόσον αυτά επαρκούν για τον υπολογισμό της ώρας, τα υπόλοιπα σύμβολα της μήτρας τι σημαίνουν;
«Σωστά το παρατηρήσατε: στη μήτρα, πάνω από τον δίσκο, υπάρχουν τρία εργαλεία για τον προσδιορισμό του γεωγραφικού πλάτους. Αν ο χρήστης του δίσκου χρησιμοποιούσε ως όργανα τις δύο βελόνες και την ημικυκλική λαβίδα που υπάρχει στο αποτύπωμα της πίσω πλευράς της μήτρας, και σημείωνε ανά εβδομάδα την άκρη της σκιάς όταν μεσουρανεί ο Ηλιος, τότε μπορούσε _ με τη γωνία ω που σχηματίζουν οι βελόνες _ να καταγράφει το γεωγραφικό πλάτος του τόπου όπου βρίσκεται. Σε μελλοντική μετατόπισή του, δεν είχε παρά να μετρήσει τη σκιά της βελόνας στην αντίστοιχη εβδομάδα για να προσδιορίσει πόσο βόρεια κατευθύνθηκε, ώστε να μπορεί να επιστρέψει!».
https://www.tovima.gr/2011/03/24/scienc ... ologistis/
.
εχεις καπου προχειρο εναν χαρτη της εποχης με σημειωμενα γεωγραφικα πλατη;
Καλη η πλακα αλλα πηγαινε πεστα αυτα στο Μουσσα που ειναι ο καλυτερος αστρονομος της Ελλαδας, βραβευμενος απο τη NASA.
Ασφαλώς τέτοια μηχανήματα χρησιμοποιούνταν από τους αστρονόμους και φιλοσόφους γενικότερα στα πανεπιστήμια της εποχής, στις φιλοσοφικές σχολές, όπως ονομάζονταν. Τέτοια μηχανήματα ήταν πολύ χρήσιμα για στρατιωτικούς, για ταξιδευτές, πλοίαρχους κ.λπ. διότι μπορούσαν να χρησιμοποιούνται και για τον προσδιορισμό του γεωγραφικού πλάτους, που είναι εύκολο να υπολογιστεί, και του γεωγραφικού μήκους ενός τόπου. Συνεπώς ήταν χρήσιμα και για την πλοήγηση και για τη χαρτογραφία.
https://www.hellagen.gr/%CE%BC%CE%B7%CF ... %89%CE%BD/
.
- hellegennes
- Δημοσιεύσεις: 45136
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
Όχι, οι επιστήμονες λένε αυτά που έγραψα εγώ. Σε αντίθεση με σένα εγώ έχω κείμενα από επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο, όχι μαλακίες που γράφονται στο Τρίτο Μάτι.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
- hellegennes
- Δημοσιεύσεις: 45136
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!





Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
- ksk
- Δημοσιεύσεις: 11897
- Εγγραφή: 15 Απρ 2018, 12:10
- Phorum.gr user: ksk
- Τοποθεσία: Στην ομορφοτερη χωρα του κοσμου, στην Ελλαδα μας
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
Γιαυτο δεν το έγραψες σωστά;Ασέβαστος έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 17:54κατι μου λεει οτι δεν ξερεις καν τι σημαινουν οι λεξεις.Αρίστος έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 15:51hellegennes έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 12:09
Το εξήγησα αναλυτικά, παραπάνω. Όχι μόνο δεν έχει καμμιά χρησιμότητα στην θάλασσα, αλλά δεν έχει καμμιά χρησιμότητα ως κινητή συσκευή. Είναι φτιαγμένος αποκλειστικά για μια συγκεκριμένη πόλη και κάθε τέτοιος μηχανισμός μπορεί να ρυθμιστεί να δουλεύει μόνο σε ένα σημείο στην Γη.
Οι πιθανες του χρησεις ειναι οι παρακατω:
αστρολάβος, δρομόμετρο, αστρονομικό ναυτικό ρολόι, πλανητάριο ή αρχαίος πλοογνώμονας
Σου ειπα εξαλλου πως θα μπορουσε να κατασκευαστει ξεχωριστη συσκευη για καθε νεα γεωγραφικη ζωνη.
.
να πιασουμε μια ευκολη. δρομομετρο.
δεμπορω ρε να μιλησω σοβαρα. εισαι για να σου πετανε σαπιες ντοματες, ακους εκει δρομομετρο. πλογνωμονας δεν μπορω ουτε να το γραψω χωρις να ξεκαρδιστω.



Παρατηρητής...
- ksk
- Δημοσιεύσεις: 11897
- Εγγραφή: 15 Απρ 2018, 12:10
- Phorum.gr user: ksk
- Τοποθεσία: Στην ομορφοτερη χωρα του κοσμου, στην Ελλαδα μας
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
"Παιχνιδι";;;hellegennes έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 18:06Δεν δουλεύει σε ζώνες, σού εξήγησα ότι δουλεύει σε συγκεκριμένο σημείο. Μετακίνησέ το 100 χιλιόμετρα βόρεια, δυτικά, ανατολικά ή νότια και είναι άχρηστο.Αρίστος έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 15:51hellegennes έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 12:09
Το εξήγησα αναλυτικά, παραπάνω. Όχι μόνο δεν έχει καμμιά χρησιμότητα στην θάλασσα, αλλά δεν έχει καμμιά χρησιμότητα ως κινητή συσκευή. Είναι φτιαγμένος αποκλειστικά για μια συγκεκριμένη πόλη και κάθε τέτοιος μηχανισμός μπορεί να ρυθμιστεί να δουλεύει μόνο σε ένα σημείο στην Γη.
Οι πιθανες του χρησεις ειναι οι παρακατω:
αστρολάβος, δρομόμετρο, αστρονομικό ναυτικό ρολόι, πλανητάριο ή αρχαίος πλοογνώμονας
Σου ειπα εξαλλου πως θα μπορουσε να κατασκευαστει ξεχωριστη συσκευη για καθε νεα γεωγραφικη ζωνη.
Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε σαν αστρολάβος ούτε σαν δρομόμετρο ούτε σαν ρολόι ούτε για πλοήγηση. Είναι καθαρά διδακτικό εργαλείο που δείχνει εκλείψεις, τις θέσεις των πλανητών σε συγκεκριμένο σημείο της Γης και ημερομηνίες γεγονότων (αγώνων). Είσαι τελείως ανενημέρωτος.
Ο μηχανισμός είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήταν ένα ακριβό τεχνολογικό "παιχνίδι" για να δείχνει με παραστατικό τρόπο τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Την εποχή που κατασκευάστηκε, ένας μαθηματικός-αστρονόμος μπορούσε με πολύ καλύτερη ακρίβεια να τα υπολογίσει αυτά επί χάρτου.
Βέβαια αυτά είναι γνώσεις της ελληνιστικής εποχής, όχι της εποχής που τοποθετείς τα φαντασιακά ταξίδια στην Αμερική για τα οποία για κάποιον διεστραμμένο λόγο που δεν έχεις εξηγήσει καθόλου πειστικά δεν μιλούσε κανείς.

Παρατηρητής...
Re: Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική από τα προϊστορικά χρόνια!
ε, ναι.ksk έγραψε: ↑04 Ιαν 2024, 19:30Γιαυτο δεν το έγραψες σωστά;λόγω γέλιου;;

ρε αριστο, δε μας λες λιγο τι σημαινει αυτο, να δω κατι;
α, και για πες και για το δρομομετρο, που τουλαχιστον ειναι πραγματικο, τι κανει; ενταξει, αυτο μπορεις να το γκουγκλισεις, κατι θα γινει.
To be old and wise, you must first be young and stupid.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες τρώγανε ξαπλωμένοι;
από Antipnevma » 28 Απρ 2024, 19:55 » σε Ιστορία - 1 Απαντήσεις
- 527 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Antipnevma
28 Απρ 2024, 23:52
-
-
-
Νέα δημοσίευση Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;
από Antipnevma » 23 Απρ 2024, 18:38 » σε Ιστορία - 56 Απαντήσεις
- 2504 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Antipnevma
29 Απρ 2024, 14:47
-
-
- 77 Απαντήσεις
- 1929 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από τίποτα
01 Φεβ 2025, 05:16
-
- 2 Απαντήσεις
- 475 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΓΑΛΗ
20 Απρ 2024, 11:44